Inițiat din dorința de a demara o dezbatere națională cu privire la politicile publice esențiale pentru viitorul României pe termen lung, proiectul Agenda România 2050 lansează joi, 17 noiembrie 2022, la Universitatea din București, rezultatele primelor două studii sociologice.
Evenimentul de lansare, intitulat „Agenda România 2050, O conversație despre viitorul României. De la opiniile românilor, la evaluările experților”, va avea loc începând cu ora 10:30, în Sala de Consiliu a Facultății de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București (Șoseaua Panduri, nr. 90).
Datele sociologice, prezentate de președintele think-tank-ului Strategic Thinking Group, Remus Ștefureac, vor fi comentate de prof. univ. dr. Marian Preda, sociolog, cadru didactic al Facultății de Sociologie și Asistență Socială și rector al Universității din București, conf. univ. dr. Darie Cristea, prodecan al Facultății de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București, Vasile Iuga, founder and partner Valorem Business Advisors, Răzvan Nicolescu, expert în energie, membru în Bordul Institutului European pentru Tehnologie și Inovare, conf. univ. dr. Andreea Paul, Președintele INACO (Inițiativa pentru Competitivitate) și Mugurel Rădulescu, expert mediu, FEPRA.
„Salut această inițiativă prin care ne uităm la populația României printr-o radiografie realizată cu instrumente științifice, sociologice, dar centrate pe teme sociale și culturale, fără elementele politice, electorale care nasc pasiuni și critici și distorsionează adesea atât calitatea datelor cât și relevanța interpretării lor. Din rezultatele studiului vedem mai întâi tendințe puternice, opinii comune pentru o majoritate a populației orientată spre Occident, dar caracterizată de un grad mare de nemulțumire privind situația actuală, de o anumită nostalgie față de trecut, de perioada comunistă și de o mare îngrijorare față de viitor. Dacă ne uităm cu atenție la datele statistice vedem, însă, Româniile paralele”, a remarcat sociologul Marian Preda, rectorul Universității din București.
Universitatea din București, printre partenerii proiectului „Agenda România 2050”
Proiectul Agenda România 2050 își propune demararea unei conversații naționale despre politici publice esențiale pentru viitorul României pe termen lung având ca punct de plecare opiniile românilor culese printr-o serie de sondaje de opinie naționale. Pornind de la ceea ce cred românii, ne propunem să încurajăm o conversație amplă a experților din mediul academic, din sectorul public și privat.
Astfel, alături de partenerii academici ai proiectului – Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica din București, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, echipa proiectului va realiza mai multe studii sociologice în șase zone majore de interes pentru viitorul României, fiecare împărțită în teme specifice:
SOCIETATEA VIITORULUI: Educație, Sănătate, Populație/Demografie, Sistemul de pensii, Migrație, Valori, Identitate
INFRASTRUCTURA VIITORULUI: Mobilitate, Urbanizare, Conectivitate
MEDIUL ȘI RESURSELE VIITORULUI: Schimbări climatice, Poluare, Resurse și materii prime, Energie curată
ECONOMIA ȘI AFACERILE VIITORULUI: Globalizare și Localizare, Fiscalitate, Economia rurală, Provocarea datoriilor
TEHNOLOGIILE VIITORULUI: Meseriile viitorului, Valoarea tehnologiei, Digitalizare, Oameni, Mașini, Inteligență artificială
LOCUL ROMÂNIEI ÎN LUMEA VIITORULUI: Tipul de Republică, Brand de țară, Diaspora.