Membrii comunității academice a UB își prezintă proiectele într-un cadru interdisciplinar, deschis și colegial
În perioada 25-29 noiembrie 2024, Universitatea din București și Institutul de Cercetare al Universității din București (ICUB) organizează a treia ediție a conferinței anuale de comunicare a rezultatelor cercetării din cadrul Universității din București.
Evenimentul va avea loc în Amfiteatrul „Ioan Mihăilescu” din cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială din Panduri (Șos. Panduri nr. 90, București, clădirea FSAS, etajul I).
Panelurile ediției de anul acesta a conferinței pornesc de la temele celor cinci hub-uri CIVIS, menite să răspundă celor mai acute provocări societale, așa cum sunt ele definite în cadrul Obiectivelor ONU de Dezvoltare Durabilă, și anume: climă, mediu și energie; societate, cultură, patrimoniu; sănătate; orașe, spații și mobilități; transformări digitale și tehnologice.
Totodată, un panel este dedicat științei participative și raporturilor dintre cercetare și societate, cu un focus asupra modalităților prin care societatea se poate implica direct în diverse demersuri de cercetare.
În plus, ținând cont de contextul aniversar de anul acesta, un panel special este destinat aniversării a 160 de ani de la înființarea Universității din București și a 330 de ani de continuitate a învățământului superior la București.
Conferința va include și două ateliere dedicate tehnologiilor digitale și inteligenței artificiale (IA), concepute într-un format interactiv menit să contribuie la crearea de punți de comunicare între facultățile UB și ICUB pentru dezvoltarea de proiecte care utilizează IA.
Programul integral al evenimentului poate fi accesat aici.
Conferința va fi completată de o expoziție realizată de Institutul de Cercetare al Universității din București și Platforma ArchaeoSciences în colaborare cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, care include proiectele realizate în cadrul unei tabere arheologice pe malul iezerului Mostiștea, în proximitatea sitului arheologic Sultana-Malu Roșu, de studenți ai Facultății de Arhitectură a UAUIM. Aceasta va putea fi vizitată în holul Rectoratului Universității din București (Șoseaua Panduri, nr. 90, clădirea Rectoratului, la parter).
Conferința anuală de comunicare a rezultatelor cercetării își propune să reprezinte o platformă de exprimare și schimburi de idei pentru membrii comunității academice a UB din toate domeniile științifice, profesori și cercetători, coordonatori de centre sau grupuri de cercetare și directori de proiecte care desfășoară activități de cercetare cu rezultate concrete și relevante pentru comunitate.
Prin intermediul acestui eveniment, dedicat principalelor rezultate obținute pe parcursul anului universitar 2023-2024, Universitatea din București urmărește consolidarea conexiunilor din cadrul comunității sale academice, precum și crearea premiselor pentru dezvoltarea unor colaborări interdisciplinare, care să conducă la conștientizarea, de către întreaga societate, a valorii demersurilor din spațiul cercetării.
Primele ediții ale conferinței de comunicare a rezultatelor cercetării din cadrul Universității din București au avut loc în 2023 și au reprezentat un real succes atât prin diversitatea temelor și abordărilor propuse, cât și prin setarea unui cadru de discuție deschis, colegial și modern, axat pe inovare și colaborare interdisciplinară.
Mai multe informații despre primele două ediții ale conferinței anuale de comunicare a rezultatelor cercetării la UB sunt disponibile aici și aici.