„De când m-am hotărât să urmez studiile de licență la FMI, am știut că este un domeniu în care vreau să rămân” – interviu cu lect. univ. dr. Ana-Cristina Țurlea

„De când m-am hotărât să urmez studiile de licență la FMI, am știut că este un domeniu în care vreau să rămân” – interviu cu lect. univ. dr. Ana-Cristina Țurlea

Câștigătoare a premiului pentru cea mai bună lucrare de doctorat în domeniul Științelor Exacte și ale Ingineriei în cadrul celei de-a patra Gale a Premiilor Senatului UB, desfășurată la finalul anului 2020, lect. univ. dr. Ana-Cristina Țurlea și-a început cariera academică cu 5 ani în urmă. În prezent, laureata este implicată într-un proiect de cercetare care vizează dezvoltarea unor metode de testare pentru roboți software (testare RPA).

Lucrarea de cercetare câștigătoare, intitulată „Model Based Testing using Evolutionary Approaches”, a fost realizată sub coordonarea prof. univ. dr. Florentin Ipate, cadru didactic în cadrul Facultății de Matematică și Informatică a UB.

Despre provocările din spatele redactării lucrării de doctorat, activitatea de predare online și ambiții profesionale, ne va povesti chiar Ana-Cristina Țurlea.

Reporter: Ați câștigat, în cadrul celei de-a patra ediții a Premiilor Senatului Universității din București, distincția pentru cea mai bună lucrare de doctorat în domeniul Științelor Exacte și ale Ingineriei. Ce v-a motivat să participați la această competiție și ce a însemnat pentru dumneavoastră obținerea acestui premiu?

Ana-Cristina Țurlea: Știam de această competiție încă de la a doua ediție. De atunci mi-am dorit ca după finalizarea tezei să pot concura și eu. Nu m-am gândit foarte mult la câștigarea acestui premiu înainte de competiție, pentru că știam că în domeniul Științelor Exacte sunt foarte multe teze de doctorat bune, însă tocmai din acest motiv mi-am dorit măcar să intru în competiție. Acest premiu reprezintă pentru mine răsplătirea efortului pe care l-am depus în acești ani, recunoașterea importanței rezultatelor obținute și motivația de a continua să investesc în cercetare.

R.: Ce metode de cercetare ați folosit în elaborarea lucrării și ce dificultăți ați întâmpinat?

C. Ț.: Teza de doctorat prezintă câteva metode de testare a sistemelor software, modelate sub diverse forme. Am urmărit două aspecte: dezvoltarea de noi produse software care pot fi folosite în testare și aplicarea anumitor tehnici în diferite domenii, pentru a arăta scalabilitatea lor. La baza lucrării stau mai multe aplicații implementate de mine, iar pentru a le aduce la forma finală a fost necesar să experimentez foarte mult, să modific configurațiile lor și să le rulez de sute de ori, aceste lucruri însemnând ore în șir în care calculatorul meu a procesat aceste aplicații și alte ore în care am analizat rezultatele, alegând configurația cea mai potrivită pentru fiecare problemă.

R.: Lucrarea dvs. de doctorat a avut parte de o receptare pozitivă, fiind descrisă în propunerea făcută de prof. univ. dr. Andrei Păun, de la Departamentul de Informatică al FMI, drept „cea mai bună teză de doctorat din anul 2020 din partea Școlii Doctorale de Informatică”. V-ați gândit la o posibilă continuare a acesteia în cadrul unui grant postdoctoral și la o eventuală publicare a acesteia într-o ediție bilingvă?

C. Ț.: Da, iau în calcul posibilitatea continuării în cadrul unui grant postdoctoral. Momentan lucrez la aplicarea anumitor metode prezentate în teza mea de doctorat pe o zonă de actualitate din domeniul produselor software.

R.: Ce v-a determinat să alegeți această temă de cercetare, una complexă, interdisciplinară și, potrivit profesorilor care v-au propus pentru obținerea acestei distincții, cu un grad foarte ridicat de dificultate?

C. Ț.: Cred că în oarecare măsură a fost intuiție. Când mi-am ales tema, profesorul coordonator mi-a trimis mai multe lucrări, să analizez care sunt domeniile de cercetare ale dumnealui. Nu aveam cunoștințe prea multe în aceste domenii, așa că am ales ce m-a atras cel mai mult atunci.

R.: Care sunt concluziile cercetării dvs. și în ce fel domeniul, având în vedere că e în domeniul Științelor Exacte?

C. Ț.: Testarea este un pas foarte important al procesului de dezvoltare software. Este necesar ca pe lângă testarea manuală să existe metode de testare automată a produselor software. Nu putem spune când am testat suficient de mult o aplicație, mai ales dacă este complexă. Lucrarea mea de cercetare propune câteva metode de testare care urmăresc producerea de teste folosind diferite criterii, pentru a acoperi cât mai multe scenarii posibile de test.

R: Cum ați putea explica pentru publicul larg posibilele aplicații ale acestei cercetări, ce înseamnă mai exact „transformarea problemelor de inginerie software în probleme de optimizare”?

C. Ț.: În cadrul tezei am propus câteva metode ce pot fi folosite pentru a testa anumite produse software. Găsirea scenariilor de test este o problemă intens studiată în prezent în domeniul ingineriei software. Metodele propuse în teza mea de cercetare aplică anumite concepte matematice de optimizare pentru a determina cele mai bune scenarii de test din anumite puncte de vedere. Așadar, pornind de la o problemă de inginerie software (și anume generare de date folosite pentru a testa diverse produse), se ajunge la a rezolva o problemă de optimizare, transformând informațiile necesare testării într-o funcție matematică pentru care trebuie să găsim valoarea maximă sau minimă.

R.: Alegerea unei profesii pare din ce în ce mai dificilă în zilele noastre. Ce anume v-a determinat să vă dedicați Informaticii, mai ales că ați avut un parcurs educațional și profesional „fidel” domeniului pentru care ați optat după liceu, iar în prezent sunteți lect. univ. dr. în cadrul Departamentul de Informatică al FMI?

C. Ț.: De când m-am hotărât să urmez studiile de licență la FMI, am știut că este un domeniu în care vreau să rămân, însă nu mi-am planificat foarte mult ce voi face după finalizarea facultății. După ce am început studiile masterale m-am angajat ca programator la o firmă privată care abia atunci își începuse activitatea. În acea perioadă, echipa era mică, iar contribuția mea în dezvoltarea produselor software era importantă.

Din anul al doilea de masterat am avut ocazia să predau, moment în care mi-am dat seama că aș putea încerca mai mult: să urmez studiile doctorale și să aplic pentru un post de asistent universitar. Lucru care s-a și întâmplat, reorientându-mă profesional și, drept urmare, plecând din echipa de la firma de programare. După finalizarea studiilor doctorale, am participat la concursul pentru ocuparea postului de lector universitar pe care l-am și obținut.

R.: Anul trecut ați absolvit studiile doctorale și deja aveți o activitate publicistică prolifică: 16 articole științifice cotate în baze de date internaționale, participări la conferințe și simpozioane naționale și internaționale, granturi de cercetare, școli de vară în Marea Britanie, stagiu Erasmus+, apartenență la echipe implicate în implementarea unor proiecte, premii. Cum ați reușit această performanță și în ce proiecte sunteți implicată în prezent?

C. Ț.: În perioada 2017-2019, am fost membru într-un grant de cercetare. Am prelungit studiile doctorale pentru a putea elabora cât mai multe lucrări pentru acest proiect și m-am axat foarte mult pe cercetare în perioada respectivă. Am muncit foarte mult pentru a obține toate aceste rezultate, lucru confirmat cu fiecare „accept” primit de la conferințe pentru prezentarea lucrărilor. Finanțarea primită prin acest grant a contat mult, sprijinindu-mă să particip la cât mai multe manifestări științifice.

În prezent lucrez cu câțiva colegi din Departamentul de Informatică, împreună cu două doctorande, la dezvoltarea unor metode de testare pentru roboți software (testare RPA).

R: Având în vedere faptul că predați seminare și cursuri de mare complexitate, care au fost provocările întâmpinate în predarea online? Care a fost feedback-ul studenților?

C. Ț.: Pentru facultatea noastră se simte foarte mult lipsa interacțiunii față în față cu studenții. Se pune mult accentul pe practică, pe lucrul la calculator, iar online este foarte greu să coordonăm grupele de studenți. Se pierde mult mai ușor interesul în timpul orelor online. Cea mai mare provocare este organizarea examenelor, astfel încât să se desfășoare cât mai în siguranță, să nu fie dezavantajați studenții, iar rezultatele să fie relevante.

R.: În opinia dvs., cum credeți că ar mai putea stimula excelența didactică și de cercetare Universitatea din București?

C. Ț.: În primul rând este foarte important să sporim interesul studenților. Pentru foarte mulți dintre aceștia, urmarea unei facultăți este echivalent cu a obține o diplomă, indiferent cu câte cunoștințe rămân la final. Cred ca workshop-urile pe această temă ar fi utile atât pentru cadrele didactice, cât și pentru studenți.

În al doilea rând, legat de cercetare, cred că o posibilă soluție ar fi să se sprijine mai mult (poate și financiar) organizarea la nivel local de conferințe, workshop-uri, manifestări științifice.

SECŢIUNE ACCESIBILIZATĂ PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI DE VEDERE

Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Google Analytics
Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Save
Accept all Services