Potrivit Cartei Universității din București, rectorul are obligația de a prezenta anual, cel târziu până în prima zi lucrătoare a lunii aprilie, un raport privind starea Universității. În acest context, profesorul Marian Preda, rectorul UB, a prezentat Senatului sinteza primului an de mandat, care poate fi consultată aici.
Astfel, într-un exercițiu video de evidențiere a principalelor direcții de acțiune și a activităților strategice ale anului 2020, profesorul Marian Preda a enumerat câteva dintre cele mai semnificative proiecte ale primului său an de mandat, atât din perspectivă academică, cât și a infrastructurii educaționale și de cercetare. Materialul video poate fi urmărit cu un click mai jos.
Una dintre cele mai importante realizări ale anului 2020 din perspectiva programului de investiții al Universității din București a fost includerea pe lista de investiții a CNI a Palatului Universității din București, clădire simbol a Bucureștiului. Din punct de vedere financiar, investiția însumează o valoare de 445,88 milioane de lei, Universitatea din București contribuind cu 2,37 de milioane de lei, inclusiv TVA, sumă aprobată prin Hotărârea Senatului Universității din București.
De asemenea, primul an de mandat a echipei coordonate de profesorul Marian Preda a însemnat și continuarea proiectelor de infrastructură mare, în pofida problemelor generate de pandemie.
Astfel, pe lângă clădirile din strada Spiru Haret și cele de la Grădina Botanică, Universitatea din București a primit finanțare de la CNI și pentru reabilitarea întregului Corp A Complex Panduri al UB, fostul azil „Elena Doamna”. Valoarea investiției este de aproape 85.000.000 de lei. În plus, au fost efectuate achiziții de aproape 6 milioane de lei în zona de infrastructură IT: 140 de calculatoare, 256 de laptopuri, 10 servere și 12 echipamente pentru videoconferințe.
O altă direcție strategică a vizat și inițierea unor noi programe de studiu, în corelare cu tendințele academice globale și cu dinamica socio-economică. Astfel, noile programe – Științe Cognitive – de la Facultățile de Psihologie și Științele Educației și Filosofie, Robotică – de la Facultățile Fizică și Matematică și Informatică –, vin să completeze variata ofertă educațională a UB, alăturându-se celor peste 30 de domenii de licență, celor 215 programe de master, celor 9 programe de master didactic și celor 22 programe doctorale.
Având în vedere situația generată de pandemia de COVID-19, 2020 a fost un an în care toată comunitatea academică, formată din profesori, cercetători, studenți și personal administrativ, a făcut eforturi uriașe de adaptare și de rezolvare a sarcinilor. La finalul acestui an de cotitură pentru Universitate, profesorul Marian Preda, rectorul UB, transmite comunității academice mulțumiri și felicitări pentru proiectele realizate cu succes.