Sâmbătă, 14 aprilie 2018, Asociația Generală a Românilor Uniți cu Roma (AGRU) împreună cu Facultatea de Istorie din cadrul Universității din București au organizat un simpozion dedicat Bisericii Române Unite cu Roma, intitulat „Istoria unui crez. Crezul unei idei”. Evenimentul s-a desfășurat în Amfiteatrul „Vasile Pârvan” al Facultății de Istorie (Bulevardul Regina Elisabeta, nr. 4-12, etaj 3).
Simpozionul a propus o selecție de trei teme de sinteză din trecutul Bisericii Unite cu Roma, fiind urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri. Cele trei lucrări au fost prezentate de lect. dr. Ciprian Ghișa, asist. dr. Lucian Turcu (de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca) și de dr. Cristian Vasile (de la Institutul de Istorie al Academiei Române „Nicolae Iorga”). Gazda și moderatorul evenimentului este prof. dr. Ovidiu Bozgan de la Facultatea de Istorie din cadrul Universității din București.
Acțiunea a avut loc în contextul Anului Centenar, dar și al organizării la București, în perioada 13-15 aprilie, a lucrărilor Consiliului Director al AGRU, la care și-au anunțat participarea delegați din cele șase eparhii: Alba Iulia și Făgăraș, Cluj-Gherla, Oradea, Lugoj, Maramureș și București. Evenimentul s-a bucurat de patronajul Episcopiei Greco-Catolice a Bucureștilor.
La un eveniment recent, Preasfinția Sa Mihai Frățilă, Episcop al Episcopiei Greco-Catolice „Sfântul Vasile cel Mare” de București, a precizat concis poziția Bisericii Române Unite față de datoria de a cunoaște trecutul, astfel: „Ziua de 1 Decembrie 1918 a fost construită prin consecvența unor mari sacrificii personale peste care s-a suprapus conjunctura favorabilă României de la sfârșitul Primului Război Mondial. Tocmai de aceea este nelalocul său să credem că Centenarul s-ar putea reduce la o simplă evocare. Dacă nu dorim o posteritate golită de suflu interior, acest an ne obligă. Cei tineri au nevoie să descopere de ce înaintașii lor s-au străduit să edifice o Românie unită și onestă, în recunoștința lor față de ajutorul primit de la Dumnezeu.”
