Marți, 17 septembrie 2024, Platforma ArchaeoSciences din cadrul Institutului de Cercetare al Universității din București (ICUB), a organizat un nou eveniment din seria ArchaeoSciencesSeminar.
Seminarul a avut loc începând cu ora 11:00, în Amfiteatrul „Grigore Moisil” al Universității din București (Șoseaua Panduri, nr. 90), iar invitatul evenimentului a fost prof. univ. dr. Ahmed M. Abdel-Azeem, cadru didactic la Universitatea Canalului de Suez din Egipt.
El a susținut prelegerea intitulată „Fungi and Cultural Heritage”.
Ahmed M. Abdel-Azeem este profesor de micologie la Departamentul de Botanică și Microbiologie al Facultății de Științe a Universității Canalului de Suez din Egipt. Fondator și președinte al Societății Arabe pentru Conservarea Fungilor, este totodată membru al comitetului executiv al Asociației Internaționale de Micologie (IMA). A fost membru fondator al Societății Internaționale pentru Conservarea Fungilor, membru al Asociației Europene de Micologie și membru al Societății Micologice din America. De asemenea, domnul Abdel-Azeem este președintele Asociației Micologice Africane (AfriMA) și a inițiat Ziua Națională a Fungilor din Egipt, Ziua Anuală Africană a Fungilor și numeroase rețele de micologi, inclusiv rețelele din Egipt, Irak, Algeria, Libia și Pakistan. Este fondatorul Micologilor Pan-Arabi.
Ariile sale principale de interes sunt ecologia, taxonomia, biologia, metaboliții secundari, endofiții și conservarea fungilor, cu un accent deosebit pe membrii încrengăturii Ascomycota. Domnul Abdel-Azeem studiază deteriorarea fungică a patrimoniului cultural, precum Cimitirul Mijlociu Abydos, Barca Ritualică Dezvelită a lui Keops, Moscheea Al-Aqsa din Palestina ocupată și monumentele de piatră San El-Hagar. Viziunea sa, combinată cu experiența dovedită în conducerea și finalizarea cu succes a peste 15 proiecte locale și internaționale complexe și ambițioase, l-au consacrat. În anul 2013, i s-a acordat Premiul Președintelui pentru conservarea fungilor. Este membru al Grupului Specializat pentru Ciuperci Cupei, Trufe și Afiliate al Comisiei de Supraviețuire a Speciilor IUCN. De asemenea, este membru al Comitetului pentru Conservarea Fungilor (FunCC) al IUCN. A publicat peste 120 de lucrări de cercetare în reviste internaționale, 60 de capitole de carte în volume publicate de edituri internaționale și 12 cărți.
Seminarul s-a concentrat pe rolul dual pe care îl joacă fungii în patrimoniul cultural—atât în biodeteriorare, cât și ca potențiale instrumente pentru conservare. Fungii sunt cunoscuți pentru degradarea artefactelor istorice precum lemnul, picturile, țesăturile și hârtia datorită activității lor enzimatice și capacității de a crește în medii cu umiditate scăzută. Procesele de degradare pe care le cauzează au fost observate de-a lungul istoriei, fiind menționate chiar și în Biblie ca „lepră” care afectează structurile. În ciuda efectelor lor dăunătoare, fungii oferă și potențialul pentru bio-conservare. Acest seminar a explorat noi metode care valorifică proprietățile benefice ale fungilor pentru conservarea monumentelor, oferind soluții durabile pentru a preveni degradarea ulterioară a comorilor arheologice, cum ar fi monumentele din piatră și mumiile.
Inițiativă a Platformei ArheoȘtiințe (ASp) din cadrul ICUB, aceste seminarii își propun să ofere un cadru de schimb de cunoștințe și transmitere a informațiilor valoroase privind cele mai recente metode și abordări utilizate în studiul trecutului către profesioniști din domeniul Științelor Arheologice din diferite părți ale lumii. De asemenea, reprezintă o oportunitate pentru studenții români de a aprofunda aspectele interdisciplinare ale arheologiei.