Doza UB de Știință continuă cu o prezentare realizată de prof. univ. dr. habil. Alfred Vespremeanu-Stroe, cadru didactic la Facultatea de Geografie a UB, care ne-a vorbit despre „Schimbările climatice. Marea provocare a prezentului”.
În prezent, schimbările climatice sunt asociate cu încălzirea globală, care presupune deopotrivă o creștere a temperaturii medii anuale la scara Terrei și, încă mai grav, o creștere a frecvenței și intensității fenomenelor meteorologice extreme: inundații, secete, valuri de căldură și furtuni marine și costiere. La toate acestea, arată Alfred Vespremeanu-Stroe, se adaugă trei schimbări majore care activează la scară globală, și anume: creșterea nivelului mării, care se asociază direct și intrinsec cu încălzirea globală; apoi o schimbare a vegetației și faunei, manifestată printr-o migrație latitudinală, care poate avea loc pe sute de kilometri, a regiunilor ecologice; și o schimbare a proceselor care modelează relieful. Astfel, schimbările climatice înseamnă mult mai mult decât climă sau decât încălzire. Explicând că această anvelopă de modificări conturează un risc major de deteriorare a stării planetei și, automat, un risc major pentru societățile umane prezente, profesorul Vespremeanu-Stroe discută posibilele soluții la toate aceste probleme și provocări.
Al doilea episod din Doza UB de Știință poate fi accesat aici.
Alfred Vespremeanu-Stroe este profesor de geografie fizică în cadrul Facultății de Geografie a UB și director al Grupului de cercetare de Geomorfologie, Geoarheologie și Paleomedii (GEODAR) afiliat ICUB. Totodată, este responsabil cu gestionarea activității Stațiunii de cercetări marine și fluviale Sfântu Gheorghe. Domeniile lui de interes vizează: geomorfologia costieră, geoarheologia (costieră și fluvială), reconstituirile paleomedii și procesele periglaciare. Mai multe detalii despre Alfred Vespremeanu-Stroe sunt disponibile aici și aici.
Lansată în octombrie 2021, Doza UB de Știință este un proiect ce propune o manieră concentrată și dinamică de a comunica informații științifice într-un format atrăgător, viu și expresiv, stabilind o platformă de dialog cu publicul larg interesat de știință.
Inițiată sub egida Conferințelor UB – „Știința pe înțelesul tuturor”, lansată de Universitatea din București în luna noiembrie a anului 2018, Doza UB de Știință se adresează publicului larg și încurajează conexiunea dintre mediul academic și cel neacademic, pe baza unor subiecte actuale și de interes.
Invitații acestei serii, menită să reprezinte o modalitate sintetică și captivantă de comunicare a diverselor domenii ale științei, sunt în principal profesori și cercetători din cadrul comunității academice a Universității din București.
Materialele din cadrul Dozei UB de Știință includ prezentări scurte și dinamice ale unor subiecte cu relevanță pentru societatea contemporană: poluare, schimbări climatice, pandemie, educație, digitalizare și altele. Astfel, pe lângă dimensiunea fundamentală de comunicare a unor informații validate științific, Doza propune și o importantă componentă de responsabilitate socială, reconfirmând rolul și misiunea Universității din București în cadrul societății și contribuind la conștientizarea unor probleme acute ale lumii actuale și la popularizarea unor posibile soluții pentru aceste probleme.