fbpx

„Studenția în cadrul Universității din București e plină de provocări de autodepășire, te ajută să devii mai critic cu tine însuți”, interviu cu Cristina Cireașă

„Studenția în cadrul Universității din București e plină de provocări de autodepășire, te ajută să devii mai critic cu tine însuți”, interviu cu Cristina Cireașă


Istoria recentă a Europei reprezintă un important punct de plecare pentru dezvoltarea unui nou tip de turism, concentrat în jurul evenimentelor politice și a efectelor de multe ori tragice ale acestora.

În acest sens, turismul roșu, căci despre el discutăm, a ajuns să fie punct de plecare pentru diverse studii și analize. Este și cazul lucrării „Valențele turistice în Sighetu Marmației. Studiu de caz: Turismul Roșu”, redactată de Cristina Cireașă. Premiată în cadrul celei de-a doua Gale a Premiilor Senatului Universității din București cu distincția „cea mai bună teză de licență din domeniul științelor vieții și ale pământului”, lucrarea aduce o contribuție la înțelegerea acestui tip de turism în țara noastră, prin studiul de caz prezentat, reprezentativ pentru turismul roșu din România: Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței.

Dezvoltarea turismului roșu contribuie la articularea și reafirmarea unui sistem de valori, la refacerea patrimoniului istoric, dar necesită întocmirea unei baze de date complete, riguros construită și accesibilă, evidențierea și promovarea elementelor cu potențial turistic, atât la nivel regional, cât și național, dar și realizarea unor trasee/circuite care să includă cât mai multe obiective turistice ce se de profil

Despre toate aceste provocări depășite cu brio, despre viața de #student în cadrul Universității din București, dar și despre ambiții și planuri de viitor, ne va povesti chiar Cristina Cireașă, în cele ce urmează.

Reporter: Ce v-a motivat să concurați la Premiile Senatului Universității din București și ce a însemnat pentru dumneavoastră câștigarea acestui premiu?

Cristina Cireașă: La prima întâlnire cu domnul profesor coordonator Irimia Radu, acesta ne-a vorbit despre volumul de muncă, seriozitatea și perseverența cu care trebuie tratată această etapă a vieții noastre și despre Gala Premiilor Senatului Universității din București din anul anterior, ca o încununare a reușitei. Câștigarea acestui premiu a însemnat pentru mine, student al Universității din București, o mare onoare și, în același timp, oportunitatea prin care am învățat să am încredere în propriile mele forțe.

R: Fiind o lucrare de licență complexă, atât cu o parte teoretică solidă, cât și cu una practică, aplicativă, sigur a necesitat destul de mult timp pentru documentare și pentru a fi adusă la forma finală. Când ați început să lucrați la această teză și ce dificultăți ați întâmpinat pe parcurs?

C.C.: Concret, la această teză am început să lucrez în vara anului 2017. Urmând indicațiile domnului profesor coordonator Irimia Radu, am început prin a-mi alcătui o bază de date de la care să pot să pornesc. Astfel, am colectat diferite tipuri de date legate de numărul turiștilor care sosesc la Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței și la celelalte obiective turistice, numărul turiștilor care sosesc în structurile de cazare, numărul structurilor de cazare din municipiul Sighetu Marmației și capacitatea acestora. Inițial, pentru a oferi o imagine cât mai largă privind influența Memorialului asupra turismului, mi-am dorit să calculez și anumiți indicatori economici care au la bază profitul structurilor de primire, cât de mult au progresat în ultimii ani, cât de mult s-au dezvoltat. Din păcate, acest fapt nu a putut fi realizat datorită reticenței proprietarilor de a-mi furniza astfel de informații.

R: Care au fost motivele pentru care ați ales tratarea acestui subiect în lucrarea dvs. de licență?

C.C.: Alegerea acestui subiect pentru lucrarea de licență a venit ca un răspuns la întrebarea „Despre ce mi-ar plăcea să scriu?”. M-am gândit inițial să scriu despre obiectivele naturale reprezentative din județul meu, puteam să găsesc informații foarte ușor, pentru că știam concret unde să le caut, nu trebuia să mă deplasez foarte mult, ele fiind în proximitatea localității natale. Ideea de a scrie totuși despre patrimoniul comunist a venit însă ca o provocare. Știam despre această perioadă doar din poveștile bunicilor și părinților, aflasem la cursuri despre așa-numitul „turism roșu”, dar erau doar niște informații generale. În final, vizitarea Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației în cadrul practicii din anul II, m-a determinat să fac această alegere.

R: Pentru că noțiunea de „turism roșu” nu este una foarte familiară pentru publicul larg, și pentru a înțelege mai bine esența lucrării dvs., povestiți-ne, pe scurt, la ce se referă „turismul roșu”.

C.C.: Turismul roșu reprezintă tipul de turism care promovează patrimoniul comunist. Având în vedere faptul că perioada comunistă este o perioadă destul de recentă a istoriei noastre, multe elemente cu importanță istorică, socială sau culturală din această perioadă s-au păstrat și pot fi valorificate ca resurse turistice de sine stătătoare sau ca parte integrată a unui circuit turistic la nivel național.

R: Ce deschidere există spre domeniul „turismului roșu” în spațiul românesc, dar și în cel european sau chiar global?

C.C.: Acest concept de „turism roșu” a apărut pentru prima dată în R.P. China, creat fiind în scopul trezirii nostalgiei față de siturile de patrimoniu comunist, comemorării eroilor, liderilor comuniști, având și un rol educativ prin trezirea unui sentiment de iubire față de conducător și patrie. În Europa, „turismul roșu” este perceput puțin diferit. Acest rol educativ este diminuat, principala motivație a turiștilor fiind curiozitatea și dorința de a lua contact cu tot ceea ce a însemnat perioada comunistă, plecând de la modul de trai, până la viața politică. După căderea blocului comunist, state precum Polonia, Ungaria, Republica Cehă sau Germania au dezvoltat diferite programe turistice bazate pe patrimoniul comunist, care s-au bucurat de un real succes. Finalizarea proiectului Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației, succesul răsunător, precum și numărul mare de turiști, atât străini, cât și români, care vizitează acest muzeu sunt argumente care pot susține potențialul „turismului roșu” în România și deschiderea turiștilor față de acesta.

R: Ce v-a motivat să alegeți Sighetu Marmației ca „oraș-cheie” pentru turismul roșu din România? Ce obiective turistice ați avut în vedere ?

C.C.: În Sighetu Marmației s-a produs primul meu contact direct cu un obiectiv turistic legat de trecutul comunist, care, în urma unei reamenajări și a unor documentări impresionante, este deschis publicului larg. Acesta este Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței. Faptul de a putea sta la un metru de patul în care a murit Iuliu Maniu, de a avea acces la scrisori pe care familiile deținuților politici le-au scris cu mult dor, grijă, teamă, dragoste și speranța unei apropiate revederi, de a vedea condițiile concrete în care erau ținuți deținuții au trezit în mine o emoție puternică, alături de dorința de a afla dacă și alți turiști trăiesc aceste sentimente.

R: La ce concluzii ați ajuns după cercetarea efectuată? Prezentați-ne, pe scurt, concluziile analizării valențelor turistice ale turismului roșu în Sighetul Marmației.

C.C.: Concluziile la care am ajuns în urma cercetărilor efectuate scot în evidență faptul că Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței este principalul obiectiv turistic din municipiul Sighetu Marmației, atrăgând cel mai mare număr de turiști, atât străini, cât și români. Acest fapt a generat o dezvoltare continuă a infrastructurii de cazare, numărul structurilor de primire pornind de la 4 în anul 1998 și ajungând la 19 în 2017. De asemenea, turiștii manifestă un real interes pentru „turismul roșu” și patrimoniul pe care acesta-l promovează. Turiștii și-au exprimat direct, prin intermediul chestionarelor, dorința de a vizita și alte obiective au legătură cu trecutul comunist și dorința de a recomanda la rândul lor vizitarea Memorialului de către rude și prieteni.

R: Cumva, lucrarea dvs. se situează la granița dintre istorie și geografie. Considerați că abordarea interdisciplinară și corelarea noțiunilor de la cursuri din diverse arii sunt esențiale pentru un viitor specialist în aceste domenii?

C.C.: Consider că studierea fenomenului, atât din punct de vedere istoric, cât și geografic, dar și o abordare interdisciplinară sunt importante pentru că formează un adevărat specialist în aceste domenii. Concret, acest tip de abordare îl ajută pe autor să înțeleagă fenomenul în ansamblu, să identifice elemente de tip cauză-efect și să observe interdependența dintre datele istorice și cele geografice.

R: Lucrarea dumneavoastră a avut parte de o receptare pozitivă. V-ați gândit deja la o posibilă continuare a acesteia? Luați în considerare acest subiect pentru o viitoare lucrare de disertație?

C.C.: În cadrul cercetării pe care am făcut-o pentru lucrarea de licență am aflat lucruri noi și interesante despre alte obiective ce aparțin patrimoniului comunist. Îmi doresc să continui cercetarea în domeniu și consider că lucrarea de dizertație este un prilej bun pentru aceasta.

R: Pentru că premiul vine la sfârșitul unei prime etape „universitare”, povestiți-ne despre modul în care ați perceput dvs. studenția în cadrul Universității din București.

C.C.: Acum, după încheierea primei etape a ciclului universitar, pot spune că studenția în cadrul Universității din București nu este ușoară, dar e plină de provocări de autodepășire, iar cumva acest lucru alimentează dorința de a cunoaște mai mult, de a întreba specialiștii în domeniu, atunci când nu găsești răspunsul dorit, de a încerca, de a  cerceta, de a-ți înfrunta anumite temeri. Studenția în cadrul Universității din București este și un drum de autocunoaștere și de maturizare. Dacă la început ți se pare că nimic nu are sens, că totul e în zadar, că multe materii nu-și au locul în planul de învățământ, la finalul acestei etape, conștientizezi locul fiecărui element în formarea ta, iar toate experiențele acumulate în acești trei ani te ajută să devii mai responsabil și mai critic cu tine însuți.

R: În loc de încheiere, vă rugăm să transmiteți un mesaj pentru organizatorii celei de-a doua Gale a Premiilor Senatului Universității din București.

C.C.: Doresc să mulțumesc tuturor organizatorilor Galei Premiilor Senatului Universității din București. Mulțumesc că mi-ați oferit prilejul de participa la un eveniment de o asemenea anvergură, alături de personalități de marcă ale Universității din București.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.

Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Accept all Services