În perioada 27-28 octombrie 2024 a avut loc cea de-a V-a ediție a Forumului Educației România – Republica Moldova, eveniment de referință în domeniu care a reunit peste 400 de profesioniști, experți și practicieni din ambele țări. Universitatea din București a fost reprezentată la forum de conf. univ. dr. Sorin Costreie, cadru didactic la Facultatea de Filosofie a UB, președinte al Network of Universities from the Capitals of Europe – UNICA și coordonator al Alianței CIVIS în UB.
În deschiderea evenimentului, găzduit de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), au luat cuvântul prof. univ. dr. Liviu George Maha, rectorul UAIC, și prof. univ. dr. Igor Șarov, rectorul Universității de Stat din Republica Moldova (USM), precum și prof. dr. Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației din România.
Tema ediției de anul acesta a evenimentului a fost „Școala și învățarea în era inteligenței artificiale. Întrebări, practici promițătoare și perspective”. Conf. univ. dr. Sorin Costreie a susținut în cadrul evenimentului prezentarea intitulată Visible Thinking.
Lansare de carte în prima zi a forumului educațional
Prima zi a evenimentului a fost dedicată profesorului John Hattie, reputat specialist în domeniul educației și învățării, cadru didactic la Universitatea din Melbourne, Doctor Honoris Causa al Universității din București.
John Hattie și-a lansat la Iași cartea Visible Learning: The Sequel, o lucrare de referință în domeniul educațional, în care autorul a tradus cercetările complexe în strategii practice care pot fi implementate în sălile de clasă.
Astfel, profesorul Hattie a împărtășit participanților perspectivele sale asupra predării eficiente și a factorilor care influențează învățarea, oferindu-le acestora oportunitatea de a aplica aceste cunoștințe în propriul context educațional.
Din panelul specialiștilor și decidenților care au fost alături de John Hattie a făcut parte și reprezentantul UB, conf. univ. dr. Sorin Costreie.
A doua zi a evenimentului a fost dedicată workshopurilor tematice, unde au fost prezentate soluții educaționale inovatoare și modalități eficiente de implementare a acestora pentru a îmbunătăți practicile profesionale în instituțiile de învățământ.
La ediția din 2024, scopul principal al evenimentului – oferirea de soluții și perspective inovatoare în domeniul educațional pentru a naviga eficient în era digitală, evidențierea provocărilor și a oportunităților pe care inteligența artificială le generează în educație – a fost atins.
„Ne aflăm într-un continuu flux al schimbării. […] Digitalizarea este un proces ireversibil, iar fiecare sector trebuie să descopere mijloacele și resursele prin care se poate adapta într-un mod eficient. Educația nu face excepție. Adaptarea la mediul digital, cu care elevii sunt obișnuiți, transformarea practicilor de predare și de învățare sunt provocările cărora școlile trebuie să le facă față, într-un mod eficient, prietenos și colaborativ”, a fost mesajul transmis de organizatori.
Forumul a fost organizat de UAIC și USM, în parteneriat cu Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău, Asociația Română de Literație, AGIRoMd (Asociația Generală a Învățătorilor din România, filiala din Republica Moldova) și Quartz Matrix (companie din România care oferă soluții și servicii altor organizații – B2B – din domeniile IT, inginerie și educație).
Programul integral al celei de-a V-a ediții a Forumului Educației România – Republica Moldova poate fi consultat pe pagina dedicată evenimentului.
De asemenea, mai multe detalii despre ceremonia de acordarea titlului de DHC al UB profesorului John Hattie, precum și o privire de ansamblu asupra prestigioasei activități științifice a invitatului de onoare pot fi consultate pe site-ul Universității din București.