Muzeul Universității din București a inaugurat miercuri, 12 decembrie 2018, expoziția temporară „Universitatea și universitarii bucureșteni în vremea Marelui Război și a Unirii din 1918”, demers care ilustrează rolul Universității în perioada Primului Război Mondial și a Unirii din 1918. Inaugurarea a avut loc în holul Muzeului din Palatul Facultății de Drept (B-dul Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46) în prezența prof. univ. dr. Mircea Dumitru, rectorul Universității din București, și a numeroși membri ai comunității academice a UB.
Așa cum a subliniat conf. univ. dr. Florentina Nițu, decan al Facultății de Istorie a UB și unul dintre realizatorii proiectului, expoziția reconstituie atât „un destin instituțional, cât și destine individuale ale universitarilor care au contribuit la momentul 1918”, demonstrând că „Universitatea a fost parte componentă importantă a demersului pentru unitate națională, iar vocile profesorilor Universității s-au auzit până departe, în Franța, în Anglia, în Italia, în Statele Unite, după cum studenții Universității au luptat și unii dintre ei chiar și-au dat viața pentru acest gând de unitate a românilor.”
Expoziția, compusă din zece panouri, reconstituie viața comunității universitare bucureștene din mai multe perspective, abordând teme precum structura Universității în perioada neutralității, situația ei în timpul ocupației germane și în anul 1918 sau activitatea asociației „Acțiunea Națională”, din care au făcut parte numeroși profesori și studenți ai Universității și care avea scopul de a-i convinge pe decidenții politici ai momentului să intre în război pentru unirea teritoriilor românești.
Alte subiecte prezentate vizează misiunea universitară în străinătate, urmărind acțiunile profesorilor care au ales calea Europei apusene pentru a milita în favoarea ideii de unitate națională, dar și pe cele ale profesorilor care au rămas în țară în perioada 1914-1918: de la profesorii care au luptat în prima linie pe front la cei au dus lupta împotriva tifosului exantematic și a altor boli aduse de război. Printre studiile de caz ilustrative incluse în expoziție pot fi amintite cel al profesorului Ioan Cantacuzino, care a condus spitalele militare din Moldova, al profesorului Victor Babeș, care a rămas în București să lupte contra tifosului, sau al preotului-profesor Constantin Nazarie, care a organizat preoțimea militară cu misiunea de a oferi ajutor moral soldaților, dar și de a-i ajuta pe doctori în spitalele de campanie.
Totodată, demersul și-a propus să pună în lumină și experiențele studenților în perioada respectivă, fie prin reconstituirea identității studenților care și-au pierdut viața pe front, fie prin exemplificarea modului în care războiul a deturnat pentru o vreme viețile celor care i-au supraviețuit. Un exemplu în acest sens este cazul tânărului Dan Barbilian (poetul Ion Barbu), care, student la Științe în anul II, este mobilizat și pleacă pe front în toamna anului 1916, se întoarce la Universitate o dată cu redeschiderea acesteia iar în anul 1920 și se vede pus în fața necesității de a-și regla situația școlară și de a susține examenele restante din perioada războiului.
Expoziția „Universitatea și universitarii bucureșteni în vremea Marelui Război și a Unirii din 1918” are o importantă componentă digitală, care vine să completeze informația pusă în mod direct la dispoziția vizitatorilor și care este disponibilă prin intermediul tehnologiei qr-code-urilor.
Expoziția în format digital este accesibilă pe site-ul Muzeului Universității din București (muzeu.unibuc.ro).
Documentarea a fost realizată cu sprijinul Arhivelor Naționale, Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Bibliotecii Academiei Române, Muzeului Memorial „Prof. Dr. Victor Babeș”, Muzeului Național Cotroceni, Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.
