Patru studenți ai masterului Evaluarea Integrată a Stării Mediului din cadrul Facultății de Geografie a Universității din București au câștigat 4 premii la ediția a XXVII-a a Simpozionului Național al Studenților Geografi, desfășurat online la finalul lunii martie 2021. Evenimentul, al cărui format a fost adaptat contextului pandemic actual, a fost organizat de Centrul de Cercetare a Mediului şi Efectuare a Studiilor de Impact (CCMESI) al UB.
În cadrul acestei ediții speciale, masteranzii UB s-au prezentat exemplar, ei câștigând Premiul 1 (Cristian Boerescu), Premiul 3 (Monica Paraschiv), Premiul SURE (Lavinia Pîndaru) și Premiul Multidimension (Cristina Pelmuș).
Ceremonia de deschidere a Simpozionului Național al Studenților Geografi s-a bucurat de prezenţa mai multor reprezentanți ai UB: prof. univ. dr. Cristian Iojă, din partea Comitetului de organizare, lect. univ. dr. Mioara Clius, prodecan al Facultăţii de Geografie, și conf. univ. dr. Mihai Răzvan Niță, director al Departamentului de Geografie Regională şi Mediu din cadrul Facultăţii de Geografie.
Domeniile de interes abordate în cadrul competiției au fost: evaluarea calităţii mediului în ecosisteme urbane şi rurale, cercetarea geomorfologică avansată (inclusiv a planetei Marte), evaluarea sustenablității sistemelor naturale și antropice, planificarea durabilă a teritoriului, conservarea biodiversității și geodiversității în ariile protejate, modelarea fenomenelor naturale și forme de promovare a educației pentru mediu. Lucrările prezentate au utilizat metode de analiză inovative din categoria sistemelor informaționale geografice, teledetecției, prelucrării datelor LIDAR, analizelor pe baza big data etc.
Simpozionul a reunit peste 150 de participanți din România și Republica Moldova
La evenimentul științific au fost înscrise spre prezentare 35 de lucrări şi au participat peste 150 de studenţi, masteranzi, doctoranzi, cercetători şi cadre didactice, reprezentând centrele universitare de excelenţă în domeniul Geografiei (Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Suceava). După câțiva ani de absență, studenților din România li s-au alăturat studenți ai Universității de Stat din Republica Moldova, transformând evenimentul într-unul internațional. În plus, ediția din acest an a marcat o premieră prin acceptarea spre prezentare a 2 lucrări elaborate de elevi din învățământul preuniversitar de la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” din București.
Manifestarea științifică a fost deschisă de o succesiune de sesiuni plenare în cadrul cărora au fost prezentate tehnologii inovative de cercetarea mediului (M. Iancu – Lumea văzută prin ochii Planet – date zilnice pentru România; M. Vișan – Location intelligence cu Luciad – tehnologiile viitorului; A. Ștefan – Platforma ArcGIS: hărți, soluții și resurse legate de pandemia de coronavirus din România), planificarea teritoriului (V.Profeanu, D. Postolache – Principii de dezvoltare sustenabilă a unui oraș – abordarea dinamică a realizării documentației de urbanism) și elemente legate de creșterea potențialului de angajabilitate al studenților (G. Marin – Eu ca viitor angajat de succes).
„Pe parcursul Simpozionului au fost prezentate 35 de comunicări ştiinţifice, în faţa unui public interesat şi foarte critic. Prezentările au impresionat prin varietate, calitate, originalitate şi metodele moderne folosite (GIS, teledetecţie, evaluare multicriterială, statistică, modelare). Ierarhizarea lucrărilor s-a realizat pe baza votului publicului participant (50%) și a votului unei comisii formate din profesori reprezentanți ai principalelor centre universitare (50%)”, semnalează organizatorii competiției.
Premii speciale: sesiuni de coaching și cursuri de instruire
Festivitatea de premiere a ediției din 2021 a Simpozionului Național al Studenților Geografi a fost precedată de o sesiune plenară susținută de lect. univ. dr. Gabriel Ovidiu Vânău, cadru didactic al Facultății de Geografie a UB, care a prezentat rezultatele unei expediții geografice în Namibia. Conferențiarul a prezentat caracteristicile naturale și culturale ale acestei zone exotice și îndepărtate, insistând pe aspectele legate de biodiversitate, conservarea mediului și respectul comunităților umane față de natură.
Totodată, în cadrul galei de premiere, au fost înmânate premiile acestei ediţii (respectiv, premiile I, II şi III; 3 menţiuni; 6 premii speciale: CCMESI, Vintilă Mihăilescu – oferit de Institutul de Geografie al Academiei Române; ROMSILVA; SURE; Gabriela Apostol; Multidimension), 10 cursuri de instruire GIS oferite de ESRI România, 3 participări la conferința online Lumea geospațială și 10 participări la webinarul Tehnologiile viitorului acodate de Intergraph Computer Services, 10 participări gratuite la cursul online Inițiere în planificarea strategică, principii de planificare metodologii oferite de Vego Holdings și 3 sesiuni de coaching 1 la 1 oferite de serior HR consultant Gabriela Marin. De asemenea, au fost selectate 4 dintre lucrările prezentate pentru a participa la concursul ESRI Young Scholars.
Cea de-a XXVII-a ediţie a Simpozionului Naţional al Studenţilor Geografi a fost susţinută din punct de vedere organizatoric şi financiar de către Intergraph Computer Services, ESRI România, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, Society of Urban Ecology – South East Europe Chapter, Pro Biodiversitas, Multidimension, Vego Holdings și Institutul de Geografie al Academiei Române.
Detalii despre eveniment
Simpozionul Naţional al Studenţilor Geografi reprezintă un eveniment de tradiţie în lumea tinerilor geografi, fiind un spațiu de dezbatere academică deja consacrat în lumea geografică și a științei mediului. În cei 27 de ani de existenţă a Simpozionului, s-au perindat prin faţa auditoriului peste 1400 de studenţi, din cele trei mari centre universitare (Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi), la care s-au adăugat reprezentanţi de la facultăţile de profil din Constanța, Craiova, Oradea, Suceava, Târgovişte şi Timişoara, formând astfel o reţea naţională de viitori specialişti.
Persoanele interesate pot afla mai multe informații despre manifestarea științifică și pot accesa lista integrală a laureaților ediției din 2021 ai Simpozionului Național al Studenților Geografi aici.