Facultatea de Geografie a Universității din București găzduiește, în perioada 4–6 aprilie 2025, cea de-a XXXI-a ediție a Simpozionului Național al Studenților Geografi și reunește studenți și masteranzi din domeniul științelor geografice și ale mediului.
Simpozionului Național al Studenților Geografi este organizat de Centrul de Cercetare a Mediului și Efectuare a Studiilor de Impact, împreună cu Facultatea de Geografie și cu sprijinul Centrului Carpato-Danubian de Geoecologie, precum și al unor parteneri academici și instituționali de prestigiu.
Evenimentul se va desfășura în format hibrid, atât fizic în Amfiteatrul „George Vâlsan” al Facultății de Geografie (Bulevardul Nicolae Bălescu, nr. 1, sector 1, București), cât și online pe platforma Microsoft Teams.
Deschiderea simpozionului va avea loc vineri, 4 aprilie, în format online, cu primele sesiuni dedicate prezentării lucrărilor științifice ale participanților, continuând sâmbătă și duminică în format fizic, dar fiind transmis integral și online.
La ediția de anul acesta sunt înscrise un număr record de 60 de lucrări, provenite de la Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Al. I. Cuza Iași, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea Valahia din Târgoviște.
În cadrul simpozionului vor fi abordate diverse tematici, reflectând astfel complexitatea și multidisciplinaritatea geografiei contemporane. Printre acestea se numără: geografia mediului, sustenabilitate și schimbări climatice, hidrologie și meteorologie, geomorfologie, geografie umană și economică, GIS și teledetecție, ecologie urbană, educație geografică și planificare teritorială.
Programul cuprinde și sesiuni plenare precum: Bucharest Rewilding, program de conservare, reconstrucție și promovare a naturii în mediul urban (Dan Bărbulescu – Asociația Parcul Natural Văcărești), consolidarea carierei prin experiențe internaționale (prof. univ. dr. Cristian Iojă, cadru didactic al Facultății de Geografie a UB), Esri Romania și Centrul Esri pentru Suport European – „Unde” este acum mai aproape (ESRI România) sau dezvoltarea de soluții verzi eficiente și echitabile prin acțiuni climatice incluzive (Marius Matache – Asociația InformART).
Totodată, duminică va avea loc o sesiune de mentorat susținută de proiectul SciResCareer al UB, menită să ofere îndrumare privind parcursul profesional în cercetarea științifică.
Evenimentul se încheie duminică după-amiază cu o sesiune festivă de premiere, în cadrul căreia vor fi recunoscute cele mai valoroase contribuții științifice prezentate în cadrul simpozionului. Ierarhizarea lucrărilor se va realiza pe baza votului publicului – exprimat prin intermediul unor formulare puse la dispoziția participanților atât în cadrul sesiunilor desfășurate fizic, cât și în cadrul videoconferințelor aferente sesiunilor online.
Premiile speciale vor fi acordate de către sponsorii noștri lucrărilor din tematica corespunzătoare domeniului lor de activitate, luând în considerare și ierarhizarea lucrărilor realizată prin metoda menționată anterior.
Simpozionul Național al Studenților Geografi rămâne un spațiu esențial de afirmare, dialog și colaborare pentru noua generație de geografi din România.
Agenda cu programul complet al sesiunilor în care tinerii cercetători își vor putea prezenta rezultatele investigațiilor, ale studiilor de caz și ale cercetărilor aplicative poate fi consultată aici.
Cele 30 de ediții ale simpozionului, peste 1500 de studenți participanți
În cei 30 de ani de existenţă a simpozionului, și-au expus ideile în faţa auditoriului peste 1500 de studenţi, din toate cele patru mari centre universitare ale României – Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timișoara–, la care s-au adăugat reprezentanţi de la facultăţile de profil din Constanța, Craiova, Oradea, Suceava, Târgovişte şi astfel s-a format o reţea cu adevărat naţională de viitori specialişti. Pe scena simpozionului au fost prezentate de-a lungul timpului peste 1100 lucrări (20-65 lucrări per ediție), având ca tematici dominante geografia mediului, ecologia urbană, geomorfologia, hidrologia, geografia umană și climatologia. Dinamica tematicii lucrărilor exprimă într-o manieră foarte fidelă evoluția temelor de cercetare ale fiecărui centru universitar, fiind evidente centrele de formare avansată a tinerilor cercetători.
Mai multe informații despre Simpozionul Național al Studenților Geografi pot fi accesate pe website-ul de aici.