În perioada 31 octombrie-1 noiembrie 2024, Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) a organizat și a găzduit conferința „Diplomația academică în contextul Alianțelor de Universități Europene”. Co-organizatorii reuniunii au fost Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educației și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Universitatea din București a fost reprezentată la eveniment de prof. univ. dr. Romiță Iucu, președintele Consiliului de Orientare și Analiză Strategică al UB, cadru didactic la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, „Doctor Honoris Causa Socialium Scientiarum” al UVT, și de conf. univ. dr. Sorin Costreie, președinte al Network of Universities from the Capitals of Europe – UNICA, coordonator al Alianței CIVIS în UB și cadru didactic la Facultatea de Filosofie a UB. Acestora li s-au alăturat și drd. Alexandru Carțiș, coordonator al CIVIS Education Unit.
În prima zi a evenimentului, prof. univ. dr. Romiță Iucu a fost keynote speaker în cadrul mesei rotunde „Diplomația Cunoașterii și Științei: România în Europa prin Alianțele de Universități Europene. Beneficiile participării universităților din România la alianțele de universități europene. Perspective ale educației, cercetării și diplomației”, iar conf. univ. dr. Sorin Costreie a participat la workshop-ul pe tema „Diploma europeană. Perspective naționale și europene”.
A doua zi a evenimentului a inclus o sesiune dedicată reconectării cu diaspora academică, subliniind rolul alianțelor de universități europene în sprijinul cercetării și educației cu o dimensiune internațională „acasă”.
21 de universități din România, membre în alianțe universitare europene
Conferința „Diplomația academică în contextul alianțelor de universități europene” a reunit reprezentanți ai universităților din România, membre ale unor alianțe de universități europene, reprezentanți guvernamentali, precum și reprezentanți ai misiunilor diplomatice – ambasadorii României în Austria, Bulgaria, Germania, Italia, Muntenegru, Republica Serbia și Ungaria – și cercetători.
Evenimentul a abordat subiectul colaborării dintre mediul universitar și mediul diplomatic în vederea dezvoltării unei viziuni privind reprezentarea României la nivel internațional și reconectarea la Diaspora prin prisma prezenței a 21 de universități din România în alianțe de universități europene.
Reuniunea face parte din acțiunile de maximizare a oportunităților inițiativei „Universități Europene” și impactului la nivel național al participării a 21 de instituții de învățământ superior din România la acest demers al Comisiei Europene.
UB, din anul 2019, membră a Alianței Universitare Civice Europene CIVIS, iar UVT face parte de patru ani din Alianța Universitară UNITA.
Programul integral al conferinței poate fi consultat aici. De asemenea, mai multe informații despre eveniment pot fi accesate pe pagina UVT.