În luna iulie 2022, Editura Universității din București – Bucharest University Press a publicat, pe lângă numeroase publicații periodice editate de profesori și cercetători ai facultăților din cadrul UB, și volume de autor sau colective foarte apreciate de cititori. Acestea sunt disponibile atât în librăria EUB-BUP (cu sediul la Facultatea de Istorie a Universității din București), cât și pe site-ul editurii.
Acestea sunt titlurile ieșite de sub tiparul EUB-BUP în ultima lună:
Volumul Studii în hermeneutica pre-judicativă și meontologie / Studies in the pre-judicative hermeneutics and meontology, coordonat de Viorel Cernica, este al șaselea dintr-o serie care a început în anul 2016. Cercetările pre-judicativului (ante-predicativului) ocupă un spaţiu semnificativ în filosofia contemporană, pentru că ele presupun colaborarea mai multor discipline filosofice şi ştiinţifice, investigații formale şi factuale, experimentale şi experienţiale etc. Logica şi metafizica, ontologia şi ştiinţele cogniţiei, filosofia minţii şi fenomenologia, teoria cunoaşterii şi hermeneutica se întâlnesc în acest vast orizont tematic. În studiile care alcătuiesc acest volum al seriei se află, ca și în volumele anterioare, puncte de vedere, intenţii şi planuri de lucru, căutări ale unor răspunsuri la anumite întrebări, tehnici de lucru angajate în investigarea unor probleme, contribuţii la diferite proiecte de cercetare aparținând unor cercetători din mediul academic românesc și unor doctoranzi în filosofie ai Universității din București, toate având o legătură directă cu tematica pre-judicativului.
Türk halk edebiyati’nin kâșifi Ignác Kúnos (Hayati ve eserleri) [Ignac Kunos- descoperitorul literaturii turce populare (Viața și opera)], de Szilárd Szilágyi, prezintă viața și activitatea științifică a orientalistului și turcologului Kúnos Ignác, cel care a descoperit, cules și publicat literatura populară turcă (basme, cântece populare, legende, teatru popular, etc.). Sunt urmărite mai întâi apariția și dezvoltarea cercetărilor folclorice de la începuturi până în perioada activității de cercetător a lui Kúnos, apoi viața sa, punând accent pe cei 6 ani când a fost pe teritoriul Imperiului Otoman (1885-1890), strângând material folcloric. Sunt descrise și metodele sale de culegere a literaturii populare, îngreunate de neîncrederea societății musulmane otomane de la sfârșit de secol față de străini.
Volumul Repere ale comicului românesc în revistele satirico-umoristice din perioada interbelică, semnat de Laurențiu Bădicioiu, își propune analiza și aprofundarea conceptelor de umor și comic în publicațiile satirico-umoristice din perioada dintre cele două războaie mondiale. Eugen Negrici, unul dintre cei mai importanți critici și istorici literari români contemporani, spunea: „Laurențiu Bădicioiu nu ezită să analizeze prezența comicului în New Media și felul în care noua tehnologie și tot ce ține de ea (rețele sociale, site-uri, e-mailuri etc.) a produs veritabile mutații ale categoriei comicului, preschimbându-l în surse de amuzament, înveselire, relaxare. Lucrarea lui Laurențiu Bădicioiu va deveni un reper important pentru cei care vor dori să extindă cercetarea publicațiilor satirico-umoristice românești și să mediteze asupra evoluției comicului în această nouă etapă a evoluției umanității.”
Volumele menționate sunt disponibile atât în librăria EUB-BUP, cu sediul la Facultatea de Istorie a Universității din București (Bulevardul Regina Elisabeta 4, sector 5), cât și pe site-ul editurii.