Universitatea din București anunță lansarea selecției centralizate pentru mobilități de studii în cadrul Programului ERASMUS, pentru un număr de 160 de bursieri, pentru stagii în semestrul al doilea al anului academic 2020-2021.
Selecția pentru mobilități de studiu Erasmus 2020-2021 are loc la nivel central (nu în fiecare facultate), pe baza acordurilor bilaterale încheiate cu universitățile partenere Erasmus, în conformitate cu nivelul de studii, numărul de locuri și domeniile de studii prevăzute în acordurile respective, disponibile în tabelele de mai jos (separate pentru fiecare facultate).
Mobilitățile de studii Erasmus vor fi finanțate pentru o perioada de minimum 3 luni (90 zile) și maximum un semestru academic, pe durata semestrului al doilea din anul academic 2020-2021 (în perioada ianuarie – iulie 2021), cu precizarea că finanțarea Erasmus se poate acorda doar în cazul mobilităților fizice (deplasărilor) în țara gazdă.
Persoanele interesate să aplice pentru una din cele 160 de burse Erasmus trebuie să fie studenți, masteranzi sau doctoranzi ai Universităţii din Bucureşti, la cursuri zi, să fie cel puțin absolvenți ai primului an de studii de nivel licență, să facă dovada cunoaşterii unei limbi străine, de nivel minim B2 (certificat/diplomă/atestat sau auto-evaluare – în cazul auto-evaluării și în situația în care este selectat, beneficiarul trebuie să facă dovada unui test de limbă promovat cu nivel minim B2, până la momentul plecării în stagiu), să prezinte o scrisoare de intenţie/motivaţie pentru efectuarea stagiului (într-o limbă străină), să prezinte un curriculum vitae, în format EUROPASS (într-o limbă străină), să prezinte cel puțin o recomandare pentru efectuarea mobilității din partea unui cadru didactic universitar.
Candidații pot trimite online documentele pentru selecție până la data de 25 noiembrie 2020 (ora 12:00), completând aplicația disponibilă pe pagina de internet a Biroului ERASMUS+ al UB aici.
Criteriile de departajare sunt media școlară a anului academic anterior, scrisoarea de intenție/planul de studii în instituția gazdă, recomandare pentru efectuarea mobilității, din partea cel puțin a unui cadru didactic universitar și cunoașterea unei limbi străine, nivel minim B2, necesară pentru derularea mobilității.
Rezultatele selecției se vor afișa după data de 27 noiembrie 2020. Ulterior deciziei comisiei de selecție, candidații pot depune contestații privind selecția în termen de o zi lucrătoare de la data afișării rezultatelor selecției.
Având în vedere informările din partea mai multor universități partenere de a-și rezerva dreptul de a refuza mobilitățile Erasmus în anul academic 2020-2021, în funcție de evoluția situației epidemiologice COVID-19, beneficiarii selectați pentru mobilități Erasmus din partea UB trebuie să primească acordul pentru mobilitate și de la instituția parteneră.
Precizăm că în cadrul Programului Erasmus, un student poate beneficia de o mobilitate de studiu de maxim 12 luni pe durata fiecărui ciclu de studiu.
Conform deciziei Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP) şi anunţului din Apelul Naţional pentru mobilităţi Erasmus, grantul lunar pentru un student care beneficiază de o mobilitate de studiu ERASMUS este stabilit după cum urmează: pentru Austria, Belgia, Grecia, Germania, Franţa, Italia, Portugalia, Spania, nivelul grantului este de 520 de euro/lună, iar pentru Bulgaria, Cehia, FYRO Macedonia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Turcia, nivelul grantului este de 470 de euro/lună.
Mai multe detalii cu privire la cele 160 de burse Erasmus pot fi obținute de la Biroul Erasmus+ al Universității din București la adresa de mail contact@erasmus.unibuc.ro.