„Studenții” Universității Copiilor, în practică la Aiud, Alba Iulia și în Munții Măcinului

„Studenții” Universității Copiilor, în practică la Aiud, Alba Iulia și în Munții Măcinului

09 august 2018 în Actualitate, Știri

În perioada 2-13 iulie 2018, micii studenți ai Universității Copiilor au avut posibilitatea de a-și încheia periplul academic printr-o activitate de „cercetare”. Anul acesta le-au fost oferite două excursii, pe teme de biologie, istorie și geografie, la Alba Iulia, Aiud, precum și în zona Parcului Natural „Munții Măcinului”.
Astfel, cu sprijinul Universității din București și al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, copiii din grupa „mare” (11-14 ani) au putut explora Aiudul și frumusețile cetății Alba Iulia, iar cei din grupa „mică” (7-10 ani) s-au bucurat de spectaculoasele peisaje oferite de Parcul Național Măcin.
„Cei mari” au avut ocazia să urce la Cetatea Trascăului, una dintre cele mai vechi cetăți din țară, atestată documentar în anul 1241, unde au admirat și flora diversă din aria protejată a Munților Trascău. De asemenea, au vizitat cetatea Aiudului și Muzeul de Științe ale Naturii, găzduit din anul 1796  în Colegiul Bethlen Gábor. În plus, la Alba Iulia au pus multe întrebări ghizilor de la Muzeul Unirii și au fost încântați de schimbarea gărzii în costumele secolului al XVIII- lea.
Pe de altă parte, „cei mici” au vizitat Centrul de informare al Parcului Național Măcin, o parte din aria protejată cu flora și fauna specifică, au colecționat roci din care sunt făcuți Munții Măcinului și au vizitat o carieră de granit la Turcoaia, unde au văzut cum se obțin materiale de construcții din roci. O altă activitate a vizat cunoașterea obiceiurilor locului, ocupațiile localnicilor și caracteristicile gospodăriilor acestora. Cel mai amuzant și instructiv moment al zilei a fost culesul legumelor pentru mâncare, îndeletnicire care a trecut timp de o săptămână în sarcina copiilor.
Conceptul „Universitatea Copiilor” se bucură de succes atât pe plan european cât şi ȋn alte zone din lume și a trezit un ecou deosebit, în primul rând printre copii, dar şi la nivelul familiilor și al societății civile. Universitatea asigură întâlniri ale profesorilor cu „mici studenți”, cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, ȋn spațiul universitar, pe un parcurs care cuprinde formule atractive şi inedite. „Universitatea Copiilor”, membru fondator al Rețelei Europene de Universități ale Copiilor extinde şi consolidează, ȋn spațiul universităților din București și a altor instituții partenere, experiența acumulată în fiecare an.
De la an la an, numărul micilor studenți diferă. Media ar fi de 90-100 „studenți”, dar nevoia de creativitate se multiplică prin fenomenul child to child. Micii studenți transmit la rândul lor și altora această experiență deosebită, diferită de activitățile pe care le oferă școala în mod obișnuit.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.