Duminică, 29 decembrie 2019, a avut loc cea de-a 56-a ediție a Adunării Generale a Academiei Turce de Științe în Ankara. În cadrul evenimentului, prof. univ. dr. Viorel Panaite, directorul Școlii Doctorale de Istorie a Universității din București a fost ales Membru de Onoare al Academiei.
Pe lângă statutul de Membru de Onoare dobândit în 2019, prof. univ. dr. Viorel Panaite a fost laureat în anul 2018 al unuia dintre Premiile Academiei Turce de Științe (TÜBA 2018 Academy Prizes) în domeniul științelor sociale și umaniste. Distincția a fost oferită pentru contribuțiile sale semnificative în cercetarea dreptului otoman, în special pentru studiile sale privind dreptul păcii și al războiului și regimul capitulațiilor.
Cadru didactic la Facultatea de Istorie a Universității din București și cercetător la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, prof. univ. dr. Viorel Panaite a efectuat stagii de documentare în urma unor burse acordate de instituții prestigioase din străinătate. Reputat turcolog, Viorel Panaite a publicat mai multe cărți printre care Ottoman Law of War and Peace. The Ottoman Empire and Its Tribute-Payers from the North of the Danube, News in England on the Great Turkish War (1683-1699), „Război, pace şi comerţ în Islam. Ţările române şi dreptul otoman al popoarelor”.
Acordate anual în cadrul unei ceremonii speciale găzduite de Palatul Prezidențial din Ankara, „Premiile Academice Internaționale TÜBA” sunt oferite celor mai proeminenți oameni de știință, unor cercetători cu realizări originale, inovative și revoluționare. Nominalizările sunt făcute de membrii TÜBA sau de academii și alte instituții de științe din lume, iar premiile sunt acordate savanților care activează, colaborează sau abordează în activitatea lor științifică subiecte legate de Turcia. Acestea includ, pe lângă Medalia Academiei, și o componentă financiară de 30.000 de dolari.
În prezent, Academia Turcă de Științe reunește și premiază cei mai proeminenți oameni de știință din domeniile științelor fundamentale și a ingineriei, a sănătății și științelor vieții, științelor sociale și umaniste.
Printre obiectivele Academiei se numără încurajarea cercetării, identității științifice și activității cercetătorilor, îndrumarea tinerilor către știință și cercetare, creșterea statutului social al oamenilor de știință și cercetătorilor din Turcia sau creșterea standardelor științifice și de cercetare la nivel internațional.