Luni, 4 martie 2024, Rectoratul Universității din București găzduiește masa rotundă cu titlul „Probleme și soluții pentru accesul garantat la avort în România. Lansarea raportului realizat de Asociația Moașelor Independente”. Evenimentul va avea loc în Sala Consiliului de Administrație a Rectoratului UB (Șoseaua Panduri, nr. 90, sector 5), în intervalul orar 11:30 – 13:30.
Masa rotundă este organizată de membri ai echipelor care lucrează la Planul de egalitate de gen al UB, la Centrul pentru politicile egalității de șanse (CPES) al Facultății de Științe Politice a UB (FSPUB), la Asociația Moașelor Independente și la Fundația PLAN International România.
Conferențiarele acestei mese rotunde sunt prof. univ. dr. Ionela Băluță, cadru didactic la FSPUB și directoare a CPES, Irina Mateescu, vicepreședintă a Asociației Moașelor Independente, Victoria Stoiciu, consilieră de stat la Cancelaria prim-ministrului, Diana Neaga, consilieră a Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), Alina Ușurelu, pacientă care va împărtăși participanților experiența ei în accesarea unei întreruperi de sarcină la cerere, Janna Smith, șefa misiunii (Head of Mission) PLAN International România, Marilena Veronica Eme, specialistă dezvoltare parteneriate (Partnerships Specialist) la PLAN International România, precum și Bianca Bălănescu, studentă la Masterul „Politicile egalității de șanse” de la FSPUB
Principalele întrebări de la care va porni discuția cu invitatele sunt: Care sunt principalele probleme legate de accesul la avort în România? Și Care ar fi soluțiile posibile, pe termen scurt și mediu?
Discuția va puncta aspecte esențiale despre nevoile și interesele femeilor, deci despre reprezentarea politică substantivă. În acest an electoral, partidele politice care pretind că susțin drepturile femeilor trebuie să includă aceste probleme pe agenda lor electorală.
Participarea la eveniment se face pe baza înscrierii prealabile aici.
Avortul în România, o problemă delicată
Drepturile reproductive și sexuale sunt definite ca drepturi ale omului în mai multe convenții și texte politice și juridice la nivel internațional. Dreptul și accesul la avort reprezintă un drept al femeilor: acesta privește atât autonomia și dreptul femeilor de a decide în privința sănătății lor, a corpului lor și a vieții lor sexuale, cât și un element central al sănătății sexuale și reproductive. Cu toate acestea, în ultimii ani ne confruntăm, la nivel global, cu atacuri tot mai multe și tot mai grave la adresa egalității de gen, iar dreptul la avort este una dintre țintele frecvente. În anul 2020, Polonia a adoptat o lege care interzice practic avortul, și care a produs deja moartea mai multor femei. În anul 2022, Curtea Supremă a Statelor Unite a revocat decizia Roe v. Wade, care recunoștea ca drept constituțional alegerea femeilor de a recurge la o întrerupere de sarcină. Pe lângă interzicerea avortului, accesul tot mai dificil (sau imposibil) la educație sexuală, mijloace contraceptive și la avort reprezintă de asemenea încălcări grave ale drepturilor sexuale și reproductive.
În România, legea prevede dreptul femeilor de a decide dacă doresc sau nu să aibă copii și stabilește că avortul este un act medical, dar prin Codul deontologic al medicilor se introduce clauza de conștiință, care lasă posibilitatea refuzării acestui serviciu medical.
Așa cum arată datele culese de organizații ale societății civile care luptă pentru drepturile femeilor (Asociația Moașelor Independente, Centrul FILIA), în ultimii ani tot mai multe spitale publice nu asigură în niciun fel accesul la acest serviciu medical. În unele cazuri este vorba de strategii pentru a trimite femeile spre clinicile private, unde costurile sunt mult mai mari. Centrele de „criză de sarcină”, susținute și finanțate de actori religioși conservatori, s-au înmulțit și au o strategie agresivă de intervenție, descurajând femeile prin difuzarea de informații medicale eronate sau prin mesaje religioase uneori violente.
Asociația Moașelor Independente a realizat o cercetare telefonică, în perioada noiembrie 2023 – februarie 2024, în 1.000 de clinici și spitale din România care au secții de obstetrică-ginecologie, refăcând traseul pe care îl are orice pacientă care are nevoie de serviciul de avort la cerere. Unitățile medicale au fost întrebate despre existența acestui serviciu, motivul refuzului în cazul în care serviciul nu este furnizat, tipul de avort efectuat, numărul de săptămâni până la care este oferit, tipul de anestezie și procedura folosită pentru avortul chirurgical, prețul, informații privind programul medicilor care furnizează servicii medicale de întrerupere a sarcinii și detalii despre vârsta de la care acceptă persoane la avort. Rezultatele acestei cercetări vor fi prezentate în cadrul mesei rotunde care reunește reprezentante ale mediului asociativ, mediului academic, instituțiilor publice, dar și studente și femei care ne vor împărtăși experiența lor în accesarea unui avort la cerere.
Mai multe informații despre eveniment pot fi consultate aici.
Detalii despre organizatorii mesei rotunde
Asociația Moașelor Independente (AMI) este o organizație non-profit care, de 10 ani, își desfășoară activitatea în sprijinul femeilor, mamelor, copiilor și familiilor din România. Furnizăm servicii de sănătate pentru gravide, mame și nou-născuți, servicii medicale și navigare în sistemul medical pentru persoane vulnerabile și refugiate, precum și acțiuni pentru protejarea drepturilor femeilor la sănătate reproductivă și pentru prevenirea și combaterea violenței sexuale și de gen.
Centrul pentru politicitile egalității de șanse al Facultății de Științe Politice a Universității din București este primul centru de cercetare din Universitatea din București în domeniul politicile egalităţii de şanse. Cu o vocație interdisciplinară, CPES găzduiește cercetări, conferințe și dezbateri pe teme legate de construcţia socială şi politică a genului, politicile egalităţii de gen, egalitatea/inegalitatea / exluziunea socială, politicile familiale şi politicile educaţionale.
Planul de egalitate de gen al Universității din București este un proiect al UB prin care a fost elaborat Planul de egalitate de gen, au fost organizate activități de informare, sensibilizare și formare pe teme legate de egalitatea de gen.