Psihologul Cezar Giosan, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației a Universității din București, ne-a vorbit, în cadrul unui nou episod al seriei „microSCOP: cercetător UB la microfon”, despre mai multe soluții, inspirate din viața comunităților de vânători-culegători, pentru ameliorarea unor afecțiuni psihice cum ar fi depresia și anxietatea, precum și despre utilizarea tehnologiilor avansate în tratamentul acestora.
Al patrulea episod al seriei microSCOP: cercetător UB la microfon poate fi accesat cu doar un click mai jos.
Pornind de la o serie de studii temeinic documentate care demonstrează că, în rândul comunităților de vânători-culegători, incidența depresiei, anxietății, precum și a altor tulburări mintale este semnificativ mai redusă decât în societățile moderne, psihologul Cezar Giosan și-a propus să identifice și să cerceteze elementele care, privind din această perspectivă, diferențiază în mod categoric aceste tipuri de societăți.
Totodată, el și-a propus să abordeze și să exemplifice felul în care elemente fundamentale ale modului de viață al comunităților de vânători-culegători ar putea fi adaptate la funcționarea societăților moderne astfel încât să contribuie la diminuarea afecțiunilor de natură mintală în rândul acestora.
Observând că oamenii din triburile de vânători-culegători au un mod de viață bazat pe activitate fizică susținută, pe suport social permanent, provenit din partea familiei, a prietenilor, dar și a întregului trib, precum și pe o dietă sănătoasă, constând în mâncare cât mai naturală, complet neprocesată, Cezar Giosan a identificat acele elemente care ar putea conduce la îmbunătățirea vieții în societățile moderne și la diminuarea considerabilă a tulburărilor mintale. Ca atare, el a și-a propus să dezvolte o nouă formă de terapie, inspirată de aceste elemente, pe care a denumit-o „terapie cognitiv-evoluționistă pentru depresie”.
Despre studiul clinic care a stat la baza acestui tip de terapie, precum și despre cercetările pe care le întreprinde în domeniul utilizării tehnologiilor avansate pentru ameliorarea tulburărilor minatele ne-a vorbit psihologul Cezar Giosan în al patrulea episod al seriei microSCOP: cercetător UB la microfon.
Mai multe informații sunt disponibile în volumul rezultat în urma cercetării, intitulat “Cognitive Evolutionary Therapy for Depression. Therapy Manual” și publicat de conf. univ. dr. Cezar Giosan la editura Springer în 2020, care poate fi accesat aici.
Conf. univ. dr. Cezar Giosan este cadru didactic la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității din București și la Union College – School of Professional and Graduate Studies – din Kentucky, SUA. Este psiholog cercetător în SUA și psiholog clinician atestat să practice psihologia clinică în România. Are un doctorat în psihologie obținut la New School University (New York City, SUA) și a lucrat o perioadă îndelungată în cadrul Departamentului de Psihiatrie de la prestigioasa universitate Cornell. A fost o perioadă îndelungată profesor de psihologie la Berkeley College (New York City). În cadrul Universității din București este conducător de doctorate în psihologie și directorul Centrului de Psihologie Aplicată. Este autorul a numeroase lucrări de specialitate.
Domeniile sale principale de cercetare vizează intervențiile pentru tratamentul tulburărilor depresive și de anxietate care includ tehnologii avansate de tipul inteligenței artificiale și blockchain. Mai multe detalii despre profesorul Cezar Giosan sunt disponibile aici și aici.
Parte a programului de comunicare a științei dezvoltat de Universitatea din București, seria „microSCOP: cercetător UB la microfon” își propune să prezinte într-o manieră dinamică și succintă informații despre rezultatele concrete ale unor demersuri de cercetare notabile din cadrul UB.
Prin format și obiective, seria microSCOP: cercetător UB la microfon vine să completeze programul de comunicare a științei din cadrul Universității din București, care mai include Conferințele UB – Știința pe înțelesul tuturor și Doza UB de Știință.
Seria are ca obiectiv promovarea acelor proiecte de cercetare (brevete, articole și cărți) care, prin contribuția majoră adusă domeniului din care fac parte, au ajuns să beneficieze de recunoaștere internațională, încurajând astfel conexiunea dintre UB și diverse universități și instituții de cercetare din afară.
Microscopul, ai cărui invitați sunt în primul rând cercetători din cadrul UB premiați pentru rezultatele lor în cercetare, își propune să contribuie la informarea mediului academic românesc, dar și a altor categorii de public interesat, cu privire la principalele proiecte de cercetare desfășurate în interiorul UB, stimulând în acest fel dezvoltarea unor inițiative colaborative viitoare.