Conferința „România Mare. Idee, istorie, memorie”, un nou eveniment dedicat Centenarului la Facultatea de Litere a UB

Conferința „România Mare. Idee, istorie, memorie”, un nou eveniment dedicat Centenarului la Facultatea de Litere a UB


Miercuri, 7 noiembrie 2018, Facultatea de Litere a Universității din București organizează, în cadrul seriei de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918, conferința „România Mare. Idee, istorie, memorie”, susținută de Sorin Antohi. Evenimentul va avea loc începând cu ora 18:00 în Sala de Consiliu a Facultății de Litere (str. Edgar Quinet, nr. 5-7, parter, aripa stângă).
„Apropierea datei de 1 Decembrie 2018 găsește România deopotrivă într-o criză profundă pe mai toate planurile și, oarecum compensatoriu, într-o frenezie carnavalescă a memoriei sociale. România Mare (nu România, cum pretinde logo-ul oficial) împlinește 100 de ani și este pusă obsesiv (și diletant – până la anacronism, nonsens și kitsch) în scenă pentru generațiile actuale – ca ficțiune retrospectivă a consensului național. (Pentru scenariștii și regizorii de bună credință ai acestui spectacol, o ficțiune edificatoare și pedagogică. Din punctul de vedere al majorității comanditarilor, persuasivă ori de-a dreptul manipulativă.). Dar, fără a mai vorbi de eterogenitatea lor (etnică, lingvistică, socială, educativă, confesională etc.), aceste generații sunt socializate și resocializate în epoci diferite precum și, încă mai important, în culturi istorice și regimuri de istoricitate diferite (până la tensiune, conflict și excludere reciprocă). În consecință, memoria noastră socială nu poate fi tratată ca și cum ar (putea) fi un bloc fantasmatic al unanimității regresive, ci înțeleasă ca un sistem interactiv și dinamic de memorii sociale concurente, problematice, fragmentare, discontinue, instabile, fluide. Adică istorice. Cu toate acestea, un festival interminabil și ubicuu al discursului epidictic despre trecut, prezent și viitor – pe scurt, «Cântarea României Mari» –, s-a suprapus peste viața noastră publică, reușind deseori să înlocuiască istoria cu ucronia patriotardă. Dar care este istoria ideii de România Mare? Cum au decurs cele (aproximativ) două decenii ale istoriei României Mari? Și, în fine, cum a evoluat memoria publică a acelei perioade? Iată marile întrebări la care vreau să răspund succint, sintetic și critic”. (Sorin Antohi)
Sorin Antohi este istoric al ideilor, eseist și traducător. A făcut studii de Engleză, Franceză (Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași) și Istorie (EHESS din Paris). A predat la University of Michigan, Universitatea din București, Universitatea Central Europeană din Budapesta – unde a fost și prorector academic, șef de departament, director fondator al Pasts, Inc. Center for Historical Studies (sub președinția de onoare a lui Paul Ricoeur). A făcut cercetări la institute de studii avansate (Bielefeld, Stanford, Berlin, Essen, Viena). A coordonat proiecte și rețele de cercetare, colecții de carte. A fost în conducerea unor instituții, organisme profesionale (între altele, membru în biroul Comitetului Internațional de Științe Istorice), publicații, fundații. A (co)organizat conferințe, colocvii, seminarii, școli de vară, dezbateri publice (din iunie 2017, animă la Muzeul Municipiului București seria Idei în Agora). A ținut conferințe și comunicări în peste treizeci de țări. A publicat cinci volume de autor, șase de convorbiri (cu Adrian Marino, Mihai Șora, Alexandru Zub, Moshe Idel, Virgil Nemoianu, Emil Cioran și Luca Pițu), șapte coordonate (unele în colaborare), șase traduse din franceză și engleză (în colaborare cu Mona Antohi), precum și texte de mai mică întindere (studii, articole, eseuri, recenzii, interviuri, traduceri). De asemenea, Sorin Antohi este membru în comitetul care conduce Utopian Studies Society și în Academia Europaea.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.