“GIS Day” la Facultatea de Geografie a Universității din București

“GIS Day” la Facultatea de Geografie a Universității din București

15 noiembrie, 2018 in Actualitate, Știri

Sărbătorită pe 14 noiembrie la nivel mondial începând cu anul 1999, (Geographic Information Systems) GIS Day a devenit o adevărată sărbătoare a geografiei contemporane, care nu poate fi concepută în afara datelor geospațiale digitale, teledetecției, aplicațiilor web GIS sau tehnologiei de poziționare globală GPS/GNSS.
Inițiată în Statele Unite de National Geographic Society și Association of American Geographers (AAG), alături de Environmental Research Systems Institute (ESRI), GIS Day a fost organizată în 2018 în România pentru al doilea an consecutiv, în Amfiteatrul George Vâlsan al Facultății de Geografie a Universității din București. Evenimentul a fost realizat cu sprijinul ESRI România.
Tematica acestui an a fost legată de analiza seriilor de timp de imagini satelitare folosind servicii de date geospațiale accesibile online prin intermediul unor produse recente ESRI performante, cu o largă utilizare pe plan mondial în toate domeniile ce folosesc informații geospațiale. Lect. univ. dr. Ionuț Șandric, de la Departamentul Geografie Regională și Mediu al Facultății de Geografie, colaborator al ESRI România, a susținut prezentări de aplicații și exerciții cu sprijinul logistic acordat de asist. univ. dr. Marina Vîrghileanu și cu sprijin didactic oferit de prof. univ. dr. Bogdan Andrei Mihai de la Departamentul de Geomorfologie-Pedologie-Geomatică.
Evenimentul a fost unul interactiv, cei 35 de participanți, studenți geografi la ciclurile de licență și master, având posibilitatea de a testa pe propriile computere aplicațiile și produsele prezentate, prin intermediul unor exerciții supervizate de cadrele didactice participante. Aplicațiile au fost centrate pe exploatarea în mediul aplicațiilor SIG a serviciilor de imagini satelitare multitemporale cu grad avansat de procesare, accesibile în baza de date on-line Amazon Web Services prin pagina ESRI Living Atlas.
Studenții au efectuat interogări de arhive de imagini pentru zona Capitalei și au testat analize mai avansate ale datelor spectrale, inclusiv în formula de detecție a schimbărilor pentru arealul de la sud-vest de București (1979-2018), din lungul Văii Argeșului.
Aniversarea GIS Day la Universitatea din București a fost finalizată cu un concurs on-line care a testat cunoștințele acumulate, cu premii oferite de ESRI România celui mai activ participant. De asemenea, celor prezenți li s-au oferit diplome de participare. Au fost inițiate discuții despre posibilitatea de a aprofunda cunoașterea tehnicilor GIS de procesare on line a datelor și integrarea și mai performantă a acestora în activitatea didactică dar și de cercetare.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.