În perioada 18-21 martie 2025, Facultatea de Filosofie a Universității din București organizează și găzduiește atelierul de formare colegială „How to safely interact with large language models”. Cu această ocazie, membrii comunității academice a UB sunt invitați să participe la reuniune.
Amplul exercițiu de învățare colegială (peer learning) va avea loc în format hibrid, atât fizic, la sediul Facultăţii de Filosofie a UB (Splaiul Independentei nr. 204, etaj 1, Sector 6), cât și online.
Detaliile de conectare urmează a fi transmise în timp util de formatori, după finalizarea înscrierilor. Evenimentul va avea loc în intervalul orar 18:00-21:00.
Persoanele interesate care doresc să participe la atelier sunt rugate să completeze acest formular de înscriere, folosind adresa de e-mail pe care doresc să primească detaliile legate de desfăşurarea evenimentului.
Aria tematică vizată este transformarea digitală, iar printre formatori se numără cadre didactice şi cercetători din cadrul Universităţii din Bucureşti şi University of Connecticut (UConn) din Statele Unite ale Americii: din partea Facultăţii de Filosofie a UB vor participa lect. univ. dr. Laurenţiu Gheorghe, lect. univ. dr. Andrei Mărăşoiu, prodecan, lect. univ. dr. Alexandru Dragomir, drd. Sandra Brânzaru. Totodată, din partea Facultăţii de Litere a UB va lua parte la atelier conf. univ. dr. habil. Alexandru Nicolae, iar din partea Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a UB va participa lect. univ. dr. Daniel Nica.
Din partea UConn va participa prof. univ. dr. Mitchell Green, cadru didactic la Facultatea de Filosofie a prestigioasei universități americane, cu expertiză științifică în Filosofia limbajului, filosofia minții și estetică.
Utilizarea în siguranţă a modelelor mari de limbaj bazate pe AI și GenAI
Temele principale pe care le vizează formarea colegială sunt centrate pe folosirea în siguranţă a modelelor mari de limbaj bazate pe AI și GenAI în spațiul universitar, în mod etic, care să protejeze membrii comunității academice de informaţii false. Astfel, subiectele centrale vor fi structurate tematic în patru părți, astfel: Folosirea modelelor lingvistice mari în siguranţă (ca instrument de editare, traducere); De ce modelele mari de limbaj preferate comercial acum nu constituie instrumente de cercetare la standarde academice; Ce înțeleg modelele mari de limbaj (dacă înțeleg ceva) când le cerem să execute anumite comenzi; Cum ne putem proteja de informaţii false, generate de IA, în mediul online.
Metodologia de lucru vizată presupune analiza unor concepte cheie, studii de caz, analiza unor studii empirice, tehnici de analiză a informaţiilor generate de modelele mari de limbaj, exerciţii de gândire critică şi lectura unor articole care vor ajuta participanţii să înţeleagă modul în care modelele mari de limbaj folosesc datele, cum le interpretează și de ce este necesară o atenţie sporită în interacţiunea cu acestea, mai ales când sunt folosite ca instrumente academice.
„Atelierul de învățare colegială corespunde unei campanii mai largi de conștientizare a rolului inteligenței artificiale și îndeosebi a modelelor mari de limbaj în viața de zi cu zi și în cea academică. Parte din cercetarea ce subîntinde discuțiile corespunde proiectului ICUB CPI „The effects of LLM interaction on TOM in digital and virtual environments”. Vă așteptăm!”, este mesajul transmis de organizatori.
Mai multe detalii despre atelierul de învățare colegială „How to safely interact with large language models” pe site-ul facultății.