În cadrul proiectului RO-GEO4HUMANITY, studenții Facultății de Geologie și Geofizică a Universității din București (FGG-UB) au avut oportunitatea de a participa la activități inter- și transdisciplinare special concepute pentru a dezvolta cunoștințe avansate de utilizare a informațiilor geofizice în sprijinul obiectivului privind pacea și securitatea din cadrul Obiectivelor ONU pentru Dezvoltare Durabilă.
Așa cum subliniază autoarea proiectului, lect. univ. dr. ing. Florina Țuluca, cadru didactic la Facultatea de Geologie și Geofizică a UB, președintă a Societății de Geofizică Aplicată din România (SGAR) și Vice-Chair al NSGC-EAGE, „proiectul a reprezentat o ocazie excepțională de a lucra pe subiecte complexe de cercetare menite să răspundă mai multor provocări societale. El și-a propus atât dezvoltarea competențelor studenților, cât și facilitarea transmiterii către publicul larg a unor informații privind importanța critică a geofizicii în contextul provocărilor de securitate și consolidarea conexiunii între mediul științific și cel academic. Toate acestea au fost posibile datorită poziției vizionare a Society of Exploration Geophysicists – SEG și SEG Foundation-USA, care au sprijinit implementarea proiectului prin acordarea unui grant în cadrul competiției de proiecte SEG Field Camp 2024”.
Activitățile practice desfășurate până în prezent au inclus analiza de semnale provenite de la testele nucleare coreene, analiza de semnale geofizice provenite de la exploziile generate de recentele acțiuni militare din Ucraina, executarea de măsurători aeromagnetice folosind drone, scanarea în IR și măsurători geofizice la sol pentru detecția de obiecte militare cu risc de explozie.
Pe lângă caracterul inovator în educație, proiectul propus de Bucharest Student Chapter și instituțiile gazdă (FGG-UB și SGAR) în cadrul competiției SEG Field Camp are un potențial impact social semnificativ la nivel internațional, în special pentru studenții din țările care se confruntă cu amenințarea provenită de la minele antipersonal.
Proiectul RO-GEO4HUMANITY a stat la baza inițierii unei colaborări intense între Facultatea de Geologie si Geofizică a UB și mai multe instituții: Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov (reprezentată în proiect de col. conf. univ. dr. Cătălin Cioacă și dr. ing. Sebastian Pop), Institutul Național de Fizica Pământului (INFP), reprezentat în proiect de dr. Daniela Ghica (INCDFP, Romania) și Institutul de Cercetare-Dezvoltare GeoEcoMar, participant în proiect cu o echipă condusă de dr. ing. Radu Dimitriu și dr. ing. Irina Stanciu, și Institutul GeoSphere din Austria (reprezentat în proiect prin dr. Ulrike Mitterbauer).
Activitatea practică desfășurată pe teren s-a axat pe utilizarea tehnicilor geofizice pentru detectarea muniției neexplodate, a minelor terestre îngropate și altor echipamente folosite în cazul acțiunilor militare. Participanții au beneficiat de instructaje cu echipamente de ultimă generație și aplicațiile acestora în detectarea UXO pe zone de uscat și acoperite de apă. Partea practică a inclus instruirea participanților în operarea sistemelor aeropurtate (drone), instruirea în utilizarea echipamentelor geofizice aeropurtate și a echipamentelor geofizice la sol, pentru detectarea unor obiecte de proveniență militară inerte.
Perimetrul-atelier al activităților de teren a fost amplasat într-un loc special ales, la aproximativ 1 km la nord de satul Vadu. Pe flancurile promontoriului Ghiaurchioi se află trei cazemate masive din beton armat, menite să asigure apărarea strategică a zonei după al Doilea Război Mondial și să reziste la bombardamente intense. Amplasate în puncte cheie, acestea ofereau o vizibilitate excelentă asupra peisajului înconjurător și accesului dinspre mare. În plus față de cazemate, în zonă au fost executate și alte lucrări de inginerie militară, cum ar fi tranșeele defensive. Astfel, locația a constituit un loc de antrenament potrivit conceptului care a stat la baza proiectului.
Contextul local a reprezentat pentru studenții participanți la stagiul de practică SEG Field Camp inclusiv o oportunitate de a acumula cunoștințe despre istoria locală prin explorarea potențialului arheologic relevat prin investigarea geofizică de mare rezoluție a unei posibile epave cu sistem de tragere la bord îngropate sub nisipurile din golful Ghiaurchioi, a cărei prezență a fost dedusă din prelucrarea avansată a datelor aeromagnetice efectuată de dr. ing. Radu Dimitriu (GeoEcoMar). De asemenea, sub îndrumarea dr. ing. Irina Stanciu (GeoEcoMar), studenții au avut ocazia de a realiza măsurători in-situ ale susceptibilității magnetice direct pe artefacte arheologice (cum ar fi ceramică, obiecte metalice, cărămizi și chirpici) descoperite în timpul activităților de teren, aflorimente de rocă și sol, cu scopul de a evalua proprietățile magnetice ale materialelor in-situ și ale fondului geologic local.
Acest demers a creat sinergii cu proiectul H2020 DOORS („2024 Best Project Award-category winner”), coordonat de GeoEcoMar, care promovează potențialul patrimoniului cultural al regiunii ca motor pentru dezvoltarea noilor oportunități de economie albastră.
O prezentare detaliată a activităților proiectului urmează a se efectua în cadrul Simpozionului Internațional Geoscience 2024 organizat de Societatea de Geofizică Aplicată din România. Mai multe informații despre acest eveniment pot fi accesate aici.
Proiectul RO-GEO4HUMANITY este coordonat de Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București și Societatea de Geofizică Aplicată din România (SGAR) împreună cu mai mulți membri ai Asociației BSC-SEG (Ana Suditu, Daria Măciucă, Andreea Mihaela Răducanu, Vlad Catarig-Iancu, Timeea-Maria Manolache, Mario Lazu, Gheorghe Turturea, Eduard Dragnea, Robert Alexandru Birta).
Echipa de implementare a proiectului a beneficiat de sprijinul semnificativ al prof. univ. dr. ing. Lucian Petrescu, decan al Facultății de Geologie și Geofizică a UB, dr. Adrian Stănică, director general al Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină – GeoEcoMar, dr. ing. Constantin Ionescu, director general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), general de flotilă aeriană conf. univ. dr. Marius Șerbeszki, comandant (rector) al Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov, dr. Mihaela Melinte, director științific GeoEcoMar, și dr. Crișan Demetrescu, director al Institutului de Geodinamică al Academiei Române.
Totodată, proiectul s-a bucurat de suportul colegilor prof. univ. dr. ing. Dumitru Ioane, dr. ing. Raluca Dinescu, Oana Grigore, lect. dr. ing. Ioan Munteanu, lect. dr. ing. Mihaela Roca și drd. Florin Pitea (în diferitele etape ale proiectului), precum și al tuturor studenților participanți.