Academia Română și Fundația Alfa pentru Sănătate și Educație anunță extinderea programul de burse și premii pentru promovarea excelenței în cercetare cu o inițiativă care omagiază memoria profesorului Lazăr Vlăsceanu, unul dintre cei mai importanți sociologi români din ultimele decenii.
Universitatea din București a fost reprezentată la evenimentul care marchează debutul acestei inițiative de acad. Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române și cadru didactic la Facultatea de Filosofie, de prof. univ. dr. Romiță Iucu, președintele Consiliului de Orientare și Analiză Strategică al UB, cadru didactic la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, și de conf. univ. dr. Ana-Maria Vlăsceanu, prorector al UB pentru Legislație, conformitate, relații de muncă și achiziții publice și cadru didactic la Facultatea de Drept.
Anunțul vine în continuarea parteneriatului din 2023, când cele două instituții au decis acordarea premiului „Prof. Alexandru Avram“, un premiu de excelență științifică în domeniul științelor istorice, arheologiei și epigrafiei.
Prin semnarea parteneriatului, proiectul „Bursele ALFA pentru excelență în cercetare” continuă să susțină cercetătorii români cu două burse substanțiale, fiecare în valoare de 5.000 de euro pentru un an de cercetare.
Pe lângă reprezentanții UB, la ceremonia de la Academia Română au participat și alți membri ai forului academic și ai fundației, precum și jurnaliști, printre care îi menționăm pe dr. Daniel Cain, director al Institutului de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, dr. Adrian Ioniţă, cercetător la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române, dr. Eugen Ciurtin, director al Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române, dr. Constantin C. Petolescu, membru corespondent al Academiei Române etc.
Burse care susțin cercetarea în sociologie și istoriografie
La fel ca și la ediția din anul 2023, bursele de excelență sunt destinate să onoreze moștenirea a două personalități esențiale în gândirea și știința românească. În 2024, una dintre acestea este destinată științelor sociale, fiind un omagiu adus personalității marcante a profesorului Lazăr Vlăsceanu (1946-2024), unul dintre cei mai importanți sociologi români din ultimele decenii.
Profesorul Lazăr Vlăsceanu a fost unul dintre cei mai proeminenți sociologi români, cadru didactic și cercetător în cadrul Catedrei de Sociologie, pe care a condus-o la Universitatea din Bucureşti începând cu anul 2008.
Cealaltă bursă de excelență onorează memoria și contribuția științifică ale acad. Șerban Papacostea (1928-2018), reputat istoriograf român, ale cărui lucrări au adus o valoare inestimabilă istoriografiei naționale. De altfel, academicianul Papacostea, decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în Grad de Cavaler, a absolvit în anul 1950 Facultatea de Istorie și Geografie a UB.
Premiu pentru contribuții deosebite în științele istorice, arheologie și epigrafie
De asemenea, inclus în acest parteneriat, pe lângă cele două burse care sprijină cercetarea, este și Premiul „Prof. Alexandru Avram” pentru excelență științifică, inițiat în 2023. Distincția onorează memoria profesorului de istorie și epigrafie greacă Alexandru Avram (1956–2021), cadru didactic la Facultatea de Istorie a UB și cercetător la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române din București, cel mai important specialist în domeniu din România și unul dintre cei mai importanți specialiști la nivel internațional.
În cadrul primei ediții a proiectului Bursele ALFA, au fost acordate două burse de cercetare, una pentru istorie, obținută de dr. Marian-Ionuț Hariuc, cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” al Academiei Române (Filiala Iași) și alta pentru medicină, acordată conf. univ. dr. Alexandru Filipescu, cadru didactic la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.