„Studenții de azi sunt specialiștii de mâine” – interviu cu prof. univ. dr. Sergiu Musteață

„Studenții de azi sunt specialiștii de mâine” – interviu cu prof. univ. dr. Sergiu Musteață


Profesorul Sergiu Musteață a câștigat, în cadrul celei de-a treia ediții a Premiilor Senatului Universității din București, distincția pentru profesorul asociat al anului 2019 în domeniul Științe Umaniste pentru colaborarea cu Facultatea de Istorie a UB. Domeniile de interes predilecte ale prof. Musteață sunt istoria și arheologia antică târzie și medievală timpurie, protecția patrimoniului cultural și analiza manualelor de istorie.

Printre numeroase realizări, prof. Sergiu Musteață este autor a nouă studii monografice, trei culegeri de documente însoțite de studii analitice și peste 300 de articole științifice, coordonator a peste 30 de volume colective și redactor a două serii de monografii: „Monografii ANTIM” și „Istorii și documente necunoscute”.

Despre activitatea sa ca profesor, cercetător și arheolog, dar și despre relația cu studenții săi, ne va vorbi în continuare chiar profesorul Sergiu Musteață.

Reporter: Ați câștigat, în cadrul Galei Premiilor Senatului Universității din București, distincția pentru „Profesorul asociat al anului 2019, în domeniul Științelor Umaniste”. Ce a însemnat pentru dumneavoastră obținerea acestui premiu?

Sergiu Musteață.: În primul rând, a fost o onoare să fiu printre premianții Senatului Universității din București, ediția 2019. În al doilea rând, a fost o apreciere a muncii mele didactice, care înseamnă foarte mult pentru mine. În al treilea rând, această distincție înseamnă o încurajare și un avans pentru viitorul activității mele academice.

R: În opinia dvs., inițiativele precum Premiile Senatului Universității din București încurajează mediul academic spre inovare și spre obținerea de noi performanțe?

S.M.: Bineînțeles că DA! Astfel de inițiative sunt strict necesare, deoarece oamenii au nevoie de apreciere și nu contează valoarea financiară a premiului. Atenția și aprecierile din partea colegilor și administrației universității sunt încurajări spre noi realizări și performanțe.

R: Sunteți profesor, cercetător și arheolog. Unde se întâlnesc cele trei dimensiuni ale profesiei Dvs.? Sunt acestea complementare?

S.M.: Cele trei dimensiuni se întâlnesc la catedră, în fața studenților. Deoarece ceea ce facem noi la universitate este adresat, în primul rând, studenților. Fără studenți nu ar exista universitățile. În al doilea rând, cele trei dimensiuni se regăsesc în publicațiile mele științifice și activitățile mele de promovare a istoriei publice, patrimoniului cultural comunitar și arheologiei publice.

R: Aveți o îndelungată carieră științifică și didactică. Există, pe parcursul activității dumneavoastră un moment pe care îl considerați ca având o relevanță deosebită în evoluția dumneavoastră profesională?

S.M.: Da, am început activitatea mea universitară la Chișinău în anul 1994, dar de atunci și până în prezent am avut ocazia să activez, în calitate de profesor și cercetător invitat la mai multe universități din România, Germania, SUA, Suedia, Ungaria etc. Dar, cel mai relevant pentru cariera mea academică a fost doctoratul la Facultatea de Istorie a Universității „Al. I. Cuza” din Iași sub îndrumarea reputaților profesori Ioan Caproșu, Dan Gh. Teodor și Victor Spinei. Cred că de acolo mi-am luat zborul în „lumea academică” și sunt foarte recunoscător acestor profesori. Cred că am avut și am un mare noroc de oamenii pe care îi întâlnesc și cu care colaborez, indiferent de țară sau de continent. Același lucru s-a întâmplat și în relația cu colegii de la Facultatea de Istorie a Universității din București cu care avem o colaborarea frumoasă de mai mulți ani.

R: Ați făcut parte din mai multe proiecte de cercetare practică, cum ar fi reabilitarea cetății Soroca și reabilitarea cetății Bender. Sunt și studenți ai facultăților la care predați implicați în cadrul acestor cercetări? Dacă da, cum ați caracteriza interacțiunea cu aceștia în cadrul lucrărilor?

S.M.: Da, am inițiat și implementat mai multe proiecte, atât în Republica Moldova, cât și în România. La fel, am participat în diverse echipe de proiecte internaționale. În majoritatea cazurilor am atras și promovat studenți din ambele state românești. Deoarece, doar așa putem transmite experiența generațiilor tinere și doar așa putem contribui la formarea viitorilor profesioniști în domeniile în care activăm. Experiența de la cetatea Soroca a fost una excepțională, deoarece a fost atât o colaborare reușită între specialiști din diverse domenii din Republica Moldova și România, cât și o implicare a studenților, în mare parte de la Chișinău, dar în unele campanii arheologice am avut și studenți din România. Abordarea pluridisciplinară, colaborarea între diverși experți, transmiterea experienței generației tinere, conlucrarea cu administrația publică locală, implicarea comunității sunt doar câteva reușite ale acestui proiect, pe lângă rezultatele științifice. Cât privește cercetarea cetății Bender, aici suntem abia la început de activitate într-o echipă moldo-italiană, dar care are deja rezultate impresionante, pe care le vom publica în curând. Dar, în echipă de cercetare avem câțiva tineri arhitecți de la Chișinău, care se implică activ în realizarea cercetărilor de la cetatea Bender.

R: Care este, în opinia dumneavoastră, cel mai bun mod de a menține atenția studenților pentru partea academică, fie că vorbim de cursuri sau de cercetare?

S.M.: Motivarea studenților ține de stilul de predare, de cunoștințele pe care încercăm să le transmitem, de competențele pe care dorim să le dezvoltăm, de modul în care construim relația și comunicarea cu ei. Eu încerc să devin prietenul studenților, să discutăm de la egal la egal și să le inspir încredere. Deseori studenții nu au încredere în forțele proprii, de aceea ei trebuie ascultați, înțeleși, susținuși și încurajați, doar așa vor putea obține rezultatele dorite și vor depăși frica. Însă, ei trebuie să înțeleagă că lucrurile mari se obțin greu, doar prin efort și muncă sârguincioasă pot atinge rezultate înalte. Suntem în perioada unei mari competiții, de aceea trebuie să se formeze continuu, să facă față provocărilor, să se adapteze rapid la noile realități și să nu aibă frică de critică. Deoarece, gândirea critica ne ajută să creștem profesional și să fim cetățeni responsabili.

R: Considerați că studenții ar trebui să fie implicați într-o măsură mai mare în diverse proiecte de cercetare?

S.M.: Bineînțeles că DA! Studenții de azi sunt specialiștii de mâine. Noi activăm datorită lor, cu ei și pentru ei. De aceea, trebuie implicați în proiectele noastre, trebuie învățați și încurajați să scrie și să implementeze propriile proiecte. Dacă ne dorim o societate cu adevărat durabilă, atunci studenții trebuie implicați atât în proiecte de cercetare, cât și proiecte sociale. Participarea, implicarea, asumarea responsabilității sunt calități care trebuie, la fel, dezvoltate în timpul studiilor universitare.

R: Ați făcut parte din numeroase demersuri de cercetare. Puteți realiza o paralelă între cercetarea din România și cea internațională? Sunt acestea interconectate și complementare?

S.M.: România face față la mai multe capitole în ceea ce privește cercetarea. Dar, investițiile în știință trebuie să fie mult mai mari, sistemul de management al științei trebuie reformat și adaptat tendințelor actuale. La fel, se cere un efort mai mare în privința dezvoltării marketingului academic. Deoarece suntem în economia de piață, trebuie sa facem față competiției academice europene și mondiale, pentru asta însă trebuie să avem o viziune clară privind rolul și locul științei în societatea românească. Goana după statistici nu aduce performanțe durabile. Dacă ne dorim o societate civilizată, atunci educația, cultura și cercetarea trebuie să fie priorități de dezvoltare strategică a statului.

R: Predați la Facultatea de Istorie din Chișinău, sunteți profesor asociat la Facultatea de Istorie din București și ați fost profesor invitat al mai multor universități din străinătate. Există diferențe între studenți la nivel de receptivitate și de interes? Sau poate în modul în care sunt dispuși să discute și să-și împărtășească cunoștințele?

S.M.: O daaa, există! Deși, la prima vedere ele nu par a fi vizibile. În procesul studiilor ele se observă. Mă refer aici, la responsabilitate, la efortul pe care-l depun sau mai bine zis, pe care trebuie să-l depună la pregătirea lor profesională. La universitățile din Germania, SUA și Suedia nu am auzit niciodată ca studenții să spună: „nu am avut timp”, „nu am găsit literatura recomandată la curs” etc. Apoi, studenții sunt mai activi: participă activ la discuții, pun întrebări etc. Cred că aceste calități trebuie dezvoltate mai bine în instituțiile preuniversitare. Dar, odată ajunși la universitate, studenții trebuie să fie mai activi, spiritul participativ îi ajută să crească profesional și să devine cetățeni activi.

R: Ce sfat aveți pentru viitoarele generații de tineri care vor să îmbrățișeze o cariera de în domeniul Istoriei?

S.M.: Să facă o alegere corectă și să-și asume această profesie responsabil. Deoarece este un domeniu destul de complicat, dar care are aspectele sale atractive. Să înțeleagă că istoria este o știință despre trecut, iar trecutul trebuie abordat obiectiv și că acest trecut are mai multe adevăruri. Reconstituirea trecutului trebuie bazată doar pe sursele istorice, trecând peste emoții, interese, provocări și implicații politice. Istoricul adevărat trebuie să fie echilibrat și obiectiv în cercetările și scrierile sale.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.

Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Accept all Services