„Sunt conștient de importanța sinergiei dintre mediul academic și cel industrial aplicativ. Am căutat să creez o punte între aceste două lumi, pentru a beneficia reciproc de pe urma colaborării” – interviu cu Andrei Radu, „alumnus-ul anului 2023” al Universității din București

„Sunt conștient de importanța sinergiei dintre mediul academic și cel industrial aplicativ. Am căutat să creez o punte între aceste două lumi, pentru a beneficia reciproc de pe urma colaborării” – interviu cu Andrei Radu, „alumnus-ul anului 2023” al Universității din București

Andrei Radu a câștigat, în cadrul celei de-a șaptea ediții a Premiilor Senatului Universității din București, distincția pentru „alumnus-ul anului 2023” în domeniul Științelor Exacte și al Ingineriei și, totodată, Marele Premiu al categoriei.

După ce a absolvit Facultatea de Chimie a Universității din București în anul 2003, Andrei Radu a fost cooptat în colectivul companiei internaționale „Merck”, unul dintre cei mai mari producători internaționali de substanțe chimice și echipamente folosite în laboratoarele de analiză și cercetare din domeniul chimiei și al biologiei celulare și moleculare.

În prezent, Andrei Radu este director al Diviziei „Life Science” a companiei menționate  pentru Ungaria, Europa de Sud-Est și Israel (Head of Hungary, South-East Europe & Israel) și coordonează activitatea din 15 țări, după ce, timp de două decenii, a avut diverse responsabilități în cadrul acesteia, de la vânzări și marketing, până la managementul produselor. Totodată, compania s-a implicat în numeroase activități organizate de Facultatea de Chimie și ASC-UB (Asociaţia Studenţilor Chimişti a Universităţii din Bucureşti), de la sponsorizarea unor evenimente științifice până la oferirea de internshipuri și angajarea unor absolvenți ai UB.

„Am păstrat întotdeauna o legătură strânsă cu Facultatea de Chimie a Universității din București, fiind conștient de importanța sinergiei dintre mediul academic și cel industrial aplicativ. Am căutat să creez o punte între aceste două lumi, pentru a beneficia reciproc de pe urma colaborării”, subliniază laureatul. 

Despre activitatea sa complexă de cercetare, despre relația cu Alma Mater, consecvența într-un domeniu, rolul mentorilor în definirea unui parcurs profesional, impactul Inteligenței Artificiale (AI-ului) în industria chimică aplicativă, despre toate acestea ne va povesti chiar Andrei Radu.

Reporter: Ați câștigat, în cadrul celei de-a șaptea ediții a Premiilor Senatului Universității din București, distincția pentru „alumnus-ul anului” în domeniul Științelor Exacte Inginerești și, totodată, Marele Premiu al categoriei, în urma nominalizării dumneavoastră de către Facultatea de Chimie a UB. Ce a însemnat pentru dumneavoastră obținerea acestui premiu?

Andrei Radu: Primirea acestui premiu al Senatului Universității din București reprezintă o onoare și o recunoaștere deosebită, cu atât mai mult cu cât propunerea a venit din partea Facultății de Chimie a Universității din București, locul unde mi-am format bazele cunoașterii și pasiunii pentru știință. Sunt profund onorat și recunoscător pentru această nominalizare, care reflectă nu doar parcursul meu, ci și legătura strânsă pe care am reușit să o întăresc între mediul academic și cel profesional.

Doresc să subliniez că această colaborare deosebită nu ar fi avut loc fără conf. univ. dr. Iulia Gabriela David și conf. univ. dr. Emilia-Elena Iorgulescu, cadre didactice ale Facultății de Chimie a UB, care sunt inițiatorii și „catalizatorii” activităților menționate mai sus și cărora le mulțumesc încă o dată în numele actualilor sau foștilor studenți.

R.: Care sunt acei profesori care v-au marcat în mod deosebit în timpul studiilor și în ce mod au contribuit aceștia la evoluția dumneavoastră profesională și personală?

A.R.: Cu siguranță, cei mai influenți profesori pentru mine au fost aceia care au fost apropiați de studenți și au creat un mediu de învățare plin de suport și inspirație. Profesorii care m-au marcat în mod deosebit nu doar că își predau materia cu pasiune și competență, dar și investeau timp pentru a înțelege nevoile și aspirațiile noastre, la început de drum.

R.: Parcursul dvs. profesional este un exemplu de perseverență și excelență, fiind absolvent al unui liceu de Științe ale Naturii, apoi al Facultății de Chimie a UB, în anul 2003, după care v-ați angajat la Divizia „Life Science” a companiei internaționale „Merck”, la care profesați și în prezent. Cât de important este ca un student să își găsească „drumul” și să-i rămână consecvent? Cum ați reușit să aveți același angajator de peste 20 de ani?

A.R.: Pentru a-ți găsi drumul este esențial să te cunoști bine și să înțelegi ce te motivează. Alegând un drum în care calitățile tale să fie folosite la maximum, vei putea să îți valorifici potențialul și să te bucuri de satisfacții profesionale și personale. De exemplu, eu am știut de la bun început că nu îmi doresc o carieră de profesor sau de cercetător și am preferat mediul privat și zona de afaceri în domeniul chimiei. Această „claritate” mi-a permis să mă concentrez pe dezvoltarea abilităților necesare pentru succesul în industria privată.

Deși numele companiei la care lucrez nu s-a schimbat, compania și tipurile de joburi au fost într-o dinamică continuă. „Merck” este o companie care și-a consolidat constant poziția pe piață prin diverse achiziții și inovații, devenind treptat, dintr-o companie din domeniul chimiei, unul dintre cei mai mari jucători pe piața globală de „Life Science”. Această dinamică m-a ajutat să mă întâlnesc constant cu diferite provocări și să învăț continuu, trecând de la roluri locale la roluri internaționale. Totodată, am avut mereu oportunități de a mă perfecționa și de a mă adapta la noi contexte, ceea ce a făcut ca fiecare etapă a carierei mele să fie interesantă și plină de satisfacții.

R.: Ce vă determină să nu vă înstrăinați de Alma Mater și să susțineți diferite evenimente organizate de Facultatea de Chimie și ASC-UB (Asociaţia Studenţilor Chimişti a Universităţii din Bucureşti)?

A.R.: Implicarea companiei „Merck” în evenimentele organizate de Facultatea de Chimie și ASC-UB reflectă importanța unei legături strânse între mediul academic și cel de afaceri. Facultatea mi-a oferit o bază solidă pentru carieră, iar participarea noastră la aceste evenimente are rolul de a sprijini și ajuta studenții în dezvoltarea lor. În plus, această colaborare asigură un schimb valoros de cunoștințe și resurse, stabilind un standard de normalitate în zilele noastre.

R.: Cum credeți că ar putea Universitatea din București să mai stimuleze dimensiunea aplicată a programelor de studii, pregătindu-și mai bine viitorii absolvenți pentru piața muncii?

A.R.: Universitatea din București ar putea stimula dimensiunea aplicată a programelor de studii prin colaborări mai frecvente cu mediul privat pentru a înțelege nevoile companiilor și pentru a pregăti studenții prin programe comune. Astfel, s-ar putea intensifica oferirea de stagii de practică și proiecte reale, unde studenții să poată aplica cunoștințele teoretice într-un context practic. În plus, ar fi benefic să se introducă cursuri și workshop-uri orientate spre dezvoltarea competențelor practice și a soft skill-urilor. Acestea ar putea include managementul proiectelor, comunicare eficientă, abilități de prezentare, lucrul în echipă, rezolvarea problemelor și dezvoltarea gândirii critice și analitice.

Implementarea acestor măsuri ar putea asigura o tranziție mai ușoară și mai eficientă a absolvenților de la viața academică la cea profesională, pregătindu-i mai bine pentru cerințele și așteptările angajatorilor.

R.: Sunteți director al Diviziei „Life Science” a companiei „Merck” (Head of Hungary, South-East Europe & Israel) pentru Ungaria, Europa de Sud-Est și Israel. În ce constă activitatea dumneavoastră?

A.R.: Activitatea mea ca director al Diviziei „Life Science” a companiei Merck pentru Ungaria, Europa de Sud-Est și Israel implică în principal coordonarea operațiunilor comerciale, a echipelor din cele 15 țări de care sunt responsabil, precum și dezvoltarea strategiei regionale. Împreună cu colegii mei, ne asumăm obiectivul principal al companiei, acela de a colabora cu oamenii de știință pentru a-i ajuta să rezolve cele mai dificile probleme din domeniul „Life Science”.

R.: Care credeți că va fi impactul AI-ului în domeniul dumneavoastră de activitate (industria chimică aplicativă), dacă ne raportăm la următorii ani?

A.R.: AI-ul va transforma profund chimia, accelerând descoperirea de noi compuși, optimizând sinteza chimică, îmbunătățind analiza datelor complexe și facilitând proiectarea de materiale avansate. Aceste inovații vor conduce la progrese rapide și eficiente, având un impact major asupra progresului științific și industrial.

De exemplu, „Merck Life Science” a lansat platforma AIDDISON™, prima soluție AI care integrează descoperirea și sinteza medicamentelor, analizând peste 60 de miliarde de compuși pentru a identifica molecule promițătoare și a propune rute eficiente de sinteză, accelerând astfel dezvoltarea medicamentelor și reducând costurile.

Pentru a pregăti studenții pentru impactul AI-ului în chimie, este recomandat ca universitățile să integreze cursuri de AI și machine learning, să promoveze colaborarea interdisciplinară, să ofere acces la laboratoare avansate, să creeze parteneriate pentru practică și internshipuri, să încurajeze proiectele de cercetare relevante și să organizeze workshop-uri și seminarii cu experți din industrie.

SECŢIUNE ACCESIBILIZATĂ PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI DE VEDERE

Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Google Analytics
Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Save
Accept all Services