Vineri, 13 mai 2022, Centrul de Cercetare a Istoriei și Circulației Ideilor Filosofice și Facultatea de Filosofie din cadrul Universității din București, în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte București și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”, organizează online cea de-a IX-a ediție a Conferinței Naționale de Estetică și Filosofia Artei „Ion Ianoși”: Potențialul terapeutic al artei. Reziliență, conștiință europeană și mediere prin cultură.
Conferința care reunește facultăți cu profil umanist și artistic din țară, reprezintă parte a unei tradiții academice și se bucură de participarea cadrelor didactice, cercetătorilor, studenților, masteranzilor și doctoranzilor.
Evenimentul științific se va desfășura începând cu ora 9:00.
90 de ani de la nașterea lui Eco și a lui Tarkovsky
2022 este un an cultural prin excelență. O serie de aniversări readuc în atenția audiențelor culturale forme diferite de patrimoniu cultural, tangibil și intangibil deopotrivă, care deschid către reflecția filosofică și nevoia de a dezvolta, prin dezbatere critică, dialogul dintre comunitățile academice și creatorii de cultură, pentru securizarea și promovarea acestor conținuturi.
„Sunt 130 de ani de la nașterea lui Tolkien, 90 de ani de la nașterea lui Eco și a lui Tarkovsky, 100 de ani de la nașterea lui Vonnegut, 400 de ani de la nașterea lui Molière, 190 de ani de la nașterea lui Shishkin, 190 de ani de la nașterea lui Lewis Carroll, 140 de ani de la nașterea lui Joyce, 145 de ani de la nașterea lui Hesse, 160 de ani de la nașterea lui Debussy, 220 de ani de la nașterea lui Hugo, 180 de ani de la nașterea lui Mallarmé. Marea literatură, muzica și cinematografia celebrează spiritul european într-un an în care, mai mult ca niciodată, resimțim nevoia de a valorifica potențialul terapeutic al artei. Imaginarul social și cel politic, alături de dimensiunea moralizatoare și proiectul esteticii existenței, reprezintă coordonate esențiale ale temelor caracteristice autorilor și artiștilor care sunt sărbătoriți în 2022”, arată organizatorii într-un mesaj adresat participanților.
În cadrul conferinței vor avea loc dezbateri și discuții despre capacitatea artei și a culturii de a dezvolta mecanisme de reziliență, incluziune socială, empatie și toleranță, de a concilia și media cultural conflicte și tensiuni politice, de a forma conștiința istorică a unei comunități și a relației dintre aceasta și lumea europeană.
Programul evenimentului, precum și link-urile de logare aferente fiecărei sesiuni în parte pot fi consultate aici.