În perioada 6-9 noiembrie 2024, Universitatea din București, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și Academia Română au organizat ediția cu numărul 12 a Congresului Internațional de Zoologie (ZoologyCon 2024).
Evenimentul a reunit la București cercetători, profesori, studenți și alți participanți interesați de subiect din întreaga lume pentru o serie de sesiuni științifice, prezentări și ateliere interactive menite să examineze cele mai recente progrese înregistrate în științele zoologice.
Desfășurat la Casa Universitarilor din București, ZoologyCon 2024 a reprezentat un cadru propice de prezentare a cercetărilor de ultimă oră, a metodologiilor inovative și a celor mai noi descoperiri în zoologie.
La congres au participat cercetători din țări ca Austria, Belgia, China, Mexic și România, care, de-a lungul celor trei zile dedicate sesiunilor de prezentare (6-8 noiembrie), i-au condus pe participanți printr-o călătorie complexă care a explorat teme precum:
- Paleozoologie
- Faunistică și zoogeografie
- Sistematică și taxonomie
- Evoluție, filogenie, filogeografie
- Ecologie și conservarea biodiversității
- Valorificarea colecțiilor zoologice
- Citizen Science
Ultima zi a congresului (9 noiembrie) a inclus o excursie de documentare, care le-a permis participanților să exploreze biodiversitatea locală și eforturile de bioconservare. Programul integral al evenimentului poate fi accesat aici.
ZoologyCon 2024 a subliniat rolul științei civice în zoologie printr-un segment special dedicat posterelor la care au colaborat persoane din afara domeniului și ecologiști, care au avut astfel ocazia să-și prezinte observațiile și contribuțiile. De altfel, includerea acestei teme în program a evidențiat angajamentul mediului academic și de cercetare față de știința incluzivă și rolul fundamental al implicării civice în cercetarea ecologică.
Participarea Universității din București la organizarea acestui eveniment internațional, găzduit în 2024 de România, confirmă angajamentul său față de promovarea cunoașterii științifice și sprijinirea colaborărilor internaționale în domeniul zoologiei și în cele conexe.
Totodată, prin găzduirea ZoologyCon 2024, Universitatea din București își reafirmă rolul de hub central de dezvoltare științifică și dialog în România. Obiectivele congresului se aliniază cu misiunea UB de a sprijini cercetarea care vizează provocările de mediu globale și conservarea biodiversității, dar și de a facilita platformele care contribuie la colaborarea interdisciplinară.