Volumul ,,Moartea şi lumea românească premodernă. Discursuri întretăiate”, semnat de conf. univ. dr. Cristina Bogdan, nominalizat la Premiile revistei Observator cultural 2017

Volumul ,,Moartea şi lumea românească premodernă. Discursuri întretăiate”, semnat de conf. univ. dr. Cristina Bogdan, nominalizat la Premiile revistei Observator cultural 2017

17 martie, 2017 in Actualitate, Știri

Cartea Moartea şi lumea românească premodernă. Discursuri întretăiate, semnată de conf. univ. dr. Cristina Bogdan, prodecan al Facultății de Litere, a fost nominalizată la Premiile revistei Observator cultural, la secțiunea Eseistică / Publicistică, pentru cea mai bună carte a anului 2016.

Apărut la Editura Universității din București anul trecut, volumul constituie o analiză amplă a reprezentărilor morţii în spaţiul românesc, decelate la confluența mai multor domenii: literatură română premodernă, iconografie religioasă, cultură populară. Cele nouă capitole ale cărții surprind fațetat fenomenul morții în lumea românească a secolelor XVIII-XIX, arătând în paralel felul în care un subiect tabu s-a convertit treptat într-o autentică disciplină științifică (thanatologia).

Demersul de cercetare s-a construit nu numai în jurul unei investigații de natură bibliografică, ci și pe baza unor vaste anchete de teren, desfășurate pe parcursul a 15 ani, pe la bisericile și mănăstirile muntenești, pentru punerea în lumină a unui surprinzător de divers material iconografic, restituit succint în ilustrațiile cărții și în catalogul de imagini care încheie simbolic volumul.

,,Recent, din şcoala formată la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, a apărut o contribuţie esenţială la domeniul studiilor tanatologice dedicate lumii româneşti: o cercetare amănunţită de istoria mentalităţilor, literatură română veche, iconografie şi studii culturale, a cărei autoare, Cristina Bogdan, se distinge de ani de zile printr-o admirabilă activitate desfăşurată pe toate palierele profesiei universitare.” (România Literară)

,,Concentrându-se pe surse mixte, iconografice şi literare, dar şi pe descompunerea unor contexte culturale sau a unor fracturi epistemologice care explică amploarea şi decompresia afectelor legate de evenimentul mortuar, studiul Cristinei Bogdan este o paradoxală revelaţie a entuziasmului cu care privirea evaluează şi generează sens, dincolo de limitele semnificaţiilor pe care omul le naşte. Senzaţia unei prezenţe constante a autoarei în naraţiunea pe care o desfăşoară reiese din expunerea detaliată şi plină de afecţiune legată de drumurile şi de evenimentele ce au compus cercetarea: de la găsirea omului cu cheia, paznic al bisericilor, până la deznădejdea descoperirii avarierii progresive a unor spaţii care îşi pierd memoria, discursul este o analiză empatică, în care notaţia este dublată de o subnotă afectivă, ce contrabalansează sobrietatea de fond a descrierii antropologice.” (Observator cultural)

,,Cartea Cristinei Bogdan ne amintește cu încântare că o linie de descendență științifică, ce coboară spre Hasdeu și Gaster, Cartojan și Bianu nu a fost părăsită de savanții tineri ai României și că, vorbind despre moarte în cartea ei, profesorul bucureștean proclamă bucuria victoriei vieții, ca și când ar modifica troparul pascal într-o altă formă culturală, cu carte pre moarte călcând. ” (Ramuri)

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.