Joi, 31 octombrie 2024, studentele și studenții ecologi de la Departamentul de Ecologie Sistemică și Sustenabilitate al Facultății de Biologie a Universității din București au fost în deplasare în Parcul Național Buila-Vânturarița din județul Vâlcea, continuând o tradiție de 12 ani de colaborare excelentă cu specialiștii din parc.
Obiectivul lecţiei în teren a fost cunoaşterea tipurilor de deteriorare din Parcul Național Buila Vânturariţa și imediata sa apropiere, a impactului asupra habitatelor și speciilor și a felului cum sunt acestea monitorizate și gestionate de către administrația parcului.
Lecția în teren a început cu o prezentare din partea biologului parcului găzduită într-un spațiu oferit de Mănăstirea Bistrița și a continuat cu vizitarea peșterei Liliecilor, a cheilor Bistriței și a carierei Arnota.
Astfel, studenții au putut vedea direct efectele despăduririlor, regularizării de râuri și extracție de resurse minerale asupra naturii, monumentelor culturale și oamenilor. În același timp, s-au bucurat de frumusețea naturii din parcul național și de valoarea monumentelor istorice vizitate.
Un alt aspect important al deplasării a fost succesul transferului de experiență în organizarea activităților de acest fel de la generațiile mai vechi de cadre didactice la cele tinere, ceea ce va asigura continuitatea calității procesului de predare-învățare în domeniul ecologiei și protecției mediului.
Deplasarea a fost susținută logistic de Universitatea din București.