A XXVI-a ediție a Simpozionului Național al Studenților Geografi și-a anunțat laureații

A XXVI-a ediție a Simpozionului Național al Studenților Geografi și-a anunțat laureații

08 aprilie, 2019 in Actualitate, Evenimente, Știri

În perioada 30-31 martie 2019 s-a desfășurat, la Facultatea de Geografie a Universității din București, cea de-a XXVI-a ediţie a Simpozionului Naţional al Studenţilor Geografi. Evenimentul a fost organizat de Centrul de Cercetare a Mediului şi Efectuare a Studiilor de Impact (CCMESI), fiind un spațiu de dezbatere academică, deja consacrat în lumea geografică și a științei mediului.

Domeniile de interes ale acestei ediţii au fost metodele de evaluare a calităţii mediului în ecosistemele urbane şi rurale, evaluarea sustenablității sistemelor naturale și antropice, conservarea biodiversității și geodiversității în ariile protejate, calitatea mediilor acvatice, formele de promovare a educației pentru mediu, precum şi sistemele informaţionale geografice.

La eveniment au fost înscrise spre prezentare 48 de lucrări şi au participat peste 200 de studenţi, masteranzi, doctoranzi, cercetători şi cadre didactice, reprezentând centrele universitare de excelenţă în domeniul geografiei (Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Suceava).

Ceremonia de deschidere s-a bucurat de prezenţa prof. univ. emerit Maria Pătroescu, președinte al Comitetului de organizare, lect. univ. dr. Mioara Clius, prodecan al Facultăţii de Geografie, și prof. univ. dr. Cristian Iojă, director al Departamentului de Geografie Regională şi Mediu din cadrul Facultăţii de Geografie a UB.

Sesiunea de comunicări științifice a studenților a fost deschisă de o sesiune plenară susținută de domnul conf. univ. dr. Mihai Răzvan Niță cu o tema interesantă și actuală: Natura în mediul urban. Exercițiul de management participativ cu implicarea publicului prezent în sala a demonstrat cum se pot folosi tehnologii moderne pentru a evalua și obține rapid un feedback al cetățenilor.

În continuare, prof. univ. dr. Cristian Iojă a prezentat proiectul de practică profesională în instituții europene pentru domeniul Știința Mediului #practicaBruxelles, activitate desfășurată la finalul lunii februarie la Bruxelles de studenții programelor de master Evaluarea Integrată a Stării Mediului și Politici de Mediu pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Universități din București, alături de studenți Cluj-Napoca și Constanța. În acest an, programul a beneficiat de suportul Parlamentului European, prin Unitatea Vizite și Seminarii.

Pe parcursul Simpozionului, prezentările au impresionat prin varietate, calitate, originalitate şi metodele moderne folosite (GIS, teledetecţie, evaluare multicriterială, statistică). Ierarhizarea lucrărilor s-a realizat pe baza votului publicului participant, care a avut ocazia să evalueze la fiecare participant calitatea ştiinţifică a rezultatelor, modul de prezentare şi capacitatea de a răspunde la întrebări.

Festivitatea de premiere a fost precedată de o sesiune plenară susținută de lect. univ. dr. Gabriel Ovidiu Vânău, care a prezentat rezultatele unei expediții geografice în Sri Lanka. Au fost prezentate caracteristicile naturale și culturale ale acestei zone exotice și îndepărtate, insistând pe aspectele legate de biodiversitate, conservarea mediului și respectul comunităților umane față de natură.

În cadrul festivității de premiere au fost înmânate premiile acestei ediţii, respectiv, premiile I, II şi III, 3 menţiuni, 6 premii speciale (CCMESI, Vintilă Mihăilescu – oferit de Institutul de Geografie al Academiei Române, ROMSILVA, SURE, Gabriela Apostol, H2O), 10 cursuri de instruire GIS oferite de ESRI România, 2 participări la Lumea geospațială acodate de Intergraph Computer Services. Lista completă a premianților poate fi accesată aici.

În cei 26 de ani de existenţă a Simpozionului, la eveniment au luat parte 1.400 de studenţi, din cele trei mari centre universitare (Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi), la care s-au adăugat reprezentanţi de la facultăţile de profil din Constanța, Craiova, Oradea, Suceava, Târgovişte şi Timişoara.

Cea de-a XXVI-a ediţie a Simpozionului Naţional al Studenţilor Geografi a fost susţinută din punct de vedere organizatoric şi financiar de către Facultatea de Geografie a Universității din Bucureşti, Intergraph Computer Services, ESRI România, Romsilva, Society of Urban Ecology – South East Europe Chapter, H2O Sense și Institutul de Geografie al Academiei Române.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.