Despre perfecţionare, autodepăşire şi pasiunea de a cerceta – interviu cu Ștefan-Bogdan Ivan, câştigătorul premiului pentru „Cea mai bună lucrare de licenţă în domeniul științe exacte și inginerie”

Despre perfecţionare, autodepăşire şi pasiunea de a cerceta – interviu cu Ștefan-Bogdan Ivan, câştigătorul premiului pentru „Cea mai bună lucrare de licenţă în domeniul științe exacte și inginerie”


Absolvent al Facultății de Chimie din cadrul Universității din București, Ștefan-Bogdan Ivan și-a finalizat studiile cu lucrarea de licență intitulată Studiul NiO modificat cu fosfor, catalizator pentru dehidrogenarea oxidativă a etanului. Lucrarea de licență se încadrează în tematica valorificării catalitice a alcanilor inferiori, subiect de mare interes la nivel mondial, atât din punct de vedere fundamental, cât și aplicativ.
Ștefan, fost olimpic internațional medaliat cu aur și argint, a lucrat în laborator încă din anul I pentru teza de licență, care a fost apreciată cu nota 10 și care face obiectul unui articol publicat în Catalysis Science and Technology, jurnal cu un factor de impact 5,773. Articolul are deja două citări în reviste cu factor peste 4.
În cadrul primei gale a Premiilor Senatului Universității din București, Ștefan-Bogdan Ivan a câștigat premiul pentru „Cea mai bună lucrare de licență în domeniul științe exacte și inginerie”. În cele ce urmează, ne va vorbi despre lucrarea sa de licenţă, despre dezvoltarea profesională şi planurile sale de viitor.
Reporter: Ce v-a motivat să concurați la Premiile Senatului Universității din București?
Ştefan-Bogdan Ivan: Spiritul de competiţie, bucuria de a mă afla printre cei laureaţi, dar și, bineînțeles, recompensa financiară.
R.: Ce a însemnat pentru dumneavoastră obținerea acestui premiu?
Ş.B.I.: Recunoaşterea valorii mele profesionale, deoarece lucrarea a fost evaluată de un grup de cadre didactice de specialitate în conformitate cu criterii riguroase şi de nivel ştiinţific foarte înalt, precum şi confirmarea unei activităţi de cercetare de calitate.
R.: Cum credeți că ar mai putea stimula excelența didactică și de cercetare Universitatea din București?
Ş.B.I.: Cred că stimularea excelenței didactice și de cercetare s-ar putea realiza printr-un număr mai mare de parteneriate şi colaborări cu colective de cercetare de la alte universităţi, dar şi o contribuţie financiară mai importantă, atât din partea Universităţii din Bucureşti, cât şi la nivel de minister, care să susţină la un nivel competitiv, atât activitatea de cercetare, cât şi salariile celor implicaţi.
R.: Cum ați descrie, pe scurt, domeniul dumneavoastră de cercetare?
Ş.B.I.: Domeniul meu de cercetare, cataliza heterogenă, este interesant mai ales prin interdisciplinaritatea lui – chimia solidului, chimia interfeţelor, chimia de proces – şi prin îmbinarea cercetării aplicative cu cercetarea fundamentală, cu aplicaţii practice importante la nivel internaţional.
 R.: Tematica lucrării dumneavoastră este aceea a valorificării catalitice a alcanilor inferiori. Ce deschidere există spre acest domeniu în spațiul românesc, dar și în cel european sau chiar global?
Ş.B.I.: La nivel global, această arie de cercetare este considerată una „fierbinte”, datorită cererii mari de alchene, fie pentru utilizarea directă în procese de polimerizare, fie ca intermediari pentru obţinerea unor produşi funcţionalizaţi. Din acest motiv, se doreşte industrializarea unor metode de obţinere a alchenelor mult mai viabile din punct de vedere economic. De exemplu, actualmente etena se obţine din etan prin piroliza la 800-900oC. Dacă se reuşeşte crearea unui catalizator ce poate face reacţia să aibă loc la 400-500oC, atunci va fi o îmbunătăţire simţitoare. Din fericire, şi în Romania se cercetează în acest domeniu, existând colaborări cu echipe de cercetare din mari universităţi şi institute de cercetare occidentale, obţinându-se rezultate promiţătoare.
R.: Fiind o lucrare de licență complexă, atât cu o parte teoretică solidă, cât și cu una practică, aplicativă, a necesitat destul de mult timp pentru documentare și pentru a fi adusă la forma finală. Când ați început să lucrați la această teză și ce dificultăți ați întâmpinat?
Ş.B.I.: Tema lucrării mele de licenţă este, într-adevăr, complexă, dar, în acelaşi timp, pasionantă. Am început să lucrez chiar din primul an de facultate, beneficiind, în acelaşi timp, de bursa „Tanărului Cercetător”, bursă care m-a motivat să cercetez cu sârguinţă.
R.: Lucrarea dumneavoastră a avut parte de o receptare pozitivă. V-ați gândit deja la o posibilă continuare a acesteia sau chiar la o viitoare lucrare de disertație?
Ş.B.I.:  Fiind deja student la Master, am în vedere realizarea unei lucrări de disertaţie pe aceeaşi temă, rezultatele lucrării de licentă ajutându-mă să mă orientez către sisteme catalitice mai complexe şi, probabil, mai performante.
R.: Pe lângă sesiunile de comunicări și conferințele la care ați participat în timpul studiilor de licență, ați fost, în timpul liceului, și la Olimpiada de Chimie organizată anual, la care ați câștigat, în anul 2014, medalia de aur. Cât de important a fost pentru dumneavoastră, personal, dar și profesional, faptul că ați participat în fiecare an la această olimpiadă?
Ş.B.I.:  Participarea la aceste competiții a fost importantă pentru că mi-a reîntărit, an de an, dorinţa de a mă perfecţiona, de a fi mai bun, dar și pentru că am putut să-mi compar cunoştinţele cu elevi la fel de performanţi, pentru că am legat prietenii şi am cunoscut oameni şi culturi diferite.
R.: În încheiere, vă rugăm să ne spuneți ce planuri aveți în viitor legate de parcursul profesional, continuarea studiilor și propria dezvoltare intelectuală.
Ş.B.I.: Dacă mi se oferă oportunităţi atractive, aş putea continua cu studii de doctorat sau cu activitate de cercetare în cadrul unor firme din domeniile în care am acumulat cunoştinţe solide și în care voi continua să mă perfecționez.
R.: Vă mulţumim pentru răspunsurile oferite şi vă dorim mult succes în parcursul dumneavoastră profesional!

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.