În perioada iulie-decembrie 2022, Universitatea din București, în parteneriat cu Asociația INFORMART, implementează proiectul cu titlul Responsabilitate pentru Biodiversitate. Acesta reprezintă o inițiativă complexă de responsabilizare a elevilor din școlile și liceele din Sectorul 3 al Municipiului București cu privire la biodiversitate și amenințările la adresa acesteia.
Proiectul va desfășura o serie de activități ce vizează două grupuri-țintă: elevii școlilor și liceelor din Sectorul 3, cu precădere cei care urmează filiera reală (în cazul liceelor) și cu interes pentru specializări de științe ale naturii, și locuitorii Sectorului 3 – părinți și copii, care sunt vizați de o lecție deschisă pe bicicletă și de o serie de întâlniri cu specialiștii celor două instituții partenere.
Printre activitățile dedicate elevilor se numără: Poveștile speciilor și habitatelor, serie de prezentări interactive referitoare la biodiversitatea României, arii protejate sau instituții specializate; Biodiversitatea Sectorului 3, o serie de aplicații practice în parcurile „A.I. Cuza” și „Titan”, în care grupuri de elevi din școli și licee din Sectorul 3, însoțiți de cercetători ai Universității din București, vor identifica specii de plante și animale din arealul parcului și le vor carta cu ajutorul aplicației iNaturalist; Ambasadorii speciilor amenințate, un concurs de grafică (desen, pictură, colaj, elemente digitale) având ca subiect biodiversitatea și ECO-Vlogger S3, o competiție de clipuri video având ca subiect natura și biodiversitatea.
Activități pentru publicul larg în cadrul proiectului
În cadrul proiectului, publicul larg va avea ocazia să participe la două activități inedite:
📌 Bicicliști pentru biodiversitate – părinții și copiii din Sectorul 3 sunt invitați la o ieșire cicloturistică în Parcul Natural Văcărești, arie protejată de pe teritoriul Bucureștiului. Un specialist al Universității din București și unul din partea Asociației INFORMART îi vor însoți și le vor prezenta aspecte legate de biodiversitatea urbană;
📌 Colțul Biodiversității – standuri cu materiale informative vor fi temporar instalate în locuri publice din Sectorul 3 (parcuri, mall-uri, licee), iar specialiști ai Asociației INFORMART și Universității din București vor discuta cu tinerii și publicul larg despre biodiversitate, amenințările la adresa acesteia și acțiuni pe care fiecare cetățean le poate implementa pentru a reduce presiunile asupra biodiversității și mediului.
Proiectul Responsabilitate pentru Biodiversitate este finanțat de Primăria Sectorului 3 a Municipiului București, cu fonduri nerambursabile de la bugetul local.
Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile aici.