Universitatea din București va organiza, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în perioada 23-24 noiembrie 2020, un Workshop dedicat factorilor interesați din regiunea de dezvoltare București-Ilfov pentru dezbaterea metodelor de implementare a planului de acțiune.
Evenimentul face parte din proiectul „Managementul adecvat al speciilor invazive din România” și se adresează tuturor actorilor interesați de managementul speciilor invazive și are ca scop dezbaterea metodelor de implementare a Planului de Acțiune pentru Abordarea Căilor de Introducere Prioritare (PNAACIP) a speciilor alogene invazive din România (măsuri necesare, acțiuni voluntare și coduri de bune practici), de instruire privind modalitățile practice de identificare, administrare sau eliminare a speciilor invazive sau cu potențial invazive, dar și de informare și diseminare a activităților și rezultatelor proiectului.
Workshop-ul se va desfășura în mediul online, în intervalul orar 9:00-13:00, iar persoanele interesate să participe la workshop sunt rugate să trimită un e-mail la adresa cristianamaria.ciocanea@g.unibuc.ro cu subiectul: Workshop POIM IAS București_Ilfov în care să specifice numele și instituția reprezentată pentru a primi linkul de acces la eveniment.
Proiectul „Managementul adecvat al speciilor invazive din România, în conformitate cu Regulamentul UE 1143/2014 referitor la prevenirea și gestionarea introducerii și răspândirii speciilor alogene invazive” – Cod SMIS 2014+ 120008, se derulează pe o perioadă de 48 de luni (2018-2022) și este implementat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în parteneriat cu Universitatea din București. Proiectul, cu un buget total de 29.507.870,54 lei, este co-finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 4 – Protecţia mediului prin măsuri de conservare a biodiversităţii, monitorizarea calităţii aerului şi decontaminare a siturilor poluate istoric, Obiectivul Specific (OS) 4.1 „Creșterea gradului de protecție și conservare a biodiversității prin măsuri de management adecvate şi refacerea ecosistemelor degradate”.
Acesta are ca obiectiv general crearea instrumentelor științifice și administrative necesare pentru managementul eficient al speciilor invazive din România. În cadrul proiectului va fi realizată o bază de date cu speciile invazive, va fi stabilită lista națională a acestora și vor fi create instrumentele necesare pentru prevenirea introducerii de specii alogene, intenționat sau neintenționat, pentru detectarea rapidă și identificarea noilor posibili invadatori, pentru răspunsul eficient la pătrunderea speciilor alogene invazive și pentru managementul speciilor naturalizate și al extinderii arealului lor în scopul eradicării, limitării și controlului acestora. De asemenea, vor fi întreprinse activități de conștientizare în rândul actorilor interesați la nivel național și nu numai.
Prin activitățile desfășurate, proiectul va contribui și la implementarea Strategiei Naționale si Planului de Acțiune pentru Conservarea Biodiversității 2014 – 2020, în mod specific a punctului Controlul speciilor invazive. Măsurile ce vor fi incluse în planul de acțiune pentru abordarea căilor de introducere prioritare a speciilor alogene invazive din România vor putea fi aplicate de către gestionarii ariilor protejate, prin accesarea de fonduri europene sau naționale.