Centrul de Cercetare în Istoria și Circulația Ideilor Filosofice al Universității din București anunță publicarea unei cărți de filosofie despre moștenirea lui Thomas Kuhn și posibilitatea de a înțelege structura revoluțiilor estetice prin argumente kuhniene inspirate de Structura revoluțiilor științifice. Volumul After Thomas Kuhn. The Structure of Aesthetic Revolutions, semnat de lect. univ. dr. Oana Șerban, cadru didactic la Facultatea de Filosofie a Universității din București, a fost lansat de curând la prestigiosul grup editorial internațional De Gruyter.
Prezentarea cărții
Cartea este anunțată de către De Gruyter ca fiind „cea mai recentă cercetare dedicată unei perspective sistematizate și unei (re)construcții critice a încercărilor teoretice anterioare de a explica, justifica și continua ipoteza ingenioasă a lui Kuhn în domeniul artelor. Hofstadter, Clignet și Habermas s-au dovedit a fi cei mai implicați autori în rezolvarea acestei probleme neepuizată în plan estetic. În acest context, asemănările structurale dintre știință și arte sunt evaluate cu atenție, satisfăcând astfel o preocupare mai veche atribuită disputei istorice Kuhn-Kubler, larg comentată de-a lungul paginilor acestei cărți.”
Câteva întrebări cheie deschid cartea Oanei Șerban: „Cum putem urmări raționalitatea și adevărul în artă și estetică, inspirați de perspective științifice? Sunt stilurile artistice asemănătoare paradigmelor științifice? Suntem îndreptățiți să evaluăm paradigmele și capodoperele ca modele raționale în știință, respectiv în arte? Cum putem adapta noțiuni științifice precum progresul și predictibilitatea în studiul evoluției artei și al fundamentelor ei estetice? Afectează factorii politici în aceeași manieră dinamica istorică a științei și a artei?”.
De Gruyter prezintă această carte fiind de interes comunitățile de filosofi, istorici ai științei și istorici ai artei, prin prisma manierei originale în care reevaluează dezbaterile recente privind înțelegerea revoluțiilor estetice și culturale, angajând „schimbarea de paradigmă” a lui Kuhn.
Mai multe informații despre autoare
Lect. univ. dr. Oana Șerban predă filosofie la Universitatea din București. Domeniile de expertiză ale profesoarei Oana Șerban, autoare a volumului After Thomas Kuhn. The Structure of Aesthetic Revolutions, sunt Filosofia Modernă, Estetica, Biopolitica și Filosofia Culturii. Pe lângă activitatea didactică, autoarea este director executiv al CCIIF – Centrul de Cercetare pentru Istoria și Circulația Ideilor Filosofice al Universității din București și este membră a ISCH – Societatea Internațională de Istorie Culturală. Este autor de cărți filosofice, ficțiune, eseu, și a co-editat diferite volume de filosofie, cultură și estetică, în principal dedicate capitalismului artistic, capitalului cultural, comunicării creative și teoriei critice. Interesele recente au implicat-o în proiecte de cercetare dedicate istoriei antiumanismului și potențialului biopolitic al artei.
O sărbătoare filosofică: o carte apărută la aniversarea a 100 de ani de la nașterea lui Thomas Kuhn și 60 de ani de la publicarea Structurii revoluțiilor științifice
Lect. univ. dr. Oana Șerban a împărtășit câteva idei despre ceea ce înseamnă experiența de a fi un autor De Gruyter:
„Cooperarea cu De Gruyter este una dintre cele mai mari realizări din cariera mea. Ca autor, investești mult timp și dăruire în cercetare: ani de lectură, studiu, reevaluări, susținând perspective diferite și diseminându-le la conferințe, workshop-uri și simpozioane, pentru a obține feedback competent și a-l angaja în conceperea unor noi argumente, mai puternice, mai critice, aproape indestructibile. Îți dorești, prin urmare, cea mai bună editură pentru cartea ta. De Gruyter a știut cum să aprecieze toate aceste eforturi și să le situeze sub brand-ul lor. Am avut șansa de a lucra cu o echipă editorială profesionistă: cu această ocazie, au creat nu doar un produs editorial competitiv, ci și un proiect de lungă durată, pe care sunt onorată să-l văd susținut de către o astfel de editură. E o bucurie că au găsit un loc cărții mele în puternica lor tradiție filosofică, începută în 1749! Cea mai importantă veste este că After Thomas Kuhn, The Structure of Aesthetic Revolutions apare cu ocazia unei duble sărbători: aniversarea a 100 de ani de la nașterea lui Kuhn și 60 de ani de la publicarea Structurii revoluțiilor științifice! Este prilejul perfect pentru a regândi ipotezele care l-au convins pe filosoful american că schimbările de paradigmă în arte sunt demne de o considerație mai sistematică”, a precizat autoarea.
De Gruyter este un grup editorial cu o tradiție din 1749 și a fost, de atunci și până acum, un trendsetter în acest domeniu, prin publicarea unor lucrări de excelență academică.
Cartea After Thomas Kuhn. The Structure of Aesthetic Revolutions poate fi achiziționată direct de la De Gruyter aici, atât în format fizic, cât și ca e-Book.