Etapa națională și premierea laureaților proiectului educațional „Familia mea în vremea Marelui Război și a Marii Uniri” la Universitatea din București

Etapa națională și premierea laureaților proiectului educațional „Familia mea în vremea Marelui Război și a Marii Uniri” la Universitatea din București


În perioada 27-28 iunie 2018, la Universitatea din București se desfășoară etapa națională și premierea laureaților proiectului educațional, „Familia mea în vremea Marelui Război și a Marii Unirii”. Concursul este organizat de Facultatea de Istorie a Universității din București, în parteneriat cu Societatea de Ştiinţe Istorice din România, și va avea loc la Facultatea de Istorie (B-dul. Regina Elisabeta, nr. 4-12), începând cu ora 10:00.
Pornind de la constatarea că la împlinirea unui secol de la Marea Unire din 1918 societatea românească are un prilej unic de a reflecta critic asupra evoluției sale istorice și asupra perspectivelor sale de viitor, Societatea de Științe Istorice din România consideră că principala valență a Centenarului este cea educativă și anume transmiterea de principii, valori și atitudini către tânăra generație aflată pe băncile școlii, cu scopul de a conștientiza și onora jertfele înaintașilor, ale generației care a făurit Marea Unire, dar și de a genera o reflecție asupra modului în care fiecare dintre noi poate contribui la conturarea României viitorului. În acest scop, SȘIR și-a centrat programul  Centenar pe un  consistent proiect educațional intitulat ,,Familia mea în vremea Marelui Război și a Marii Unirii”, proiect care se adresează elevilor din învățământul gimnazial și liceal.
Proiectul a fost conceput să se desfășoare pe două secțiuni: prima, care a dat și numele proiectului, în care elevii au investigat în comunitățile și familiile lor participarea înaintașilor la evenimentele din perioada 1916-1919, au adunat documente și artefacte, au intervievat urmași ai participanților și le-au strâns mărturiile ori au redescoperit opere comemorative de război căzute în uitare; secțiunea secundă a fost  intitulată ,,Anul 1918 în Istoria Românilor” și are ca obiectiv  sporirea interesului elevilor pentru studierea istoriei Primului Război Mondial și a Marii Uniri. Aceasta constă în elaborarea unor eseuri tematice și într-o probă în care vor fi testate  cunoștințele de istorie a perioadei mai sus amintite. La acest proiect au participat 100 de elevi și profesori din 22 de județe din toate zonele țării.
Etapele naționale ale proiectului se desfășoară în zilele de 27 și 28 iunie 2018, la Facultatea de Istorie a Universității din București, astfel: în ziua de 27 iunie, între orele 10.00-12.00, simultan, vor avea loc prezentarea lucrărilor laureate la secțiunea A și se va desfășura ultima etapă a secțiunii B –  concursul de testare a cunoștințelor de istorie a perioadei 1916-1918.  În paralel, între orele 10.00-12.00, profesorii care însoțesc pe elevi la concurs vor participa la o dezbatere privind predarea istoriei în școală și rolul acesteia în societate. Programul activităților poate fi consultat aici.
Ceremonia de premiere a laureaților se va desfășura joi, 28 iunie 2018, începând cu ora 11.00, la Facultatea de Istorie. Premiile vor fi oferite de SȘIR, Universitatea din București, Editura TipoMoldova, Revista Historia, Fundația Svasta.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.