În perioada 1-2 aprilie 2023, la Facultatea de Geografie a Universității din București s-a desfășurat a XXIX-a ediție a Simpozionului Național al Studenților Geografi. Organizat de Centrul de Cercetare a Mediului şi Efectuare a Studiilor de Impact (CCMESI) în parteneriat cu Facultatea de Geografie, simpozionul tinerilor geografi este deja un eveniment de tradiție în lumea academică și a științei mediului.
Simpozionul, organizat în format hibrid, a fost structurat astfel: festivitatea de deschidere, sesiunile plenare, patru sesiuni de comunicări și festivitatea de decernare a premiilor.
La ceremonia de deschidere au vorbit lect. univ. dr. Mioara Clius, prodecan al Facultăţii de Geografie, și prof. univ. dr. Mihai Răzvan Niță, director al Departamentului de Geografie Regională şi Mediu din cadrul aceleiași facultăți.
De asemenea, în deschiderea evenimentului, masteranzii programului Evaluarea Integrată a Stării Mediului au ținut o prezentare despre practica profesională în instituții europene desfășurată la Bruxelles la care au participat împreună cu studenții din centrele universitare din Cluj-Napoca și Constanța.
18 premii acordate în cadrul evenimentului
Totodată, în cadrul festivității de premiere au fost înmânate premiile acestei ediţii, respectiv, premiile I, II şi III, 3 menţiuni, 12 premii speciale (CCMESI, Vintilă Mihăilescu – oferit de Institutul de Geografie al Academiei Române, ROMSILVA, SURE, Multidimension, ESRI, SGR, EnviroPack Consult și Invisible Nature) și 10 cursuri de instruire GIS oferite de ESRI România.
Lista cu laureaţii celei de-a XXIX-a ediţii a Simpozionului Naţional al Studenţilor Geografi poate fi consultată aici.
„Pe parcursul simpozionului au fost prezentate 43 de comunicări ştiinţifice, în faţa unui public interesat şi foarte critic. Comentariile şi sugestiile publicului vor reprezenta, în mod sigur, un important stimulent pentru orientarea cercetărilor viitoare. Prezentările au impresionat prin varietate, calitate, originalitate şi metodele moderne folosite (GIS, teledetecţie, evaluare multicriterială, statistică, modelare). Ierarhizarea lucrărilor s-a realizat pe atât baza votului publicului participant, care a avut ocazia să evalueze la fiecare participant calitatea ştiinţifică a rezultatelor, modul de prezentare şi capacitatea de a răspunde la întrebări, cât și pe baza votului unei comisii formate din profesori reprezentanți ai principalelor centre universitare”, au subliniat organizatorii.
În încheierea simpozionului, a urmat o sesiune plenară susținută de ESRI România axată pe experiența complexă furnizată de platforma ArcGIS Online.
Domeniile de interes ale acestei ediții au fost: metode de evaluare a calităţii mediului în ecosisteme urbane şi rurale, evaluarea durabilității sistemelor naturale și antropice, geomorfologie, toponimie, conservarea biodiversității și geodiversității în ariile protejate, modelarea fenomenelor naturale și evaluarea participării publicului în luarea decizie.
Simpozionul Național al Studenților Geografi, un spațiu consacrat al dezbaterii academice
În cele 29 de ediții de până acum ale simpozionului, 1500 de studenți din București, Cluj-Napoca și Iași, împreună cu reprezentanţi de la facultăţile de profil din Constanța, Craiova, Oradea, Suceava, Târgovişte şi Timişoara, au transformat Simpozionului Național al Studenților Geografi într-un spațiu consacrat al dezbaterii academice.
Printre sponsorii și organizatorii celei de-a XXIX-a ediţii a Simpozionului Naţional al Studenţilor Geografi se numără: Facultatea de Geografie a Universității din Bucureşti, ESRI România, Romsilva, Society of Urban Ecology – South East Europe Chapter, Pro Biodiversitas, Multidimension, Filiala București a Societății de Geografie din România, EnviroPack Consult și Institutul de Geografie al Academiei Române.
Mai multe informații despre eveniment, precum și fotografii, pot fi consultate pe pagina de Facebook a Facultății de Geografie.