„Porțile cercului AERS sunt deschise tuturor celor care vor să se implice în mod voluntar în proiecte și campanii de responsabilitate socială” – interviu cu prof. univ. dr. Sorin-George Toma

„Porțile cercului AERS sunt deschise tuturor celor care vor să se implice în mod voluntar în proiecte și campanii de responsabilitate socială” – interviu cu prof. univ. dr. Sorin-George Toma

Senatul Universității din București a acordat premiul pentru cea mai bună inițiativă civică la categoria Științe Umaniste pe anul 2018-2019 campaniilor umanitare „Să ne ajutăm semenii” derulate de-a lungul a nouă ani de către cercul studențesc AERS (Afaceri, Etică și Responsabilitate Socială), în colaborare cu Parohia „Sf. Ilie Grant”, aflată în sectorul 6 al Capitalei.

Proiectele, care au vizat acordarea de sprijin material unor categorii vulnerabile, au inclus acțiuni care s-au desfășurat cu o frecvență ridicată și au constat în: sprijin pentru nevoile imediate și concrete – hrană și obiecte de igienă personală; organizarea unor campanii de strângere de haine/pături și oferirea de hrană / băuturi calde; desfășurarea unor activități didactice pentru copiii din parohie; sărbătorirea împreună a Crăciunului și a Paștelui într-un mod familial.

Având la bază un cerc științific înființat de către prof. univ. dr. Sorin-George Toma și prof. univ. dr. Paul Marinescu, cadre didactice ale Facultății de Administrație și Afaceri din cadrul UB, și de studenți ai aceleiași facultăți, inițiativa și-a extins treptat activitatea, organizând dezbateri pe teme de interes din domeniul afacerilor și responsabilității sociale cu antreprenori români de succes și reprezentanți ai unor companii multinaționale care activează în România.

Astfel, încă din 2009, AERS a încercat să faciliteze alocarea de resurse pentru mediile dezavantajate din punct de vedere economic și social și să contribuie la îmbogățirea capitalului social al facultății. În afară de familiile nevoiașe din cadrul parohiei, membrii AERS au realizat proiecte de responsabilitate socială și cu Școala Specială Nr. 3 – copii și tineri cu dizabilități, Fundația „Chance for Life” – copii supradotați și Asociația PAVEL – copii și tineri bolnavi de cancer (toate din București) și Asociația Mia’s Children – copii abandonați din Comuna Chiajna, Ilfov.

Despre aceste inițiative, membri, dar și despre proiecte și colaborări viitoare, discutăm în continuare cu prof. univ. dr. Sorin-George Toma, co-fondator al cercului AERS. În articolul de față, vom vorbi cu profesorul Toma despre colaborarea pe care cercul AERS o are cu Parohia Sf. Ilie Grant din București, un parteneriat bazat pe încredere, valori comune și dorința de a schimba în bine existența de zi cu zi a unei comunități.

Reporter: În candidatura pentru Premiilor Senatului, ați semnalat mai multe inițiative de responsabilitate socială întreprinse de AERS. Astfel, pe lângă proiectul „Să ne ajutăm semenii”, ați menționat și alte programe de responsabilitate socială derulate de cercul AERS. Ce înseamnă pentru dumneavoastră obținerea acestui premiu, precum și pentru voluntarii implicați?

Proiectul de responsabilitate socială „Să ne ajutăm semenii” pe care îl derulăm încă de la sfârșitul anului 2009 în parteneriat cu Parohia „Sf. Ilie Grant” este unul prioritar pentru noi. Obținerea acestui premiu reprezintă o recunoaștere a eforturilor depuse în mod constant de studenți, cadre didactice și alte părți interesate în cadrul cercului AERS pentru a-și ajuta semenii aflați în nevoie.

R: Povestiți-ne în ce au constat în mod concret proiectele desfășurate alături de Parohia „Sf. Ilie Grant” și care au fost rezultatele acestora ?

Activitățile derulate în cadrul proiectului de responsabilitate socială „Să ne ajutăm semenii” au vizat realizarea de acte de donație (produse alimentare, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, calculatoare și imprimante, cărți, rechizite școlare, obiecte de uz casnic etc.), oferirea de hrană și băuturi calde și desfășurarea unor activități didactice (limbi străine, matematică etc.).

R: Cum ați decis să începeți colaborarea cu Parohia „Sf. Ilie Grant”?

Pornind de la situația dificilă în care se aflau și se află numeroase familii nevoiașe arondate parohiei, am decis împreună cu colegul și prietenul meu, dl. prof. univ. dr. Paul Marinescu, să inițiem o colaborare pe termen lung cu Parohia „Sf. Ilie Grant” din cartierul bucureștean Crângași încă din anul 2009. În acest sens ne-am adresat Părintelui Paroh dr. Costea Tănăsache care a fost total de acord cu propunerea noastră.

R: Vorbiți-ne despre comunitatea acestei parohii. În jurul căror principii acționează? Care sunt principalele acțiuni de responsabilitatea civică pe care le-ați avut în vedere atunci când ați început colaborarea? Cât de mult a contat sprijinul și deschiderea preoților parohi?

Cea mai mare parte a comunității acestei parohii este formată din familii nevoiașe care locuiesc în cartierul Crângași, dar la activitățile acestei biserici participă credincioși și din alte cartiere bucureștene. Principiul călăuzitor este cel al iubirii de Dumnezeu și al iubirii aproapelui. Bunul simț, onestitatea, smerenia, decența, credința în Dumnezeu, ajutorul reciproc sunt câteva dintre valorile care stau la baza acestei comunități. De-a lungul timpului, Părintele Costea Tănăsache și Părintele Petre Comșa au creat o mare comunitate, strâns unită în jurul acestei parohii. Atmosfera decentă, încrederea reciprocă existentă între cei doi duhovnici și mireni, harul, smerenia, asistența spirituală și duhovnicească, dar și cea materială pe care cei doi părinți le oferă tuturor membrilor acestei comunități sunt elemente care au contribuit în mod hotărâtor la încheierea unui parteneriat pe termen lung între cercul AERS și Parohia Sf. Ilie Grant.

R: Care au fost principalele activități pe care le-ați desfășurat împreună cu voluntarii Cercului studențesc AERS? În ce fel ați sprijinit comunitățile vulnerabile în contextul pandemic actual?

În cei 10 ani de existență ai cercului AERS, am desfășurat peste 80 de activități și acțiuni specifice proiectelor de responsabilitate socială pe care le-am inițiat și dezvoltat după cum urmează: „Noi nu suntem indiferenți, noi suntem prietenii voștri!” (beneficiari – copii cu dizabilități ai Școlii Speciale nr. 3 din București), „Să ne ajutăm semenii” (beneficiari – enoriașii Parohiei „Sf. Ilie Grant” Crângași), „Să aducem zâmbetul pe chipul celor mici” (beneficiari – copii îngrijiți de Asociația Mia’s Children), „Balul Primăverii” (beneficiari – copii și tineri bolnavi de cancer îngrijiți de Asociația PAVEL; în contextul pandemic actual, vom continua proiectul sub o altă denumire) etc. Marea majoritate a acestora au vizat acordarea de sprijin material persoanelor sărace și bolnave. Chiar și în condițiile din prezent, cercul AERS a continuat derularea proiectelor menționate. Astfel, în perioada iunie-noiembrie 2020, acțiunile au vizat acordarea de sprijin material enoriașilor de la Parohia Sf. Ilie Grant și copiilor de la Asociația Mia’s Children.

R: Intenționați să continuați această colaborare, cu Parohia „Sf. Ilie Grant”? Ce alte acțiuni aveți în vedere pentru perioada următoare?

Da, colaborarea cu parohia va continua negreșit. În perioada următoare vom încerca să oferim cadouri de Crăciun copiilor familiilor arondate parohiei.  

R: Intenționați pe viitor să cooptați în proiectele desfășurate de AERS și alte organizații cu rol civic și de binefacere? Ce alte proiecte similare aveți în vedere?

Da, evident, și nu numai. Recent, am încheiat un parteneriat cu firmă de papetărie care a oferit rechizite celor peste 40 de copii aflați în grija Asociației Mia’s Children cu prilejul donației efectuate de cercul AERS în luna noiembrie 2020. În perioada următoare vom încerca să oferim cadouri de Crăciun tinerilor cu dizabilități de la SPS3 București.

R: Intenționați să dezvoltați pe viitor și alte acțiuni care să implice comunitatea Universității din București, în general, și pe cea studențească, în special? În AERS se pot implica doar studenți, profesori ai Facultății de Administrație și Afaceri, precum și practicieni în domeniul antreprenorial, sau reprezentați o colectivitate deschisă să primească noi membri, indiferent de apartenență?

Da, am propus conducerii facultății și universității cooptarea și altor părți interesa să participe la aceste proiecte și campanii de responsabilitate socială. Porțile cercului sunt deschise tuturor celor care vor să se implice în mod voluntar în proiecte și campanii de responsabilitate socială, atât din cadrul UB, cât și celor din afara acesteia.

R: Care sunt criteriile de eligibilitate pentru a face parte din AERS și care sunt modalitățile de înscriere pentru persoanele interesate?

Dorința de a face bine, de a-ți ajuta semenul aflat în nevoie, reprezintă principalul criteriu. Seriozitatea, responsabilitatea, onestitatea, integritatea, lucrul în echipă și perseverența sunt valori pe care cercul AERS le promovează în mod permanent și care stau la baza selecției. Toți cei care doresc să se înscrie în cercul AERS îl pot contacta pe Florentin Miulescu, unul dintre coordonatori, la adresa miulescuflorentin@gmail.com.

R: Cum credeți că ar putea Universitatea din București să stimuleze activitățile civice și de responsabilitate socială ca misiune de bază a unei comunități academice?

Universitatea din București acordă o atenție deosebită proiectelor civice și de responsabilitate socială. În acest sens, cercul AERS colaborează strâns cu doamna prorector prof. univ. dr. Magdalena Iordache-Platis în desfășurarea activităților sale. În viitor, UB ar putea stimula aceste activități implicând un număr mai mare de părți interesate atât din cadrul instituției (cadre didactice, studenți, personal auxiliar), cât și din afara acesteia (companii, ONG-uri). 

Persoanele interesate de acțiunile cercului studențesc „Afaceri, Etică și Responsabilitate socială” (AERS) îi pot contacta reprezentanții asociației prin intermediul paginii de Facebook pentru a afla toți pașii necesari înscrierii ca voluntar în cadrul cercului studențesc.

„Te preocupă responsabilitatea socială, dar nu știi dacă vei avea oportunitatea unei implicări active pe acest plan și în facultate? Cercul Studențesc AERS (Afaceri, Etică și Responsabilitate Socială) este locul prielnic de a îmbina facultatea cu actele de caritate și de a oferi un plus societății din care faci parte.

Dacă vrei să faci parte din echipa noastră și să ne implicăm împreună în actele de responsabilitate socială, te așteptăm pentru a ne cunoaște și a te informa cu privire la activitățile noastre. AERS schimbă culoarea amintirilor!”, este unul dintre mesajele folosite de AERS pentru a coopta noi membri în echipă.

SECŢIUNE ACCESIBILIZATĂ PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI DE VEDERE

Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Google Analytics
Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Save
Accept all Services