Tinerii absolvenți merituoși reprezintă viitorul Universității din București și trebuie să li se ofere încredere, șanse și speranță – interviu cu prof. univ. dr. Sorin George Toma

Tinerii absolvenți merituoși reprezintă viitorul Universității din București și trebuie să li se ofere încredere, șanse și speranță – interviu cu prof. univ. dr. Sorin George Toma


Senatul Universității din București i-a acordat domnului prof. univ. dr. Sorin George Toma premiul pentru Cea mai bună inițiativă civică în domeniul științelor sociale, pentru cercul studențesc „Afaceri, Etică și Responsabilitate socială”.
Loc de întâlnire pentru cadre didactice ale facultății, practicieni și studenți, cercul studențesc urmărește dezbaterea temelor de interes din domeniul afacerilor și responsabilității sociale, aplicarea cunoștințelor dobândite în cadrul unor proiecte naționale și internaționale, facilitarea alocării de resurse pentru mediile dezavantajate din punct de vedere social și economic prin desfășurarea de campanii umanitare și activități caritabile, precum și contribuirea la îmbogățirea capitalului social al Facultății de Administrație și Afaceri.
Despre responsabilitatea socială, precum și despre provocările din spatele coordonării unui cerc studențesc, ne va povesti chiar prof. univ. dr. Sorin George Toma.
Reporter: În cadrul Premiilor Senatului Universității din București ați obținut distincția pentru cea mai bună inițiativă civică în domeniul științelor sociale. Ce anume v-a motivat să participați la concurs și ce a însemnat pentru dumneavoastră obținerea acestui premiu?
Sorin George Toma: La baza deciziei de a participa la concursul inițiat de Senatul UB s-a aflat dorința membrilor cercului studențesc Afaceri, Etică și Responsabilitate socială” (AERS) de a face mai bine cunoscute proiectele și inițiativele cercului în mediul academic. De asemenea, concursul a constituit o bună oportunitate de a obține unele dintre echipamentele atât de necesare desfășurării în bune condiții a activităților cercului AERS.
Câștigarea premiului „Cea mai bună inițiativă civică” în anul 2017 a reprezentat un moment de mare satisfacție pentru membrii cercului studențesc și, implicit, recunoașterea eforturilor susținute pe care ei le-au depus în domeniul responsabilității sociale.
R.: Împreună cu prof. univ. dr. Paul Marinescu coordonați cercul studențesc Afaceri, Etică și Responsabilitate socială” în cadrul Facultății de Administrație și Afaceri a Universității din București. Cui a aparținut inițiativa înființării unui cerc studențesc în domeniul afacerilor și ce își propune acest proiect?
S.G.T.: Cercul studențesc AERS a fost înființat în cadrul Facultății de Administrație și Afaceri, Universitatea din București, la inițiativa profesorilor universitari Sorin-George Toma și Paul Marinescu și a unui grup de studenți ai facultății. Lansarea oficială a cercului a avut loc la data de 25 martie 2010, dar primele activități ale AERS s-au desfășurat încă din luna decembrie 2009, atunci când au fost încheiate primele protocoale de colaborare cu Parohia Sf. Ilie Grant Crângași și Școala de Arte și Meserii nr. 3 București (SAM 3- actual SPS 3). În cadrul acestui cerc studențesc, participanții au posibilitatea: să dezbată teme de interes din domeniile afacerilor și responsabilității sociale în cadrul unor manifestări științifice; să aplice cunoștințele dobândite în cadrul unor proiecte naționale și internaționale; să faciliteze alocarea de resurse pentru mediile dezavantajate din punct de vedere economic și social; să realizeze suporturi în format fizic și electronic care să creeze condițiile punerii în valoare a conceptului de „universitate antreprenorială”; să contribuie la îmbogățirea capitalului social al facultății și al universității.
R.: Considerați importantă consolidarea și diversificarea activităților studențești?
S.G.T.: În calitate de coordonator al cercului AERS, am susținut și voi susține în continuare necesitatea dezvoltării și diversificării activităților studențești. De altfel, împreună cu bunul meu coleg și prieten, prof. univ. dr. Paul Marinescu, am reușit să-i determinăm pe studenții UB să participe la numeroase proiecte și activități care contribuie la promovarea inițiativei antreprenoriale și la crearea și multiplicarea unor comportamente specifice cetățeniei responsabile.
R: Cui îi este adresat acest cerc studențesc și care sunt obiectivele pe termen lung?
S.G.T.: Cercul AERS se adresează mai multor părți interesate, precum studenți, cadre didactice, companii, oameni de afaceri, organizații non-guvernamentale, licee, școli, parohii etc. Trei dintre obiectivele pe termen lung ale cercului AERS vizează: promovarea susținută a unor valori specifice poporului român (integritate, lucru în echipă, responsabilitate, cinste, adevăr etc.); stimularea spiritului antreprenorial în rândul studenților; formarea unor cetățeni activi și responsabili din punct de vedere social.
R.: În cadrul proiectului ați desfășurat activități caritabile și campanii umanitare, colaborând cu Parohia Sf. Ilie Grant Crângași” și Școala de Arte și Meserii nr. 3 din București. Povestiți-ne despre câteva campanii desfășurate în cadrul cercului studențesc și despre rezultatele acestora.
S.G.T.: Cercul studențesc AERS a încheiat protocoale de colaborare cu următoarele instituții și organizații: Parohia Sf. Ilie Grant Crângași; Școala de Arte și Meserii nr. 3 București; Asociația P.A.V.E.L.; Daniela Apostol; Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România; Fundația Policy Center for Roma and Minorities; Asociația Mia’s Children.  De exemplu, în anul universitar 2016-2017, am coordonat și am participat în mod direct la derularea mai multor campanii și activități ale cercului AERS precum:

  • Cu ocazia Sfinților Arhangheli Mihail si Gavriil, cercul AERS a donat 51 de saci cu îmbrăcăminte, încălțăminte, pături, cărți și jucării pentru sinistrații din județul Galați. Obiectele au fost transportate la data de 04 noiembrie 2016 la Parohia Sf. Ilie Grant din cartierul Crângași, București, de unde au fost trimise sinistraților de către părintele paroh Atanasie Tănăsache Costea;
  • Cu ocazia Sfintelor Sărbători de Crăciun din 2016, cercul AERS a donat peste 35 de pachete cu produse alimentare, obiecte de birotică și jucării celor peste 200 de tineri cu dizabilități și foarte săraci de la SPS nr. 3 București și celor peste 30 de copii supradotați de la Fundația Chance for Life;
  • Cercul AERS a organizat la data de 4 aprilie 2017 la clubul Kastel, str. Covaci, nr. 4-6, București, ediția 2017 a „Balului Primăverii”, care a avut ca scop colectarea unor resurse financiare destinate bolnavilor de cancer (copii, tineri) de la spitalul Fundeni, aflați in grija Asociației P.A.V.E.L. Cu aceasta ocazie a fost donată suma totală de 3.700 lei;
  • Cercul AERS a donat la data de 28 aprilie 2017 un număr de 27 baloți cu îmbrăcăminte și încălțăminte, 8 cutii cu cărți și jucării, 20 de cozonaci și 20 de pâini pentru cei peste 3.000 de enoriași nevoiași ai Parohiei Sf. Ilie Grant, cartier Crângași, București, cu ocazia sărbătoririi Sfântului Mucenic Gheorghe;

R.: Cât de informați sunt studenții cu privire la conceptul de Responsabilitate Socială? Cum sunt percepute activitățile specifice cercului studențesc și care este impactul acestor activităților civice asupra studenților?
S.G.T.: Majoritatea studenților FAA este familiarizată cu conceptul de responsabilitate socială. În acest sens au fost introduse în planurile de învățământ discipline de specialitate. De asemenea, la începutul fiecărui an academic, membrii cercului AERS promovează activitățile cercului atât în mediul fizic (de exemplu, prin sesiuni de prezentare), cât și în mediul virtual. În urma cercetărilor efectuate (sondaj de opinie în rândul studenților FAA bazat pe aplicarea anuală a unui chestionar referitor la responsabilitatea socială), am constatat că există un real interes din partea studenților de a se implica în campaniile inițiate de cercul AERS. Mărturie stau rezultatele deosebite obținute în urma derulării acestor campanii de responsabilitate socială.
R.: Responsabilitatea Socială se referă în general la domeniul afacerilor, devenind importantă ulterior și pentru organizații precum universitățile. Cum se predă Responsabilitatea Socială în Facultatea de Administrație și Afaceri?
S.G.T.: Conceptul de responsabilitate socială se regăsește în cadrul mai multor discipline existente în planurile de învățământ ale FAA precum Economia întreprinderii, Antreprenoriat și administrarea afacerilor,  Etică și responsabilitate socială în afaceri, Ethics and CSR etc. Demn de subliniat este faptul că studenții au posibilitatea de a aplica cunoștințele teoretice în cadrul campaniilor derulate de către cercul AERS.
R.: Care sunt planurile de campanii ale cercului studențesc Afaceri, Etică și Responsabilitate socială”  pentru viitor și ce obiective vă stabiliți pentru perioada următoare?
S.G.T.: Pentru anul academic 2018-2019, cercul studențesc AERS își propune să continue proiectele și campaniile deja tradiționale, precum cele cu Asociația P.A.V.E.L., Școala Profesională Specială nr. 3 București sau Parohia Sf. Ilie Grant Crângași, și să inițieze noi campanii cu Asociația Mia’s Children. Astfel, obiectivele cercului AERS vizează efectuarea de donații în bunuri (îmbrăcăminte, încălțăminte, cărți, jucării, produse alimentare etc.) destinate sprijinirii aproapelui nostru (familii nevoiașe, copii supradotați proveniți din medii defavorizate, tineri cu dizabilități etc.). De asemenea, membrii cercului AERS intenționează să-i ajute pe școlarii de la Asociația Mia’s Children la pregătirea temelor la diferite discipline: matematică, limba română, limba engleză.
R.: Cum credeți că ar mai putea stimula excelența didactică și de cercetare Universitatea din București?
S.G.T.: Universitatea din București este cea mai prestigioasă instituție de învățământ superior din România și a dovedit de-a lungul existenței sale o preocupare permanentă pentru atingerea excelenței. În acest sens, cred că ar fi de dorit să se acorde o atenție sporită atragerii celor mai buni absolvenți în activitățile didactice și de cercetare științifică. Tinerii absolvenți merituoși reprezintă viitorul Universității din București și, de aceea, trebuie să li se ofere încredere, șanse și speranță.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.