A IX-a ediție a Universității Copiilor a ajuns la final

A IX-a ediție a Universității Copiilor a ajuns la final


În perioada 18-29 iunie 2018, Universitatea Copiilor (UniCo) a organizat, în parteneriat cu Universitatea din București, pentru al nouălea an consecutiv, o serie de ateliere și workshopuri pentru „studenții” cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani.
Atelierele conduse de profesori chiar în mediul universitar, oferă o paletă largă de teme: geografie, IT, chimie, fizică, biologie, matematică, artă sacră, limbă japoneză, istorie, drept, științe politice și, nu în ultimul rând, filosofie. Metodele de lucru sunt jocul, brainstorming-ul, dezbaterea, precum și alte metode de învățare, alternative, deprinse din vasta experiență a conducătorilor de ateliere, atât la Universitatea Copiilor din România (UniCo), cât și la alte Universități ale Copiilor din Europa.
În plus, pe lângă workshop-urile desfășurate la Universitatea din București, anul acesta au fost adăugate ateliere și la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV), Universitatea Politehnica și Institutul de Aeronautică, instituții partenere ale Universității Copiilor. În organizarea evenimentului au fost implicați aproximativ 100 de profesori şi 40 de ȋndrumători-voluntari, studenţi ai Facultății de Sociologie și Asistență Socială de la Universitatea din București, ai universităţilor partenere, precum și foști studenți UniCo.
De la an la an, numărul micilor studenți diferă. Media ar fi de 90-100 „studenți”, dar nevoia de creativitate se multiplică prin fenomenul child to child. Micii studenți transmit la rândul lor și altora această experiență deosebită, diferită de activitățile pe care le oferă școala în mod obișnuit.
Profesorii s-au arătat încântați de felul în care au fost „interpelați”, în ateliere, de micii studenți: cu prospețime, curiozitate, inteligență, bucurie a descoperirii, inițiative absolut reconfortante. De fapt, acesta este tabloul normalității: comunicare fără niciun fel de barieră între studenți și profesori. De altfel, entuziasmul s-a observat și de cealaltă parte a „baricadei”. La festivitatea de închidere, copiii vorbeau degajat și cu impact despre experiența lor de „studenți”, motivați să caute, să-și pună și să pună întrebări, să se responsabilizeze. Drept urmare, aceștia au primit diplome și, la rândul lor, au acordat diplome profesorilor, un gest care implică respect și prietenie față de maestru.
Cu ocazia festivității de închidere a celei de-a IX-a ediții a Universității Copiilor, care s-a desfășurat vineri, 29 iunie 2018, în Amfiteatrul „Damaschin” al Facultății de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București, a avut loc vernisajul expoziției de fotografie a lui Radu Ștefan Gheorghe (10 ani). Un aspect interesant de remarcat este faptul că evenimentul a debutat tot cu un vernisaj, cel al expoziției de fotografie, aparținând lui  Ștefan Sotir (13 ani).
În plus, ca în fiecare an, micii studenți au avut posibilitatea să-și încheie periplul academic într-o activitate de „cercetare”. Anul acesta le-au fost oferite două excursii, pe teme de istorie și geografie, la Alba Iulia și în zona Parcului Natural „Munții Măcinului”.
Conceptul „Universitatea Copiilor” se bucură de succes atât pe plan european cât şi ȋn alte zone din lume și a trezit un ecou deosebit, ȋn primul rând printre copii, dar şi la nivelul familiilor și al societații civile. Universitatea asigură ȋntâlniri ale profesorilor cu „mici studenți”, cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, ȋn spațiul universitar, pe un parcurs care cuprinde formule atractive şi inedite. „Universitatea Copiilor”, membru fondator al Rețelei Europene de Universități ale Copiilor extinde şi consolidează, ȋn spațiul universităților din Bucureşti și a altor instituții partenere, experiența acumulată în fiecare an.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.