fbpx

„În ultimii ani, prin diverse forme de premiere, UB a stimulat atât actul didactic, cât și cercetarea de calitate” – interviu cu prof. univ. dr. Daniel Bulacu

„În ultimii ani, prin diverse forme de premiere, UB a stimulat atât actul didactic, cât și cercetarea de calitate” – interviu cu prof. univ. dr. Daniel Bulacu

Premiat cu distincția „cel mai prestigios articol al anului 2021 din domeniul Științelor Exacte și Inginerie”, prof. univ. dr. Daniel Bulacu este, în prezent, cadru didactic la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București. Împreună cu prof. univ. dr. Blas Torecillas, cadru didactic la Universitatea din Almería (UAL) din Spania, a realizat articolul “Galois and cleft monoidal cowreaths. Applications” publicat în numărul 1322 al prestigioasei publicații Memoirs of the American Mathematical Society, apărut în luna martie 2021.

Reputat specialist în domeniul Matematicii, cu precădere în Teoria grupurilor, Inele și module graduate, Algebre Hopf, Teoria categoriilor, Algebre Lie, Grupuri cuantice, cu o solidă activitate academică, o bogată experiență practică și cu o largă recunoaștere în comunitatea internațională de specialitate, prof. univ. dr. Daniel Bulacu este autor și co-autor a peste 50 de lucrări publicate în jurnale și cărți de specialitate, precum și a două cărți.

Ultima carte publicată a lui Daniel Bulacu, împreună cu alți trei autori, publicată la prestigioasa editură Cambridge University Press, Quasi-Hopf Algebras. A Categorical Approach, și premiată de altfel în cadrul celei de-a treia ediții a Premiilor Senatului Universității din București, reprezintă prima monografie dedicată algebrelor quasi-Hopf (grupuri cuantice dinamice).

Despre pasiunea pentru științele exacte, colaborare în domeniul științific și importanța rezultatelor publicate în articolul premiat, am discutat cu prof. univ. dr. Daniel Bulacu.

Reporter: Ați câștigat, în cadrul celei de-a cincea ediții a Premiilor Senatului Universității din București, distincția pentru „cel mai prestigios articol al anului 2021 din domeniul Științelor Exacte și Ingineriei”. Ce a însemnat pentru dumneavoastră obținerea acestui premiu?

Daniel Bulacu: Văd acest premiu ca pe o șansă de a populariza domeniul științific în care lucrez, o oportunitate pentru ca cineva să devină interesat de algebră și, în particular, de teoria categoriilor și a grupurilor cuantice.

R.: Având în vedere că articolul “Galois and cleft monoidal cowreaths. Applications” a fost realizat împreună cu prof. univ. dr. Blas Torecillas, cadru didactic la Universitatea din Almería (UAL) din Spania, cum a decurs această colaborare? Cum a fost să dezvoltați acest proiect împreună cu alt specialist, cum s-au împărțit sarcinile?

D.B.: Colaborez cu profesorul Torrecillas de aproape 20 de ani. Am ajuns să ne cunoaștem foarte bine, în ultimul deceniu ne-am întâlnit cel puțin o dată pe an pentru a dezvolta sau finaliza diverse proiecte de cercetare pe care le-am demarat împreună. Este o colaborare frumoasă, bazată pe un puternic sentiment de prietenie.

R.: Au existat diferențe de viziune în anumite puncte ale elaborării și cum ați ajuns la un numitor comun în această situație?

D.B.: Nu au existat diferențe majore de viziune, discuțiile pe care le-am avut au fost legate doar de tehnicile pe care am putea să le folosim, de aplicațiile pe care le-am putea obține și despre impactul rezultatelor noastre în domeniul în care lucrăm. Desigur, au fost situații când așteptările noastre matematice nu coincideau, un lucru perfect normal, constructiv în cercetare; situațiile de acest gen ne-au condus la exemple noi și la o înțelegere mai bună a problemelor pe care încercam să le rezolvăm.

R.: “Galois and cleft monoidal cowreaths. Applications” este un articol complex, structurat în 4 părți și 12 capitole, cum s-a conturat acest proiect și ce îl face important? Ce ați dorit să aduceți nou în domeniul algebrei?

D.B.: Articolul s-a dezvoltat în timp, asemenea unui puzzle. Totul a plecat de la o problemă mai veche pe care o aveam, anume cum putem produce în mod natural o teorie Galois pentru algebrele quasi-Hopf. Am realizat că acest lucru este posibil cu ajutorul coroanelor și al co-coroanelor, concepte matematice ce sunt definite în contexte foarte generale, dar și foarte abstracte. Însă tocmai acest context general permite, pe de o parte, unificarea multor teorii de tip Hopf-Galois cunoscute și, pe de altă parte, obținerea unora noi. De asemenea, cadrul natural în care această teorie s-a dezvoltat oferă interpretări noi, în limbajul teoriei categoriilor, pentru multe dintre rezultatele cunoscute și, poate cel mai important, deschide noi direcții de studiu.

R.: Articolul “Galois and cleft monoidal cowreaths. Applications” a fost publicat în numărul 1322 al prestigioasei publicații Memoirs of the American Mathematical Society? Cum ați reușit această performanță? Aveți în plan să îl publicați și în limba română?

D.B.: Sunt puține reviste de specialitate care acceptă să tipărească articole de peste 100 de pagini, Memoirs of the AMS este una dintre ele. Am considerat Memoirs ca primă alegere pentru publicare și, din fericire, a fost și ultima; după aproape un an de zile am primit acceptul pentru publicare. Nu cred că această lucrare se va publica și în limba română.

R.: Cercetarea dumneavoastră aparține unei direcții aflate la frontiera dintre matematică și fizica teoretică. Ce trebuie să facă un cercetător pentru a dobândi ,,echilibrul” necesar unei abordări interdisciplinare?

D.B.: Am spus-o și în interviul precedent, să accepte că orice este posibil (spre exemplu, că anumite rezultate din teoria categoriilor modulare joacă un rol important în producerea calculatoarelor cuantice) și să dețină o gândire care să-i permită să facă asocieri între diverse domenii științifice (similare, spre exemplu, celor din informatică și biologie privitoare la inteligența artificială sau la cum putem să construim un calculator într-o eprubetă). Acest tip de înțelegere vine însă în timp, după multă documentare și studiu individual.

R.: Pentru a înțelege mai bine esența articolului, ce ne puteți povesti despre ideea de bază, ce sunt aceste coroane cleft și ce rol au ele în teoria Galois? Ce v-a determinat să vă alegeți această temă?

D.B.: Se spune că ceva care există trebuie să și coexiste; pentru mine asta înseamnă pe scurt, definiția dualității în matematică. Aceste coroane (respectiv co-coroane, un concept dual) exemplifică din plin dualitatea la care mă refer: sunt perechi definite de o algebră și o coalgebră mai stranie, în sensul că are această structură duală într-o categorie definită de perechea sa.

Remarcabil este că cele două obiecte se îmbină armonios, producând un obiect ce conservă multe dintre proprietățile perechii. În limbaj matematic, în timp am realizat că algebre coroană (wreath algebras) se pot obține din acțiunile anumitor algebre de tip Hopf (așa-numitele grupuri cuantice dinamice) și că proprietăți ale algebrei coroană se transferă asupra coroanei care definește algebra și viceversa. Acesta a fost punctul de plecare al lucrării, ne-am dat seama atunci că putem unifica multe dintre rezultatele de tip Hopf-Galois care se știau la momentul respectiv. Mai mult, nivelul maxim de generalitate pentru o (co)coroană este atins în cazul în care (co)acţiunea este definită de o algebră quasi-Hopf, un motiv în plus pentru noi de a dezvolta teorii Hof-Galois la acest nivel de generalitate. Ulterior, am obținut legături între teoria noastră Hopf-Galois și una cleft pe care am inventat-o; surprinzător este că dualitatea continuă să funcţioneze și în acest caz: co-coroanele cleft sunt cele Hopf-Galois ce verifică proprietatea normală a bazei și sunt exact acele co-coroane pentru care primul obiect din pereche este o algebră coroană definită de o coroană cleft.

R.: Ce credeți că ar mai putea face Universitatea din București pentru a stimula excelența didactică și în cercetare?

D.B.: În ultimii ani, prin diverse forme de premiere, Universitatea din București a încercat să stimuleze atât actul didactic, cât și cercetarea de calitate; intenţia este una bună, însă metodologia de acordare a acestor premii ar trebui poate îmbunătățită. De asemenea, tinerii absolvenți care doresc să urmeze o carieră universitară sau în cercetare trebuie susținuți de către Universitate prin granturi de cercetare, stagii, participări la conferințe sau școli de vară etc.

SECŢIUNE ACCESIBILIZATĂ PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI DE VEDERE

Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Accept all Services