Joi, 28 noiembrie 2024, reprezentanța universității japoneze Waseda la Bruxelles (ULB) organizează a șasea ediție a conferinței pe tema Studiilor de Mediu pentru neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon.
Ediția din acest an este dedicată aspectelor legate de neutralitatea carbonului și durabilitate. Cadre didactice, cercetători, agenți economici și industriali, precum și reprezentanți ai Comisiei Europene vor aborda aceste subiecte în cadrul a trei sesiuni:
Stabilirea prețului carbonului și CBAM – Justificare și provocări de punere în aplicare
Tranziția către economia verde
Sustenabilitatea: Un rol-cheie pentru universități
Persoanele interesate de participarea la conferință sunt rugate să se înregistreze prin completarea acestui formular online.
Pentru a face față urgenței climatice globale, comunitatea internațională a dezvoltat o gamă largă de răspunsuri – de la reglementare la inovare tehnologică și, mai recent, la instrumente financiare și mecanisme de piață.
Dintre acestea, prima și cea mai importantă este introducerea tarifării carbonului – cum ar fi sistemele de comercializare a emisiilor și taxele pe carbon. În ciuda răspândirii acestei practici, nici nivelul prețurilor, nici acoperirea internațională și nici intensitatea adoptării nu au fost atât de ambițioase pe cât se așteaptă UE, la nivelul căreia există acum o îngrijorare puternică cu privire la „relocarea emisiilor de carbon”.
O altă abordare promițătoare este prin intermediul mecanismelor de piață și al piețelor financiare. Întreprinderile sau guvernele pot accesa resurse financiare pentru inovare ecologică prin emiterea de obligațiuni ecologice. UE și-a asumat un rol de lider în elaborarea de norme și reglementări pentru a încuraja finanțarea durabilă, în timp ce sectorul financiar japonez a fost, de asemenea, activ în acest domeniu. Guvernul nipon a început să emită obligațiuni de tranziție la economia GX pentru a finanța cercetarea, dezvoltarea și inovarea pentru tehnologiile ecologice în Japonia.
În acest context, conferința va prezenta stadiul actual al evoluțiilor politice și al cercetării academice privind stabilirea prețului carbonului, CBAM și finanțarea durabilă în UE și Japonia. Obiectivele-cheie vor fi identificarea următoarelor teme de cercetare privind aceste aspecte cruciale și promovarea colaborării viitoare între UE și Japonia atât în mediul academic, cât și în cel politic.
Cercetători, experți internaționali, oficiali guvernamentali și reprezentanți ai industriei din UE și Japonia își vor împărtăși cunoștințele și vor face schimb de opinii și idei cu participanții.
Printre specialiștii prezenți se numără și Gudrun Zagel (PLUS) și Alasdair Skelton (SU), care se vor alătura celei de-a treia sesiuni online cu o contribuție la tema „Educația transdisciplinară privind clima, mediul și energia”.
Mai multe detalii sunt disponibile în programul complet al conferinței. Dezbaterile pot fi urmărite și online, pe YouTube.