Facultatea de Filosofie a UB și Centrul de cercetare a istoriei ideilor filosofice lansează apel la contribuții pentru ediția a IX-a a Conferinței Naționale de Estetică și Filosofia Artei Ion Ianoși, intitulată „Potențialul terapeutic al artei. Reziliență, conștiință europeană și mediere prin cultură”.
Anul acesta, evenimentul va include secțiuni dedicate studenților, masteranzilor, tinerilor cercetători și doctoranzi, respectiv cadrelor didactice și cercetătorilor seniori. Aplicațiile, constând într-un abstract de 350 de cuvinte și un scurt CV narativ al participanților, sunt așteptate pe adresa cciif.fil.unibuc@filosofie.unibuc.ro, până pe data de 30 aprilie 2022. Transmiterea rezultatelor se va face la 5 mai 2022. Conferința se va desfășura vineri, 13 mai 2022, în regim online sau hibrid (în funcție de dinamica pandemică de la acel moment).
Articolele integrale sunt așteptate, pe aceeași adresă, până la data de 25 mai 2022, urmând a fi publicate, după evaluare, de către IJAPHC – The International Journal of Aesthetics and Philosophy of Culture.
Așa cum arată organizatorii, 2022 este un an cultural prin excelență. O serie de aniversări readuc în atenția audiențelor culturale forme diferite de patrimoniu cultural, tangibil și intangibil deopotrivă, care deschid către reflecția filosofică și nevoia de a dezvolta, prin dezbatere critică, dialogul dintre comunitățile academice și creatorii de cultură, pentru securizarea și promovarea acestor conținuturi.
Sunt 130 de ani de la nașterea lui Tolkien, 90 de ani de la nașterea lui Eco și a lui Tarkovsky, 100 de ani de la nașterea lui Vonnegut, 400 de ani de la nașterea lui Molière, 190 de ani de la nașterea lui Shishkin, 190 de ani de la nașterea lui Lewis Carroll, 140 de ani de la nașterea lui Joyce, 145 de ani de la nașterea lui Hesse, 160 de ani de la nașterea lui Debussy, 220 de ani de la nașterea lui Hugo, 180 de ani de la nașterea lui Mallarmé. Marea literatură, muzica și cinematografia celebrează spiritul european într-un an în care, mai mult ca niciodată, resimțim nevoia de a valorifica potențialul terapeutic al artei. Imaginarul social și cel politic, alături de dimensiunea moralizatoare și proiectul esteticii existenței, reprezintă coordonate esențiale ale temelor caracteristice autorilor și artiștilor care sunt sărbătoriți în 2022. Despre capacitatea artei și a culturii de a dezvolta mecanisme de reziliență, incluziune socială, empatie și toleranță, de a concilia și media cultural conflicte și tensiuni politice, de a forma conștiința istorică a unei comunități și a relației dintre aceasta și lumea europeană, vă invităm să discutăm împreună, cu ocazia celei de-a IX-a ediții a Conferinței Naționale de Estetică și Filosofia Artei, Ion Ianoși, organizată de CCIIF – Centrul de cercetare a istoriei și circulației ideilor filosofice.
Contribuțiile pot viza următoarele teme, fără a fi restrânse în mod necesar la acestea:
– Valorificări contemporane ale gândirii filosofice moderne în arta secolului XX – împrumuturi și medieri creative (modernitate și mobilitate).
– Heternonomia artei – componente ale „impurității artei” (socialul, politicul, psihologicul, eticul).
– Propagandă și artă rezistentă politic: imaginar și inconștient colectiv.
– Opera de artă ca formă a conștiinței individuale și colective (arta ca jurnal, cronică, testimonial).
– Arta ca terapie și mediere (incluziune socială, solidaritate, empatie, diplomație prin cultură).
– Testul secolului XX: spiritul european în lumea artei.
– Adevărul în artă și rolul culturii în epoca postadevărului.
– Rolul artei în combaterea discriminării, polarizărilor sociale și formelor de marginalitate.