În perioada 24-25 aprilie 2024, Universitatea de Stat din Moldova (USM) a organizat, în parteneriat cu Universitatea din București (UB) și cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, conferința științifică „România-Republica Moldova: Patrimoniu cultural și destin european comun”.
Evenimentul a fost găzduit de Universitatea de Stat din Moldova și s-a desfășurat sub înaltul patronaj al președintelui României – Klaus Werner Iohannis și al președintelui Republicii Moldova – Maia Sandu.
Conferința a reunit istorici, cercetători, profesori și experți de pe ambele maluri ale Prutului și și-a propus să fie o platformă activă pentru a discuta și analiza aspecte legate de istorie, artă, tradiții și alte domenii relevante pentru patrimoniul cultural comun și pentru evoluția europeană a României și Republicii Moldova.
Universitatea din București a fost reprezentată la eveniment de prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul UB, de prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, prorector pentru Bugetare și Resurse Umane al UB, de conf. univ. dr. Constantin Vică, prorector pentru Internaționalizare și Relații Publice al UB, și de prof. univ. dr. Lucian Ciolan, prorector pentru Proiecte de Dezvoltare și Învățare Continuă al UB. De asemenea, la eveniment au participat și prof. univ. dr. Ioan Stanomir și conf. univ. dr. Florentina Nițu, cadre didactice ale Facultății de Istorie a UB, conf. univ. dr. Ileana Ratcu, cadru didactic al Facultății de Limbi și Literaturi Străine a UB, lect. univ. dr. Laurențiu Gheorghe, cadru didactic al Facultății de Filosofie a UB, lect. univ. dr. Bogdan Oprea, purtător de cuvânt al UB și Director al Departamentului de Jurnalism din cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a UB, precum și Maria Balabaș și Daniel Sebin, doctoranzi ai Universității din București.
La ceremonia de deschidere a evenimentului, găzduită de Aula „Regina Maria” a USM, au luat cuvântul prof. univ. dr. Igor Șarov, rectorul USM, prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul UB, prof. univ. dr. arh. Sergiu Nistor, consilier prezidenţial în cadrul Departamentul Cultură, Culte și Minorităţi Naţionale al Administraţiei Prezidenţiale a României, Mihai Popșoi, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Liviu Jicman, președintele Institutul Cultural Român, E.S. Cristian-Leon Țurcanu, ambasadorul României în Republica Moldova, și prof. univ. dr. Daniel Șandru, președintele Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Conferința a continuat cu discursul susținut de Leonard Orban, fost comisar european pentru multilingvism și negociator-șef al aderării României la Uniunea Europeană.
Evenimentul s-a desfășurat pe parcursul celor două zile, cuprinzând paneluri, workshop-uri și dezbateri găzduite de USM. Programul complet al conferinței științifice România-Republica Moldova: Patrimoniu cultural și destin european comun” poate fi consultat aici.
De asemenea, vineri, 26 aprilie 2024, Senatul Universității de Stat din Moldova i-a acordat titlul onorific de Doctor Honoris Causa (DHC) rectorului Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda. Mai multe detalii cu privire la ceremonia de acordare a titlului de DHC sociologului Marian Preda pot fi consultate aici.