Zilele cercetării germane la Universitatea din București, cadru favorabil dezvoltării parteneriatelor internaționale pentru îmbunătățirea sistemelor de învățământ superior și creșterea calității cercetării

Zilele cercetării germane la Universitatea din București, cadru favorabil dezvoltării parteneriatelor internaționale pentru îmbunătățirea sistemelor de învățământ superior și creșterea calității cercetării


În perioada 11-12 octombrie 2018, Universitatea din București, ICUB și Consiliul pentru Studii Universitare de Doctorat al Universității din București, în colaborare cu Fundația Alexander von Humboldt, au organizat evenimentul Zilele cercetării germane dedicat conectării la sistemul de cercetare german, sistem care promovează excelența academică și de cercetare, colaborarea internațională și asigurarea suportului necesar pentru oamenii de știință cu rezultate deosebite și tinerii cercetători.
În deschiderea evenimentului, Rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, a salutat cooperarea dintre universitățile și institutele de cercetare din Germania și România pentru susținerea și dezvoltarea cercetării și a sistemelor de învățământ superior, iar dr. Judith Wellen, din partea Fundației Alexander von Humboldt și a delegației germane, a evidențiat importanța cooperării germano-române pentru cercetare. Subliniind faptul că cercetarea și dezvoltarea sunt factori cheie pentru o economie de succes, dr. Wellen a arătat că încurajarea parteneriatelor internaționale contribuie la creșterea calității cercetării, rezultatele obținute având un impact pozitiv în societatea actuală.
Evenimentul a făcut posibilă întâlnirea, în cadrul discuțiilor libere, cu reprezentanți ai unor instituții germane de finanțare a cercetării și de management al cercetării precum Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG), Hochschulrektorenkonferenz (HRK), Jugendakademie, German Academic Exchange Service – DAAD, Fundația Alexander von Humboldt și Universitatea Humboldt din Berlin. Prezentările susținute în cadrul conferinței au oferit informații valoroase legate de sistemele universitare și de cercetare din România și Germania, au pus în lumină provocările sistemelor actuale de cercetare și educație și au facilitat dezvoltarea parteneriatelor sustenabile. Evenimentul a oferit un schimb de experiență valoros, cu soluții viabile care pot fi implementate în strategiile viitoare care vizează cercetarea și sistemul educațional din România și nu numai.
Deschiderea anului universitar pentru școlile doctorale din cadrul Universității din București, care a avut loc în același timp, a creat și oportunitatea prezentării burselor de cercetare germane puse la dispoziție de către DAAD și Fundația Alexander von Humboldt și a testimonialelor bursierilor humboldtieni.
Programele de finanțare puse la dispoziție de către DAAD – Serviciul German de Schimb Academic oferă posibilitatea efectuării unor stagii de studiu și practică în Germania pentru studenți, absolvenți, doctoranzi/tineri cercetători și cadre didactice din România. Mai multe informații pot fi consultate aici.
Fundația Alexander von Humboldt pune la dispoziție burse de cercetare și programe de cercetare în forma unor premii pentru cercetători cu calificare înaltă și rezultate deosebite, care doresc să efectueze un stagiu de cercetare în Germania. Programele se adresează cadrelor didactice universitare și cercetătorilor aflați în diferite etape ale parcursului lor, de la stadiul postdoctoral până la cercetători de vârf, recunoscuți în plan internațional. Mai multe informații găsiți aici.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.