Săli de lectură și de conferințe, terase, spații verzi și parcări pentru biciclete, oferta noului cămin pentru studenții Universității din București
Universitatea din București va investi, prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, peste 16,7 milioane de euro (16.725.000 de euro, 83.644.298,72 de lei) în construirea unui nou cămin studențesc în Campusul „Grozăvești” din București. Construirea acestui cămin studențesc în Campusul „Grozăvești” se încadrează în strategia de dezvoltare a Universității din București, mai ales cu privire la realizarea obiectivului de modernizare a bazei materiale existente și de extindere a acesteia prin construcția unor noi clădiri de cazare pentru studenți.
Regimul de înălțime a noii clădiri este S+P+9E, cu etajul nouă retras și parterul supraînălțat. Accesul în ambele zone ale parterului se realizează dintr-o platformă exterioară acoperită, amenajată la o cotă superioară față de nivelul terenului natural, accesibilă prin trepte și rampe pentru persoanele cu dizabilități. Structura acoperirii acestei platforme va fi realizată pe cadre din beton. La nivelul acestei platforme vor fi amenajate două zone verzi delimitate prin zone de socializare exterioare și parcare de biciclete.
Imobilul va dispune de 112 unități de cazare, dintre care 2 vor fi destinate persoanelor cu dizabilități, cu un total de 262 de locuri de cazare, toate dispuse la etajele superioare.
Fiecare etaj superior va fi dotat cu oficiu, anexă pentru personalul de curățenie și zone de relaxare exterioare cu acces din holul comun, iar fiecare cameră va fi complet echipată cu mobilier din elemente metalice și PAL melaminat cu aspect de furnir, adecvat destinației, dotări și amenajări specifice, realizate din materiale de calitate superioară rezistente la uzură: paturi, tip soclu, cu somieră metalică și saltele ortopedice (90 x 200 cm), dulapuri de haine cu uși cu oglindă, noptiere tip poliță integrate in mobilierul camerei împreună cu tăblia patului, scaune de birou / demi – fotolii cu tapiserie din stofă, birou în consolă, comode suport bagaje și cuiere de perete.
La nivelul parterului se găsește zona administrativă unde este inclusă și o sală de ședințe, două încăperi anexe, dar și încăperi cu funcțiuni comune – sală activități sportive, lobby dotat cu zone de socializare și o sală de conferințe. Terasa exterioară din dreptul acestei săli de conferințe se va reamenaja pentru un uz recreațional și de socializare.
La nivelul etajului șase este prezentă o terasă exterioară, la nivelul etajului șapte vor fi amenajate două oficii, la nivelul etajului opt este amenajată o sală de lectură cu supantă, cu acces de la etajele opt și nouă.
Pe fațada orientată către S-E, în zona balcoanelor, vor fi montate balustrade pline realizate din beton ce vor include și jardiniere pentru elemente vegetale de mici dimensiuni de tip iederă.
De asemenea, se va amenaja, ca parte a acestei investiții, și un teren multisport exterior cu dimensiunile de 23,45 x 13 m.
Universitatea din București, investiții constante în infrastructura dedicată cazării studenților
În luna iulie 2024, reprezentanți ai Universității din București au semnat, la Ministerul Educației, contractul care va permite reabilitarea și creșterea performanței energetice a căminelor studențești G3-G4 din Campusul studențesc „Măgurele”.
Investiția de aproape 6,5 milioane de euro (32.447.254 de lei) permite Universității din București să asigure studenților o infrastructură universitară adecvată și va conduce la crearea a 154 de locuri noi de cazare. Este vorba despre spații de cazare moderne, accesibile inclusiv studenților cu dizabilități și dotate cu săli de lectură de petrecere a timpului liber, care respectă cele mai înalte standarde de siguranță și calitate.
Inițiativa conduce la reducerea nivelului anual al gazelor cu efect de seră și la diminuarea consumului anual de energie. Astfel, prin lucrările de reabilitarea și creștere a performanței energetice pentru căminele studențești G3-G4 din Campusul studențesc Măgurele se estimează: reducerea consumului de energie pentru încălzire cu cel puțin 50% în comparație cu consumul anual de energie pentru încălzire înainte de renovarea clădirii, ceea ceva conduce la o creștere cu 30% a economiilor de energie primară în comparație cu starea anterioară renovării, dar și reducerea cantităților emisiilor de CO2.
Conform contractului de finanțare înregistrat la Ministerul Educației, din investiția totală de 32.447.254 de lei, cheltuieli în valoare de 13.473.450 de lei sunt eligibile pentru a fi efectuate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Mai multe detalii cu privire la investiția de aproape 6,5 milioane de euro pentru reabilitarea și creșterea performanței energetice a căminelor studențești G3-G4 din Campusul studențesc „Măgurele” pot fi consultate aici.
De asemenea, tot în Campusul „Grozăvești” Universitatea din București va mai construi un nou cămin care, în urma unei investiții totale de peste 40 de milioane de euro (mai exact 40.068.313,85 de euro), va conduce la crearea a aproape 500 de locuri noi de cazare. Clădirea va avea nouă etaje, oferind studenților 238 de camere de câte două persoane. Camerele destinate persoanelor cu dizabilități, situate la parterul clădirii.
Investiția va oferi studenților 92 de locuri de parcare subterane, spații tehnice (spălătorie, depozite lenjerie, obiecte tehnice etc.), o stație de încărcare pentru biciclete/ trotinete electrice de 3,7 kW, precum și 12 stații de încărcare pentru mașinile electrice de 11 kW cu două porturi. Ordonatorul principal de credite al acestui cămin este Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, beneficiarul pe perioada realizării investiției este Compania Națională de Investiții „C.N.I. – S.A”., iar beneficiarul final este Universitatea din București. Mai multe detalii cu privire la acest cămin din Campusul „Grozăvești” al Universității din București sunt disponibile aici.