De curând, la Editura Humanitas a apărut volumul „Povestea creierului. În căutarea celui mai complicat obiect din univers”, semnat de prof. univ. dr. Alexandru Babeș, cadru didactic la Facultatea de Biologie a Universității din București.
„În această carte nu mi-am propus să scriu despre felul în care funcţionează creierul, ci mai curând despre istoria încercărilor noastre de a-l înţelege. Din Antichitatea greacă şi până spre jumătatea secolului al XX-lea, povestea creierului a inclus tot felul de personaje exotice, dispute însufleţite, accidente oribile şi chirurgi pregătiţi să opereze un organ pe care erau departe de a-l înţelege. Evoluţia reprezentării creierului în conştiinţa noastră este exemplară nu atât pentru obiectul studiat în sine, cât pentru ideea de investigaţie ştiinţifică”, subliniază autorul.
„Profesorul Alexandru Babeş, eminent specialist în neuroştiinţe, spune povestea acestei aventuri a cunoaşterii începând din Antichitatea greacă, în termeni accesibili cititorului neiniţiat, însoţind-o cu numeroase ilustraţii, relatând întâmplări uimitoare şi facând portrete memorabile protagoniştilor ei”, este descrierea realizată de editorii Humanitas.
Informații despre autor
Prof. univ. dr. Alexandru Babeș a absolvit Facultatea de Fizică a Universității din București în anul 1995, și este doctor în Biologie din anul 2002. București. În anul 2006, a beneficiat de o bursă postdoctorale Alexander von Humboldt la Universitatea „Friedrich-Alexander” din Erlangen-Nürnberg, Germania. Domeniile predilecte de interes științific ale autorului sunt: Neurofiziologie, Fiziologie celulară și moleculară, Farmacologie celulară și moleculară și Biofizica transportului membranar.
În prezent, este profesor de Neurobiologie la Facultatea de Biologie a UB. Pe lângă activitatea didactică, Alexandru Babeș are o activitate publicistică prolifică, fiind autorul a peste 30 de articole în reviste științifice, între care Nature și Nature Medicine. În perioada 2011-2013, a fost președintele Consiliului Național al Cercetării Științifice (CNCS). Profilul academic al autorului poate fi consultat aici.
Mai multe informații despre volumul „Povestea creierului. În căutarea celui mai complicat obiect din univers” sunt disponibile atât pe pagina de Facebook a Editurii Humanitas, cât și pe site.