În perioada 24-25 martie 2018 a avut loc, în Amfiteatrul George Vâlsan din cadrul Facultăţii de Geografie a Universităţii din Bucureşti, cea de-a XXV-a ediţie a Simpozionului Naţional al Studenţilor Geografi.
Eveniment de tradiţie în lumea tinerilor geografi, organizat anual, în ultima săptămână a lunii martie de Centrul de Cercetare a Mediului şi Efectuare a Studiilor de Impact (CCMESI), Simpozionul Național al Studenților Geografi este un spațiu de dezbatere academică, deja consacrat în lumea geografică și a științelor mediului.
Ajuns la cea de-a XXV-a ediție, simpozionul a abordat teme precum metode de evaluare a calităţii mediului în ecosisteme urbane şi rurale, dinamica spaţială şi temporală a peisajelor, calitatea mediilor acvatice, reţeaua siturilor Natura 2000, forme de educaţie ecocivică şi sisteme informaţionale geografice. La eveniment au fost înscrise spre prezentare 47 de lucrări şi au participat peste 200 de studenţi, masteranzi, doctoranzi, cercetători şi cadre didactice, reprezentând centrele universitare de excelenţă în domeniul geografiei (Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța).
La ceremonia de deschidere a simpozionului au luat parte prof. univ. dr. emerit Maria Pătroescu, Președinte al Comitetului de organizare, prof. univ. dr. Laura Comănescu, decan al Facultății de Geografie, lect. univ. dr. Mioara Clius, prodecan al Facultăţii de Geografie, și prof. univ. dr. Cristian Iojă, director al Departamentului de Geografie Regională şi Mediu din cadrul Facultăţii de Geografie.
În continuarea evenimentului a avut loc o sesiune plenară susținută de prof. univ. dr. ing. Vladimir Rojanschi, care a prezentat provocările actuale în știința mediului. Prezentările au impresionat prin varietate, calitate, originalitate şi metodele moderne folosite (GIS, teledetecţie, evaluare multicriterială, statistică).
De asemenea, în cadrul evenimentului au fost înmânate şi premiile Simpozionului Național al Studenților Geografi. Ierarhizarea lucrărilor s-a realizat pe baza votului publicului care a avut ocazia să evalueze participanții în funcție calitatea ştiinţifică a rezultatelor, modul de prezentare şi capacitatea de a răspunde la întrebări. Lista completă a premianților poate fi consultată aici.
Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Geografie a Universității din București în parteneriat cu Institutul de Geografie al Academiei Române, Intergraph Computer Services, ESRI România, Romsilva și Society of Urban Ecology – South East Europe Chapter.