În perioada februarie-martie 2023, Universitatea din București participă la organizarea dezbaterilor One Minute Older #3 – South Talks, o serie de conversații despre migrația climatică si ecofeminism cu invitați din câteva țări din Sudul Global. Evenimentele sunt găzduite de Rezidența9 și Institutul Francez.
Reuniunile vor avea loc pe 3 februarie 2023, 6 februarie 2023 și 2 martie 2023.
Inițiată de către lect. univ. dr. Damiana Oțoiu, cadru didactic la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, și de drd. Iolanda Vasile, de la Universitatea din Coimbra, această serie se bucură de un parteneriat instituțional cu centre de cercetare cu solidă experiență în domeniul studiilor postcoloniale, latino-americane si africaniste, cu actori ai societății civile și cu un program educațional franco-român: programul masteral Politique à l’âge global. Etats, frontières et sociétés.
Întâlnirile, care se vor desfășura în limba engleză, sunt realizate prin proiectul CNFIS-FDI-2022-0367 și masterul FSPUB – EHESS Paris – Politique à l’âge global. Etats, frontières et sociétés), “South Talks”, Fundația9, Institutul Camões – Instituto da Cooperação e da Língua, I.P., Centrul de Studii Sociale al Universității din Coimbra, Universitatea din Copenhaga, publicația Divergente din Portugalia și Institutul Francez din București.
Dr. Lourenço Galvão Diniz Faria din Brazilia, primul invitat din seria de întâlniri
Prima întâlnire, care va avea loc vineri, 3 februarie 2023, începând cu ora 19:00, îl va avea invitat pe dr. Lourenço Galvão Diniz Faria din Brazilia.
Evenimentul se va desfășura în format hibrid, la sediul centrului de cultură contemporană Rezidența9 (Strada I.L Caragiale, nr. 32) și pe platforma Zoom. În cazul în care își doresc să ia parte online la conferință, persoanele interesate vor solicita link-ul de acces la adresa de e-mail contact@fundatia9.ro.
În prezent cercetător postdoctoral la Universitatea din Copenhaga, dr. Lourenço Faria va vorbi despre implementarea economiei circulare în Sudul Global ca modalitate de atenuare a migrației climatice.
Cercetător și consultant care studiază procesul de tranziție globală către o economie circulară și rolul inovației ecologice al companiilor, invitatul are o diplomă de licență și un master în economie obținute la Universitatea Federală din Uberlandia/Universitatea de Stat São Paolo și un doctorat în managementul tehnologiei și al inovației la Universitatea Tehnică din Danemarca. În cadrul studiilor postdoctorale, dr. Lourenço Galvão Diniz Faria demarează un studiu aplicat pe parcurile industriale circulare din Kenya, vizând responsabilitatea extinsă a producătorului.
Proiecția unui film documentar în cadrul celei de-a doua reuniuni
Cea de-a doua întâlnire va avea loc luni, 6 februarie 2023, începând cu ora 20:00 la sediul Institutului Francez (Bulevardul Dacia, nr. 77). În cadrul acesteia, participanții vor viziona filmul documentar Pământul Tuturor, Pământul Unora, o coproducție cinematografică Portugalia-Mozambic din anul 2018.
Pământul Tuturor, Pământul Unora (Land of Plenty, Land but of few) a obținut numeroase premii și nominalizări la nivel internațional, printre care amintim Premiul Gazeta Multimedia, cea mai importantă distincție jurnalistică din Portugalia (anul 2019), Premiul Internațional de Jurnalism Regele Spaniei la categoria Jurnalism de Mediu și Dezvoltare Durabilă (anul 2020). De asemenea, cu un an înainte, filmul a fost selectat pentru New Media Writing Prize (NMWP) la categoria Jurnalism și nominalizat la Prix Europa la categoria TV Current Affair.
Proiecția de film va fi urmată de o dezbatere cu jurnalistele Sofia da Palma Rodrigues și Luciana Maruta, de la publicația Divergente din Portugalia.
Dr. Sofia da Palma Rodrigues este jurnalistă cu experiență în realizarea de reportaje în diferite țări din Europa, Africa și America de Sud. Invitata este autoare a unor reportaje de investigație de mare anvergură, care se situează la răscrucea dintre jurnalism, documentar și cercetare universitară. În anul 2014, jurnalista a co-fondat Divergente, o revistă de jurnalism narativ digital care testează noi formate de prezentare a povestirilor jurnalistice. Invitata are un doctorat pe tema „Post Colonialism și Cetățenie Globală”, realizat la Universitatea din Coimbra. În anul 2022, a fost laureată a Prix Europa, pentru documentarul“Por ti, Portugal, eu juro!”.
Luciana Maruta este jurnalistă cu experiență în radio, televiziune și presă. S-a dedicat domeniilor sănătății, migrației și sportului. În cadrul Divergente realizează investigații jurnalistice și documentare și, în prezent, coordonează un raport major despre absenteismul la vot în Uniunea Europeană. De asemenea, la fel ca dr. Sofia da Palma Rodrigues, a obținut Prix Europa pentru același material.
Scriitoarea Yara Nakahanda Monteiro, invitată la cea de-a treia întâlnire
A treia reuniune din seria dezbaterilor One Minute Older #3 – South Talks va avea loc joi, 2 martie 2023, începând cu ora 19:00, și o va avea ca invitată pe scriitoarea Yara Nakahanda Monteiro din Angola.
Plecând de la conceptele de ecofeminism, gender și memorie, Yara va susține un performance de poezie și text propriu intitulat „Cartografii ale Corpului”, urmat de o discuție interviu despre migrație, literatură și feminism cu Iolanda Vasile. Evenimentul se va desfășura la sediul Centrului de cultură contemporană Rezidența9 (Strada I.L Caragiale, nr. 32).
Mai multe informații despre proiectul One Minute Older
Cele trei dezbateri fac parte din proiectul One Minute Older dezvoltat de Fundația9, câștigător al unui grant din partea programului Climate of Change, program european girat de un consorțiu care reunește 23 țări și 26 de organizații partenere și este finanțat prin Programul de educație și conștientizare pentru dezvoltare al Comisiei Europene (DEAR).
Aceste ultime întâlniri marchează debutul unei noi serii de conversații și evenimente – South Talks. Aflate la intersecția mai multor domenii (antropologie, literatură, muzică, științe politice, istorie, studii muzeale, artă), dezbaterile South Talks își propun să aducă în fața publicului românesc cercetători, intelectuali și activiști din „Sudul Global”.
Rezidența9 este un centru de cultură contemporană creat de BRD – Groupe Société Générale. În prezent, împreună cu Fundația9, echipa centrului dezvoltă programe în acest spațiu unde gânditorii și creatorii relevanți se întâlnesc cu publicul și folosesc artele, cultura și dialogul pentru a înțelege mai bine lumea în care trăim.
Detalii despre inițiatoarele proiectului
Lect. univ. dr. Damiana Oțoiu este antropolog, cadru didactic la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, unde predă disciplinele antropologie politică și studii muzeale. Temele sale de cercetare sunt: istoria colecțiilor muzeale în context colonial și postcolonial (Franța, Belgia, Africa de Sud și RD Congo), „viața socială și politică” a obiectelor muzeale și a colecțiilor de antropologie fizică, antropologia laboratoarelor de genetică si genomică, respectiv politici urbane și practici memoriale în Africa de Sud, RD Congo și România. Cea mai recentă publicație a ei este Contested Holdings: Museum Collections in Political, Epistemic and Artistic Processes of Return (Berghahn Books, anul 2022), realizată împreună cu co-editorii Felicity Bodenstein și Eva-Maria Troelenberg.
Drd. Iolanda Vasile este specialistă în studii postcoloniale, co-coordonatoarea cursului „Artă, activism și memorii: arhivele istoriilor popoarelor”, din cadrul programului de specializare și al cursului internațional „Epistemologiile Sudului” din cadrul Consiliului Latino-American de Științe Sociale A Universității din Coimbra. Printre interesele sale de cercetare se numără literaturile post-coloniale de expresie portugheză și relațiile României socialiste cu statele din Africa Australă. Cea mai recentă publicație a ei este studiul “What solidarity? Networks of Cooperation with the Liberation Movements from Portuguese colonies”, elaborat împreună cu Aurora Almada e Santos și Corrado Tornimbeni și publicat în numărul 118 al Revistei Crítica de Ciências Sociais din anul 2019.