La finalul lunii octombrie 2023, studenții Facultății de Geografie din cadrul Universității din București au fost implicați în două proiecte de educație non-formală: proiectul Sense City –Școală Urbană, realizat de Asociația Culturală Philmys și cofinanțat de AFCN, și proiectul Hotspots, cofinanțat prin programul Erasmus+, al cărui coordonator pentru România este Asociația Universitur.
Proiectul Sense City – Școală Urbană propune stimularea responsabilizării civice a tinerilor prin participarea activă la identificarea și valorificarea elementelor de patrimoniu local, prin intermediul celor 5 simțuri. Studenții participanți, membri ai ASG, au dat dovadă de multă creativitate în modul de a percepe patrimoniul tangibil și intangibil, fiind dornici să exploreze activitățile de educație non-formală propuse, arătându-și de asemenea interesul de a continua o colaborare în acest sens cu Asociația Culturală Philmys. Proiectul Sense City – Școală Urbană a fost implementat în 3 orașe din România: Slănic Prahova, Calafat și Oltenița, împreună cu elevi adolescenți din cadrul liceelor partenere în proiect.
Misiunea proiectului Hotspots este de a contribui la dezvoltarea de instrumente de educație non-formală online și offline pentru dezvoltarea abilităților de comunicare interculturală în rândul tinerilor, satisfăcând nevoile apărute după anul 2020. Atelierul desfășurat împreună cu studenții geografi reprezintă testarea unor concepte create și dezvoltate de organizațiile implicate in proiect, din 5 țări europene (România, Spania, Finlanda, Portugalia și Italia). Colaborarea dintre ASG și Universitur, ambele dezvoltate în cadrul Facultății de Geografie, este una cu tradiție îndelungată, iar implementarea activităților acestui proiect dezvoltă și mai mult metoda de învățare prin experimentare și aplicarea practică a cunoștințelor.
Asociația Universitur și Asociația Culturală Philmys au început colaborarea în anul 2017, în ultimii 6 ani cele două organizații dezvoltând împreună o mulțime de proiecte de educație non-formală dedicate adolescenților, studenților și adulților tineri, creând astfel un exemplu de bună practică pentru colaboarea în mediul ONG.
Participarea studenților geografi la activitățile celor două proiecte le oferă acestora un mediu propice pentru îmbunătățirea abilităților cognitive, sociale și emoționale în mod integrat.